Annons

Hyllas för sitt klimatarbete – men har noll koll på sina utsläpp

Västra Götalands satsning lovar en fossiloberoende region år 2030. Samtidigt fattas beslut som ökar utsläppen, och många av de anslutna företagen mäter inte ens sina egna utsläpp, enligt en granskning gjord vid Handelshögskolan.

Bild:Mostphotos

Stämningen var på topp för tre år sedan då Västra Götalandsregionen lanserade ”Klimat 2030”, en plattform för omställningen till ett klimatsmart samhälle där målet är fossiloberoende till år 2030. 

Sally Mattsson, som läst företagsekonomi med inriktning mot hållbart företagande på Handelshögskolan i Göteborg, var på plats och hon minns bilden som sattes: Västra Götaland är en föregångare i Sverige, Sverige är en föregångare i EU, EU en föregångare i världen. 

”Vi tyckte att det var superspännande och bestämde oss för att i vårt examensarbete titta på hur man genomförde det här arbetet”, berättar hon för Di. 

Tillsammans med uppsatspartnern Felicia Frykman började hon undersöka vad de deltagande företagen gjorde i praktiken. Ganska snart blev de besvikna. 

Sally Mattsson.
Sally Mattsson.

Av de 97 företag som anslutit sig till Klimat 2030 svarade 49 procent på en enkät från studenterna. Av dessa bolag uppgav hela 20 stycken, 42 procent, att de inte mätte sina utsläpp av växthusgaser. 

”Det här är företag som kallas föregångare eftersom de anslutit sig till plattformen. Men man ställer inga som helst krav på dem”, säger Sally Mattsson. 

Hon är kritisk till att bolagen genom regionens initiativ får tillgång till varumärket Klimat 2030 och dessutom lyfts fram som föregångare på plattformens hemsida, utan krav på minskade utsläpp.

”Politikerna kallar det för kraftsamling. Då har 97 företag av de 194.000 som finns i regionen skrivit under. Flera av de största utsläpparna är inte med. Och av de som är med vet många inte ens hur stora utsläpp de har.”

Sally Mattsson är också kritisk till att regionen 2018 antog en ny transportinfrastrukturplan som ser ut att leda till ökade utsläpp, något bland andra Naturvårdsverket kritiserat. 

”Näst efter industrin har Västra Götaland störst utsläpp från transportsektorn. Trots det väljer politikerna att genomföra en politik som för oss i motsatt riktning från de mål som de själva satt upp.”

Sally Mattsson förstår argumenten från de politiker och tjänstemän som framhåller att plattformar som Klimat 2030 kan bidra till att skapa nätverk och engagemang för frågorna. 

Men det blir problem, menar hon, när man som medborgare får uppfattningen att regionen är progressiv och företagen ligger i framkant – trots att det uppenbart inte stämmer.

”I själva verket minskar utsläppen i regionen knappt alls, när de skulle behöva gå ned med 12–15 procent per år för att uppfylla Klimat 2030. Ska vi nå målet om en fossiloberoende region behövs det en radikalt förändrad politik, både regionalt och nationellt.”

Svante Sjöstedt, processledare för Klimat 2030, säger att han tycker att det är bra att studenterna lyfter dilemmat och ”pekar på de vackra målen men den mindre vackra verkligheten”. 

”Det är en global utmaning. Regionen har ett ambitiöst klimatmål men ser ut att få svårt att nå det. Det är ett dilemma generellt i Sverige. Vi har inga sanktionsmöjligheter. Vi kan bara vädja, mana, uppmuntra och försöka driva på.”

När det gäller länstransportplanen är regionen och länsstyrelsen inte överens, vilket syns i länsstyrelsens yttranden. Ett annat dilemma för regionen är en eventuell utbyggnad av Preem, ett bolag som för övrigt anslutit sig till Klimat 2030.

”Om Preem får tillstånd för sin utbyggda verksamhet, då kan vi inte nå vårt klimatmål. De kommer att få tillstånd att släppa ut mer än hela målet.”

Mycket av det arbete som måste till sker på lokal och regional nivå, konstaterar Svante Sjöstedt. Men många avgörande beslut fattas nationellt. 

”Vi kanske behöver bli bättre på att flagga för att det inte går bra”, säger han. 

Di har sökt Johnny Magnusson, ordförande i regionfullmäktige (M), för en kommentar. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?