Annons

Husägare i Falsterbo nobbar skyddsvall – men förlorade i domstolen

Tvåmilsbygget av murar och vallar för att skydda Falsterbohalvön i Skåne mot översvämningar får klartecken från mark- och miljödomstolen.

”Det här är en seger för Vellinge kommun”, säger kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M).

Sanddyner vid Ljungskogen där skyddsvallen är tänkt att gå.
Sanddyner vid Ljungskogen där skyddsvallen är tänkt att gå.Foto:Johan Nilsson/TT

Förutom på några få delsträckor säger domstolen ja till kommunens ansökan. Kommunen hade ansökt om totalt 21 kilometer översvämningsskydd — klartecken ges för knappt 20 kilometer.

Men några stora glapp i skyddet blir det inte, enligt Carina Wutzler.

”Till 98 procent eller mer än så är det en möjlighet att uppföra skyddet på ett tillfredsställande sätt”, säger hon till TT.

Domen innebär bland annat tillstånd att bygga översvämningsskydd och flytta badhytter i sju naturreservat. Eftersom intrång görs i naturvärden måste kommunen avsätta ett 24 hektar stort nytt område som ska få långvarigt skydd.

Det är mindre än vad länsstyrelsen hade förespråkat, men mer än vad Vellinge kommun egentligen hade velat.

Kommunen måste också anlägga nya så kallade småvatten för att ge bättre förutsättningar för groddjur.

Domstolen var inte enig i sitt beslut. Några ledamöter har ansett att det som kommunen nu får tillstånd att bygga i delar medför ett alltför stort intrång på skyddade naturområden, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, men kommunen ligger i startgroparna.

Inom kort kommer man att börja ta in anbud för projektering av den första etappen och dessutom ansöka om EU-medel till finansieringen. Enligt ansökan kommer bygget att kosta minst 160 miljoner kronor.

”Vi ska försöka få så mycket som möjligt. Det här borde till stora delar kunna finansieras med EU-medel”, säger Carina Wutzler.

Dessutom hoppas hon på nationellt stöd, till exempel via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller klimatanpassningsbidrag.

Carina Wutzler tror att andra kommuner kan ha nytta av det arbete Vellinge kommun har lagt ner på att få tillstånd.

”Jag tror att man kan titta på hur vi har jobbat med vår ansökan och man kommer naturligtvis att titta på hur domstolen har tittat på våra utredningar kring det här med olika intressekonflikter som det egentligen handlar om för att få tillståndet”, säger hon.

Byggprojektet beräknas ta tio år att genomföra och flera frågor är ännu olösta, till exempel vilken ersättning som ska utgå till fastighetsägare och golfklubbar som påverkas under anläggningstiden.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?