Det är dags att spola Eurobonuskortet - i alla fall om Nancy Adrenberg, grundare av det nystartade resebolaget Allihop får bestämma.
Flyg, hyrbilar och taxi har länge dominerat branschen för affärsresor, men det vill hon ändra på, genom att göra det lättare för företag att hitta och boka alternativa tjänster.
”Att ta resebranschen till hjälp för att resa hållbart är som att be ett tobaksbolag att få hjälp med att sluta röka. Så uttryckte en av våra kunder det, och jag håller med”, säger Nancy Adrenberg.
För Nancy Adrenberg, som tidigare jobbat med produktutveckling inom livsmedelsindustrin, blev FN:s klimatrapport en ögonöppnare. Redan 2019 lanserade hon Allihop som en internationell marknadsplats för tågresor. Nu tar hon konceptet vidare, tillsammans med tågexperten Bertrand Guillon, som tidigare haft flera tunga roller inom bland annat Eurostar som opererar höghastighetstågen mellan Frankrike och Storbritannien.
Enligt Nancy Adrenberg är Allihop den första helt hållbara reseförmedlingen i sitt slag, som riktar sig till företag. Här samlas både långväga och kortväga färdmedel, med en sak gemensamt: att de är gröna.
”Vi samarbetar med de stora trafikoperatörerna för att hjälpa anställda på företag att enkelt få tillgång till tåg, bussar, e-scooters, e-taxi, carpooling och cyklar i hela Sverige och snart i Europa. I verktyget som Allihop tillhandahåller kan bolagens anställda på egen hand, via intranätet, boka sin egen gröna resa. Där kan de också se utsläpp från olika resesätt och rapportera koldioxidemissioner”, säger Adrenberg.
Allihop har jobbat med sitt affärsreseverktyg under snart två år, och nyligen har ett stort pilotprojekt avslutats och Nancy Adrenberg avslöjar flera bolag stått på kö i väntan på att använda sig av tjänsten. Hon vill dock inte avslöja vilka bolag det rör sig om, men ett av företagen har över 20.000 anställda.
Den största konkurrenten till Allihop är de traditionella resebolagen. Men eftersom Allihop varken bokar flyg eller hotell kan de faktiskt komplettera varandra.
”Vi har fått förfrågningar om ett samarbete så att de kan erbjuda sina kunder vår tjänst också”, säger Nancy Adrenberg.
Allihop har fått en flygande start på det nya året. Inom loppet av några månader har bolaget nominerats till Startup of the year i Malmö och vunnit en Vinnova-utlysning för hållbar mobilitet och gått till final i Climate Smart Cities Challenge.
Hittills har bolaget finansierats med medel från EU:s innovations-inkubator EIT Urban Mobility och Vinnova-bidrag. Bolaget var också det första som fick Almis gröna lån. Under våren avslutas också bolagets första investeringsrunda som siktar på att få in 1 miljon euro, cirka 10,5 miljoner kronor. Enligt Adrenberg är cirka två tredjedelar av peng redan säkrade.
Nästa steg för Allihop är att expandera ut i Europa. Först ut är Danmark och Tyskland. Timingen kunde knappast vara bättre.
”För vår del har det varit bra att utveckla under pandemin. Nu är restriktionerna borta och nu kan vi komma igång. Jag tror att folk under pandemin har omvärderat lite hur man arbetar, lever och reser. Så nu när man kommer tillbaka vet man att man inte kan fortsätta som innan och då letar man efter alternativa lösningar”, säger Nancy Adrenberg.