Hoppa till innehållet

Annons

Hon synar it-branschens dolda utsläpp

Är det mer klimatsmart att skicka fysiska än digitala vykort? Frågan fick Pernilla Ramslöv, vd och grundare av it-konsultutförmedlaren NOX Consulting, att grotta ner sig i it-branschens klimatpåverkan. Resultatet chockade henne. Nu har hon startat initiativet CIOCO2 för att få branschen att vakna.

Pernilla Ramslöv, vd för Nox Consulting
Pernilla Ramslöv, vd för Nox ConsultingFoto: Jesper Frisk

Svaret, att det bara är marginellt bättre att skicka digitala vykort än fysiska, fick Pernilla Ramslöv att agera. Hon slogs av att branschen i stort saknar kunskaper om hur de bidrar till den globala uppvärmningen, och därmed också saknar incitament att förändra något. Samtidigt finns mycket att göra.

”Det handlar om allt ifrån mejlkultur till hårdvara, serverhallar och hur vi utvecklar programvara.”

Enligt Mike Hazas, professor i informationsteknologi vid Uppsala universitet, står it-sektorn för mellan två och fyra procent av de globala koldioxidutsläppen, vilket motsvarar flygindustrin före pandemin. Dessutom står branschen för cirka nio procent av all elförbrukning globalt.

Att det är tyst om frågan bland it-bolagen förklarar Pernilla Ramslöv med att konsekvenserna är osynliga.

”Jag tror inte att man tänker på det eftersom det digitala liksom försvinner. Idag har många företag cloudlösningar istället för egna servrar vilket gör att man bara behöver 'skruva på kranen' när man behöver mer lagringsutrymme, och det är relativt billigt att göra det.. När man rensar gör man det av compliance-skäl, inte av hållbarhetsskäl, för det är jobbigt och det tar tid.”

”Jag känner att vi i it-branschen måste ta tag i det här, men mig veterligen finns det ytterst få som tittar på hållbarhetsaspekten när man utvecklar it-projekt. Man kollar på tid, kostnad och prestanda.”

För att sprida kunskapen, driva frågan och ta fram gemensamma lösningar har Pernilla Ramslöv startat nätverket CIOCO2, som är en ordlek med CIO, det vill säga it-chef, och CO2, alltså koldioxid. Hittills har initiativet handplockat ett fåtal it-chefer från bland annat Skandia, Ericsson, Swedavia och Quant för att samla erfarenheter och utmaningar. Tillsammans ska de utforma en verktygslåda som branschaktörer kan använda för att sänka sin påverkan, från stort till smått. Alla är välkomna att gå med i nätverket.

”Vi vill att många ska kunna vara med och bidra med lösningar, så att vi börjar bygga erfarenheter och best practice.”

Jonas Allerut, klimatanalytiker Naturvårdsverket.
Jonas Allerut, klimatanalytiker Naturvårdsverket.

På Naturvårdsverket bekräftar man att det finns en stor okunskap om it-sektorns klimatpåverkan. Myndigheten har själva inte gjort någon analys av den, trots att landet är hem för de stora it-jättarnas serverhallar.

”Det är väldigt krångligt att beräkna och uppskatta dessa utsläpp. Du kan streama i Sverige, men via en server som ligger i ett annat land. Och även om den ligger i Sverige där vi har en relativt grön energimix kan man inte med säkerhet säga varifrån elen kommer”, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, men tillägger att användningen står för en mindre del av utsläppen.

”Om man klumpar ihop produktion och användning är det tillverkningen av tekniken som står för merparten av utsläppen, eftersom det krävs mycket metaller och mineraler.”

Pernilla Ramslöv tycker att branschen behöver jobba med båda delarna.

”Vi kommer städa framför vår egen dörr genom att införa rensningsrutiner, ställa krav på att våra servrar går på grön el och jobba med vår hårdvara. Istället för att slänga en dator efter tre år ska den hålla i sex år och därefter ska vi säkerställa att den återbrukas”, säger hon.

Nu hoppas hon att CIOCO2 ska bli en samlingsplats som kan driva it-sektorn till en förändring och göra Sverige till ett föregångsland inom hållbar it.

”Alla kan göra någonting, det viktigaste initialt är att organisationer blir medvetna om it-branschens klimatavtryck.”

Innehåll från InvonoAnnons

Så kan startups ges kraft att växa - och konkurser undvikas

Torbjörn Lindgren, vd. Pressbild © Martina Huber.
Jacob Frick, försäljningschef.
Torbjörn Lindgren, vd. Pressbild © Martina Huber. Jacob Frick, försäljningschef.

Genom att ge systemstöd åt onoterade, kapitalsökande bolag och utbilda dess investerare att arbeta mer långsiktigt och resurssnålt, kan mer livskraftiga bolag skapas.

– Vårt mål är att hjälpa fler investeringar i onoterade bolag att lyckas, säger Torbjörn Lindgren, vd på Invono, som erbjuder systemstödet INVONO One.

Att en startup går i konkurs är olyckligt för både aktieägarna och de som arbetar med bolaget. Dessutom är det ohållbart eftersom kapital går till spillo och nya resurser och nytt kapital behövs skapas för att dra i gång liknande verksamheter igen.

Enligt Torbjörn Lindgren skulle många konkurser kunna undvikas om entreprenörerna arbetade efter bättre best practice-modeller och om det skapades en bättre samverkan mellan investerarna.

– Många bolagsledningar saknar en modern och effektiv bolagsstyrning med rätt överblick, transparens och insyn för samtliga intressenter. Det hämmar tillväxten i företaget och leder i värsta fall till en konkurs, säger han.

INVONO One effektiviserar bolagsstyrning

Företaget Invono erbjuder tjänsten INVONO One, ett molnbaserat systemstöd för att effektivisera och digitalisera bolagsstyrning och bygga livskraftiga bolag. 

– Med INVONO One digitaliserar bolaget flöden och effektiviserar processer vilket leder till minskad tidsåtgång och ökad kontroll. Samtidigt får alla intressenter relevant information om vad som händer i bolaget, säger Jacob Frick, försäljningschef på Invono. 

På plattformen skapas en systematik för information som aktieböcker, aktier, transaktioner, protokoll, avtal och annan viktig dokumentation.

Ägarmodul och emissionsstöd

En ägarmodul gör det lätt för bolaget att kommunicera med potentiella och existerande aktieägare. Här får bolaget hjälp att administrera emissionsflödet och den digitala aktieboken, som ger alla aktieägare tillgång till aktiedepån där information om bolaget i redovisas i nio olika flikar. 

En mötesmodul digitaliserar bolagsstämmor, styrelsemöten, ledningsmöten och projektmöten.

– Med all information samlad och organiserad, där varje intressent ges rätt behörighet, slipper aktieägare, styrelse, ledning, personal och externa intressenter såsom bank och revisor slänga bort tid på att leta rätt på enkel dokumentation. Det är ett sätt att effektivisera styrningen, säger Jacob Frick.

Flera andra moduler finns, som en dokumentmodul och en delegeringsmodul.

I dag finns över 1900 bolag och över 4000 investerare på plattformen - och antalet ökar hela tiden.

– Ett bolag som går i konkurs är en enorm miljöbelastning för samhället. Ett smart resursanvändande borde stå högre upp på den allmänna agendan runt ett hållbart samhälle. Det kan vi bidra med genom INVONO One, avslutar Torbjörn Lindgren.

Om INVONO One

Vill ni ta er bolagsstyrning till nästa nivå och bygga långsiktiga relationer med alla bolagets intressenter? Då är INVONO One plattformen för er. Det är ett enkelt verktyg för att effektivisera er bolagsstyrning.

Läs mer på: www.invono.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Invono och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera