Svaret, att det bara är marginellt bättre att skicka digitala vykort än fysiska, fick Pernilla Ramslöv att agera. Hon slogs av att branschen i stort saknar kunskaper om hur de bidrar till den globala uppvärmningen, och därmed också saknar incitament att förändra något. Samtidigt finns mycket att göra.
”Det handlar om allt ifrån mejlkultur till hårdvara, serverhallar och hur vi utvecklar programvara.”
Enligt Mike Hazas, professor i informationsteknologi vid Uppsala universitet, står it-sektorn för mellan två och fyra procent av de globala koldioxidutsläppen, vilket motsvarar flygindustrin före pandemin. Dessutom står branschen för cirka nio procent av all elförbrukning globalt.
Att det är tyst om frågan bland it-bolagen förklarar Pernilla Ramslöv med att konsekvenserna är osynliga.
”Jag tror inte att man tänker på det eftersom det digitala liksom försvinner. Idag har många företag cloudlösningar istället för egna servrar vilket gör att man bara behöver 'skruva på kranen' när man behöver mer lagringsutrymme, och det är relativt billigt att göra det.. När man rensar gör man det av compliance-skäl, inte av hållbarhetsskäl, för det är jobbigt och det tar tid.”
”Jag känner att vi i it-branschen måste ta tag i det här, men mig veterligen finns det ytterst få som tittar på hållbarhetsaspekten när man utvecklar it-projekt. Man kollar på tid, kostnad och prestanda.”
För att sprida kunskapen, driva frågan och ta fram gemensamma lösningar har Pernilla Ramslöv startat nätverket CIOCO2, som är en ordlek med CIO, det vill säga it-chef, och CO2, alltså koldioxid. Hittills har initiativet handplockat ett fåtal it-chefer från bland annat Skandia, Ericsson, Swedavia och Quant för att samla erfarenheter och utmaningar. Tillsammans ska de utforma en verktygslåda som branschaktörer kan använda för att sänka sin påverkan, från stort till smått. Alla är välkomna att gå med i nätverket.
”Vi vill att många ska kunna vara med och bidra med lösningar, så att vi börjar bygga erfarenheter och best practice.”

På Naturvårdsverket bekräftar man att det finns en stor okunskap om it-sektorns klimatpåverkan. Myndigheten har själva inte gjort någon analys av den, trots att landet är hem för de stora it-jättarnas serverhallar.
”Det är väldigt krångligt att beräkna och uppskatta dessa utsläpp. Du kan streama i Sverige, men via en server som ligger i ett annat land. Och även om den ligger i Sverige där vi har en relativt grön energimix kan man inte med säkerhet säga varifrån elen kommer”, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, men tillägger att användningen står för en mindre del av utsläppen.
”Om man klumpar ihop produktion och användning är det tillverkningen av tekniken som står för merparten av utsläppen, eftersom det krävs mycket metaller och mineraler.”
Pernilla Ramslöv tycker att branschen behöver jobba med båda delarna.
”Vi kommer städa framför vår egen dörr genom att införa rensningsrutiner, ställa krav på att våra servrar går på grön el och jobba med vår hårdvara. Istället för att slänga en dator efter tre år ska den hålla i sex år och därefter ska vi säkerställa att den återbrukas”, säger hon.
Nu hoppas hon att CIOCO2 ska bli en samlingsplats som kan driva it-sektorn till en förändring och göra Sverige till ett föregångsland inom hållbar it.
”Alla kan göra någonting, det viktigaste initialt är att organisationer blir medvetna om it-branschens klimatavtryck.”