1515
Annons

Hon blir chef för EQT:s hållbarhetsstiftelse värd 1,4 miljarder

Norska Cilia Holmes Indahl blir ansvarig för EQT:s hållbarhetsstiftelse EQT Foundation med ett aktiekapital värt 1,4 miljarder kronor. 

”Hennes uppgift är att pengarna används på rätt sätt”, säger EQT:s ordförande Conni Jonsson.

Cilia Holmes Indahl, ansvarig för EQT:s hållbarhetsstiftelse
Cilia Holmes Indahl, ansvarig för EQT:s hållbarhetsstiftelse

I samband med börsnoteringen skapade några EQT EQT +1,54% Dagens utveckling -delägare stiftelsen EQT-Foundation. Stiftelsen äger 1 procent av EQT:s aktier och värderas till cirka 1,4 miljarder kronor. Den är riskkapitalbolagets 17:e största aktieägare och har rätt att utse en person i EQT:s valberedning. 

Att valet föll på norskan Cilia Holmes Indahl handlar om hennes erfarenhet kring hållbarhetsarbete. Hon har bland annat jobbat med hållbarhet på det norska fiskeribolaget Aker Biomarine. 

”Hennes stora uppgift är att se till att pengarna, det vill säga avkastningen som EQT-aktierna ger, stödjer EQT:s värdegrund, investeringar och satsningar inom hållbarhetsområdet. Sedan ska hon tillsammans med stiftelsens styrelse ta fram förslag till nomineringskommittén”, säger EQT:s ordförande  Conni Jonsson som även är ordförande för den ideella föreningen EQT Partnership Association som övervakar stiftelsen EQT Foundation.  

Hur blir hennes samarbete med EQT:s hållbarhetsansvariga Therése Lennehag?
”De kommer att samarbeta på ett klokt och koordinerat sätt. Men man kan säga att de välgörenhets- och hållbarhetsprojekt EQT arbetade med tas över av stiftelsen”, säger Conni Jonson. 

Vilken är EQT:s främsta hållbarhetsutmaning?
”Det är att få alla bolagen som vi köper att verkligen fokusera på hållbarhet”, säger Conni Jonsson.

Vad är du mest stolt över när det kommer till hållbarhetssatsningar?
”En sak är att vi har valt bort vissa branscher som en konsekvens av det här. Vi har till exempelvis sedan några år tillbaka valt bort att investera i olja och gas”, säger Conni Jonsson.

Vad är du minst stolt över?
”Det skulle vara när vi ägde det svenska bolaget Swedegas och misslyckades med att få myndigheter och politiker att förstå hur man kunde använda naturgas i stället för kol i stålproduktion.”

Den nya chefen för EQT Foundation Cilia Holmes Indahl lyfter själv fram samarbetet med riskkapitalbolaget som en stor fördel i hennes arbete. 

”Det som är spännande med stiftelsen är att du får synergi mellan EQT:s investeringar, EQT:s anställda och stiftelsens arbete. Det ger dig flera strängar att spela på”, säger  Cilia Holmes Indahl, som inom kort flyttar från Oslo till Stockholm.

 


Innehåll från Danske BankAnnons

Experten: ”Företagen behöver bli striktare med vilka som kör bensin- och dieselfordon”

Intresset för miljövänliga transporter är mycket stort och allt fler satsar på eldrivna bilar.

Danske Bank har i 20 år erbjudit bilfinansiering för företag, nu tar man steget vidare via GreenFleet70 – en satsning som ska hjälpa kunderna till en bilpolicy som ger lägre utsläpp. Och det är framför allt tre steg som behöver tas.

Klicka här om du vill veta mer om GreenFleet70 och om hur Danske Bank kan hjälpa er med en hållbar finansiering av er vagnpark. 

Många underskattar hur stor omställning som behövs för att nå målet om att minska koldioxidutsläppen från svenska inrikestransporter med 70 procent senast 2030. Ska vi nå det målet krävs i praktiken att den svenska vagnparken består av 75-80 procent rena elbilar.

– Företagen behöver därför bli mycket striktare med vilka medarbetare som kör bensin- och dieselfordon. Och till stor del undvika laddhybrider som bara går på el kanske 25 procent av tiden, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Det gemensamma för all omställning är att den kräver investeringar – och bankerna står nu redo att finansiera företagens gröna satsningar. Danske Bank har över 20 års erfarenhet av bilfinansiering för företag och har nu startat satsningen GreenFleet70.

– Där utgår vi från företagets befintliga vagnpark och kartlägger behovet för omställningen för att företaget ska ge sitt bidrag till målet om en samlad reduktion med 70 procent. Vad gäller företagens bilar så ser vi ett stort intresse hos kunderna för den här nya analysmodellen.

Verksamheter utan tydlig strategi blir mindre attraktiva

Anställda har tidigare typiskt kunnat välja tjänstebil ganska fritt, bara man har håller sig inom en viss kostnadsram. Så kommer det inte att kunna fortsätta. Framöver måste varje medarbetare få den mest miljövänliga bilen som passar just den personens specifika tjänstemässiga körbehov.

– Utbudet av eldrivna personbilar är i dag ganska stort, men däremot begränsat inom transport- och servicebilar, där diesel- och bensinbilar fortfarande behövs. De få diesel- och bensinbilar vi framöver måste ha behöver vi reservera till vissa transport- och servicebilar, samt exempelvis till säljare i glesbygd, där det i dag inte finns samma infrastruktur för laddning som i storstäderna, säger Niels Jörgen Larsen.

Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.
Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Över huvud taget spår Danske Bank att hållbara företag, grön finansiering och gröna investeringar kommer att uppmuntras framåt. 

– Verksamheter utan en tydlig strategi för sitt bidrag till ett hållbart samhälle blir mindre attraktiva för sina kunder och dyrare att både finansiera och bedriva, säger Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar?

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?