1515

Hon blir chef för EQT:s hållbarhetsstiftelse värd 1,4 miljarder

Norska Cilia Holmes Indahl blir ansvarig för EQT:s hållbarhetsstiftelse EQT Foundation med ett aktiekapital värt 1,4 miljarder kronor. 

”Hennes uppgift är att pengarna används på rätt sätt”, säger EQT:s ordförande Conni Jonsson.

Cilia Holmes Indahl, ansvarig för EQT:s hållbarhetsstiftelse
Cilia Holmes Indahl, ansvarig för EQT:s hållbarhetsstiftelse

I samband med börsnoteringen skapade några EQT EQT +1,6% Dagens utveckling -delägare stiftelsen EQT-Foundation. Stiftelsen äger 1 procent av EQT:s aktier och värderas till cirka 1,4 miljarder kronor. Den är riskkapitalbolagets 17:e största aktieägare och har rätt att utse en person i EQT:s valberedning. 

Att valet föll på norskan Cilia Holmes Indahl handlar om hennes erfarenhet kring hållbarhetsarbete. Hon har bland annat jobbat med hållbarhet på det norska fiskeribolaget Aker Biomarine. 

”Hennes stora uppgift är att se till att pengarna, det vill säga avkastningen som EQT-aktierna ger, stödjer EQT:s värdegrund, investeringar och satsningar inom hållbarhetsområdet. Sedan ska hon tillsammans med stiftelsens styrelse ta fram förslag till nomineringskommittén”, säger EQT:s ordförande  Conni Jonsson som även är ordförande för den ideella föreningen EQT Partnership Association som övervakar stiftelsen EQT Foundation.  

Hur blir hennes samarbete med EQT:s hållbarhetsansvariga Therése Lennehag?
”De kommer att samarbeta på ett klokt och koordinerat sätt. Men man kan säga att de välgörenhets- och hållbarhetsprojekt EQT arbetade med tas över av stiftelsen”, säger Conni Jonson. 

Vilken är EQT:s främsta hållbarhetsutmaning?
”Det är att få alla bolagen som vi köper att verkligen fokusera på hållbarhet”, säger Conni Jonsson.

Vad är du mest stolt över när det kommer till hållbarhetssatsningar?
”En sak är att vi har valt bort vissa branscher som en konsekvens av det här. Vi har till exempelvis sedan några år tillbaka valt bort att investera i olja och gas”, säger Conni Jonsson.

Vad är du minst stolt över?
”Det skulle vara när vi ägde det svenska bolaget Swedegas och misslyckades med att få myndigheter och politiker att förstå hur man kunde använda naturgas i stället för kol i stålproduktion.”

Den nya chefen för EQT Foundation Cilia Holmes Indahl lyfter själv fram samarbetet med riskkapitalbolaget som en stor fördel i hennes arbete. 

”Det som är spännande med stiftelsen är att du får synergi mellan EQT:s investeringar, EQT:s anställda och stiftelsens arbete. Det ger dig flera strängar att spela på”, säger  Cilia Holmes Indahl, som inom kort flyttar från Oslo till Stockholm.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?