ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hon är bästa hållbarhetschef

  • Vasakronans Anna Denell med Lotta Edling och Mikael Salo. Foto: Ulf Berglund
  • Vinnaren Anna Denell med de andra finalisterna, Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall. Foto: ULF BERGLUND
  • Foto: Jesper Frisk

Anna Denell, på fastighetsbolaget Vasakronan, utsågs vid lunch till Sveriges bästa hållbarhetschef av Aktuell Hållbarhet. Hennes råd till kolleger och konkurrenter: förstå affären. 

”Det är omöjligt ta på sig rollen som hållbarhetschef i ett bolag om man inte förstår affären. Man måste förstå affären. Om man gör det kan man argumentera på ett CFO-vis eller ett vd-vis för varför den här frågan är viktig. Man kan inte komma med etik, moral och ”rädda världen”-plakaten in i sin ledningsgrupp, det funkar inte.”

Det säger Anna Denell, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Vasakronan, som i dag utsågs till Årets Bästa Hållbarhetschef 2019.

Inför prisutdelningen svarade Anna Denell tillsammans med de andra två nominerade hållbarhetscheferna, Christina Lindbäck på NCC och Kerstin Lindvall på Ica, på frågor om rollens utmaningar. Också Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall menade att fokus affärsnyttan är nyckeln till framgång som hållbarhetschef.

”Min roll har varit att försöka visa på möjligheter där andra ser hinder. Och försöka visa på affärskopplingen. Man har inte räknat på det sättet”, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på byggbolaget NCC.

På Ica har bolagsstyrelsen ett hållbarhetsutskott och när hållbarhetschefen Kerstin Lindvall presenterade förslag på klimatmål fick hon oväntat stöd – ledningen tyckte att målen behövde vara tuffare. Klimatmålet styr en tredjedel av alla bolagsledningars bonus. Något som resulterat i att hållbarhetsförslagen inte alltid kommer från hållbarhetschefen.

Årets hållbarhetschef utsågs i år för femte gången. Prisets syfte är att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens viktiga roll.

Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet, som med hjälp av en jury utvärderar de nominerade kandidaterna utifrån följande övergripande kriterier: åstadkommen affärsnytta, åstadkommen hållbarhetsnytta, ledarskap samt innovation och nytänkande. 

I fjol vann Louise König, då hållbarhetschef på Coop. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer