1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Hon är bästa hållbarhetschef

Anna Denell, på fastighetsbolaget Vasakronan, utsågs vid lunch till Sveriges bästa hållbarhetschef av Aktuell Hållbarhet. Hennes råd till kolleger och konkurrenter: förstå affären. 

Vasakronans Anna Denell med Lotta Edling och Mikael Salo.
Vasakronans Anna Denell med Lotta Edling och Mikael Salo.Foto:Ulf Berglund
Vinnaren Anna Denell med de andra finalisterna, Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall.
Vinnaren Anna Denell med de andra finalisterna, Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall.Foto:ULF BERGLUND
Foto:Jesper Frisk

”Det är omöjligt ta på sig rollen som hållbarhetschef i ett bolag om man inte förstår affären. Man måste förstå affären. Om man gör det kan man argumentera på ett CFO-vis eller ett vd-vis för varför den här frågan är viktig. Man kan inte komma med etik, moral och ”rädda världen”-plakaten in i sin ledningsgrupp, det funkar inte.”

Det säger Anna Denell, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Vasakronan, som i dag utsågs till Årets Bästa Hållbarhetschef 2019.

Inför prisutdelningen svarade Anna Denell tillsammans med de andra två nominerade hållbarhetscheferna, Christina Lindbäck på NCC och Kerstin Lindvall på Ica, på frågor om rollens utmaningar. Också Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall menade att fokus affärsnyttan är nyckeln till framgång som hållbarhetschef.

”Min roll har varit att försöka visa på möjligheter där andra ser hinder. Och försöka visa på affärskopplingen. Man har inte räknat på det sättet”, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på byggbolaget NCC.

På Ica har bolagsstyrelsen ett hållbarhetsutskott och när hållbarhetschefen Kerstin Lindvall presenterade förslag på klimatmål fick hon oväntat stöd – ledningen tyckte att målen behövde vara tuffare. Klimatmålet styr en tredjedel av alla bolagsledningars bonus. Något som resulterat i att hållbarhetsförslagen inte alltid kommer från hållbarhetschefen.

Årets hållbarhetschef utsågs i år för femte gången. Prisets syfte är att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens viktiga roll.

Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet, som med hjälp av en jury utvärderar de nominerade kandidaterna utifrån följande övergripande kriterier: åstadkommen affärsnytta, åstadkommen hållbarhetsnytta, ledarskap samt innovation och nytänkande. 

I fjol vann Louise König, då hållbarhetschef på Coop. 


Innehåll från EKNAnnons

Siffror från SCB: SME-exportföretagen växte under 2021

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Nya siffror från SCB visar att antalet SME-bolag som exporterar över en miljon kronor ökade rejält under 2021, trots pandemin. För att den positiva trenden ska fortsätta krävs goda möjligheter till finansiering – och här kan EKN hjälpa.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

Enligt ny statistik från SCB har antalet företag i Sverige ökat stadigt sedan 2013, även under pandemin. På exportfronten har utvecklingen också varit positiv; under 2021 tillkom fler än 500 nya företag som exporterar för över en miljon kronor per år. Vid slutet av året fanns cirka 10 700 företag av den här typen i Sverige.

– SME-bolagen utgör den absoluta merparten av det här tillskottet. Dessutom har 300 av de 500 nya företagen bara 0-9 anställda. Trots det svåra läget fortsatte alltså de mindre exportföretagen att tugga på, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Att se den här utvecklingen under pandemiåret 2021 är enligt Carl-Johan Karlsson smått otroligt.

– Det visar på vilka fantastiska produkter och tjänster de svenska bolagen tar på export, samt vilken motståndskraft och innovationsförmåga bolagen har. De har lyckats ställa om sin produktion och utveckla sitt erbjudande mitt i en brinnande pandemi.

Viktiga för Sverige

SME-företagen står för totalt 40 procent av Sveriges export. För att bolagen ska fortsätta växa och öka i antal krävs rätt förutsättningar, inte minst vad gäller finansiering.

– Under finanskrisen 2008-2010 försvann 7 000 av våra exporterande SME-bolag och det vill vi inte se igen. Tillgången till finansiering spelar en viktig roll i de här företagens överlevnad. Den tillgången har varit mycket god under pandemin, men med fallande börs, hög inflation och höjda räntor kan det bli svårare för företagen, säger Carl-Johan Karlsson och tillägger:

– Det första som händer i krissituationer är nämligen att banksystemet och finansbolagen sluter sig – och de mindre bolagen drabbas hårdast. Här kan EKN komma in och ta en stor del av bankernas risk. Det gör det enklare för bankerna att bevilja exportföretagen den finansiering de behöver för att fortsätta växa så bra, trots att det är osäkert läge på marknaden.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?