”Det är omöjligt ta på sig rollen som hållbarhetschef i ett bolag om man inte förstår affären. Man måste förstå affären. Om man gör det kan man argumentera på ett CFO-vis eller ett vd-vis för varför den här frågan är viktig. Man kan inte komma med etik, moral och ”rädda världen”-plakaten in i sin ledningsgrupp, det funkar inte.”
Det säger Anna Denell, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Vasakronan, som i dag utsågs till Årets Bästa Hållbarhetschef 2019.
Inför prisutdelningen svarade Anna Denell tillsammans med de andra två nominerade hållbarhetscheferna, Christina Lindbäck på NCC och Kerstin Lindvall på Ica, på frågor om rollens utmaningar. Också Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall menade att fokus affärsnyttan är nyckeln till framgång som hållbarhetschef.
”Min roll har varit att försöka visa på möjligheter där andra ser hinder. Och försöka visa på affärskopplingen. Man har inte räknat på det sättet”, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på byggbolaget NCC.
På Ica har bolagsstyrelsen ett hållbarhetsutskott och när hållbarhetschefen Kerstin Lindvall presenterade förslag på klimatmål fick hon oväntat stöd – ledningen tyckte att målen behövde vara tuffare. Klimatmålet styr en tredjedel av alla bolagsledningars bonus. Något som resulterat i att hållbarhetsförslagen inte alltid kommer från hållbarhetschefen.
Årets hållbarhetschef utsågs i år för femte gången. Prisets syfte är att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens viktiga roll.
Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet, som med hjälp av en jury utvärderar de nominerade kandidaterna utifrån följande övergripande kriterier: åstadkommen affärsnytta, åstadkommen hållbarhetsnytta, ledarskap samt innovation och nytänkande.
I fjol vann Louise König, då hållbarhetschef på Coop.