Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Hon är bästa hållbarhetschef

Anna Denell, på fastighetsbolaget Vasakronan, utsågs vid lunch till Sveriges bästa hållbarhetschef av Aktuell Hållbarhet. Hennes råd till kolleger och konkurrenter: förstå affären. 

Vasakronans Anna Denell med Lotta Edling och Mikael Salo.
Vasakronans Anna Denell med Lotta Edling och Mikael Salo.Foto:Ulf Berglund
Vinnaren Anna Denell med de andra finalisterna, Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall.
Vinnaren Anna Denell med de andra finalisterna, Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall.Foto:ULF BERGLUND
Foto:Jesper Frisk

”Det är omöjligt ta på sig rollen som hållbarhetschef i ett bolag om man inte förstår affären. Man måste förstå affären. Om man gör det kan man argumentera på ett CFO-vis eller ett vd-vis för varför den här frågan är viktig. Man kan inte komma med etik, moral och ”rädda världen”-plakaten in i sin ledningsgrupp, det funkar inte.”

Det säger Anna Denell, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Vasakronan, som i dag utsågs till Årets Bästa Hållbarhetschef 2019.

Inför prisutdelningen svarade Anna Denell tillsammans med de andra två nominerade hållbarhetscheferna, Christina Lindbäck på NCC och Kerstin Lindvall på Ica, på frågor om rollens utmaningar. Också Christina Lindbäck och Kerstin Lindvall menade att fokus affärsnyttan är nyckeln till framgång som hållbarhetschef.

”Min roll har varit att försöka visa på möjligheter där andra ser hinder. Och försöka visa på affärskopplingen. Man har inte räknat på det sättet”, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på byggbolaget NCC.

På Ica har bolagsstyrelsen ett hållbarhetsutskott och när hållbarhetschefen Kerstin Lindvall presenterade förslag på klimatmål fick hon oväntat stöd – ledningen tyckte att målen behövde vara tuffare. Klimatmålet styr en tredjedel av alla bolagsledningars bonus. Något som resulterat i att hållbarhetsförslagen inte alltid kommer från hållbarhetschefen.

Årets hållbarhetschef utsågs i år för femte gången. Prisets syfte är att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens viktiga roll.

Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet, som med hjälp av en jury utvärderar de nominerade kandidaterna utifrån följande övergripande kriterier: åstadkommen affärsnytta, åstadkommen hållbarhetsnytta, ledarskap samt innovation och nytänkande. 

I fjol vann Louise König, då hållbarhetschef på Coop. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?