Annons

Holmgren: Budgeten räddar inte klimatet

Minst 30 procent av EU:s långtidsbudget läggs på åtgärder inriktade på miljö och klimat. Det är 100 miljarder euro mer än under den förra budgetperioden, framhöll statsminister Stefan Löfven på en pressträff. Men kritikerna är inte lika nöjda. 

Foto:Fredrik Persson / TT

Enligt Stefan Löfven ska budgeten i helhet vara kompatibel med Parisavtalet. Men regeringspartnerns parlamentsledamot Pär Holmgren håller inte med. 

”Den här budgeten räddar inte klimatet. Vi vet att vi måste minska klimatutsläppen med 70 procent till 2030 för att nå Parisavtalets mål. Vi missade en viktig chans att göra EU till en global nyckelspelare i omställningen genom att driva den klimatpolitik som vetenskapen faktiskt kräver av oss”, säger han i ett pressmeddelande.

Pär Holmgren anser att tuffare klimatkrav bör ställas på de länder som ansöker om stöd från EU:s budget.

”Ett krav på klimatneutralitet till 2050 är inte tillräckligt när vi vet att omställningen måste ske nu fram till 2030 om vi ska nå Parisavtalets mål. Det är rent ut sagt bedrövligt att kasta bort den här möjligheten att sätta press på EU:s medlemsländer”, säger han. 

Greenpeace talesperson i klimatfrågor, Rolf Lindahl, lyfter i sin kritik risken för att omställningspengar fortsätter att gå till fossil verksamhet. 

”I avtalet säger man att 30 procent av åtgärderna ska gå till åtgärder mot klimatkrisen. Men samtidigt har man ändå inte tydliggjort att stödpaketet inte får gå till klimatskadliga verksamheter som fossil industri och liknande så fossil industri kan fortsatt få stöd, vilket är djupt problematiskt”, säger Rolf Lindahl till Ekot

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?