ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Höjd flygskatt ska betala rut-avdraget

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett utökat rut-avdrag ska betalas av flygresenärerna. Det föreslår regeringens utredare.

Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L säger att rutavdraget ska höjas till 75.000 kronor per år. I dag ligger det på 50.000 kronor.

Rut-utredningen som på regeringens uppdrag utrett frågan beräknar att höjningen väntas kosta statskassan minst 270 miljoner kronor årligen. Utredningen föreslår därför en höjd flygskatt för att finansiera reformen. 

Flygskatten infördes i april 2018 och innebär att en flygresa inom Europa beskattas med 60 kronor per biljett, övriga resor beskattas med 250 eller 400 kronor per passagerare beroende på land.

För att betala för det utökade rut-avdraget måste flygskatten höjas med cirka 19 procent. Det innebär att en flygresa inom Europa beskattas från årsskiftet 2020/2021 ska beskattas med 75 kronor, för resor utanför Europa blir skatten 314 kronor om inte resan är längre än 600 mil – då blir den 502 kronor. 

Det är flygbolagen som betalar skatten, och de avgör om de vill lägga skatten på biljettpriset eller inte. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer