Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Högutbildade storstadsbor bakom utsläpp från flygresor

Sluta semestra utanför Europa och skippa tjänsteresorna med flyg. Då skulle de svenska utsläppen från flyget minska radikalt.

Foto:Johan Nilsson/TT

Ändrat resebeteende, där resenärerna bland annat väljer bort långresor till andra kontinenter, skulle kunna minska klimatutsläppen från svenskarnas flygresor med en fjärdedel. Det hävdar forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola i en ny studie. 

Forskarna bakom studien har räknat ut att fem typer av flygresor i dag står för 96 procent av de flygrelaterade klimatutsläppen. 

Högst utsläpp ger de resor som görs för att uppleva sol och värme, 38 procent. Därefter kommer resor för att besöka släkt och vänner, 26 procent. Tjänsteresor står för 18 procent, storstadsbesök för 10 procent samt besök på tema och nöjesparker för 4 procent. 

Två av tre tjänsteresor görs helt eller delvis för ett möte. Om alla de resorna istället ersattes med till exempel en videokonferens skulle de svenska utsläppen från flyget minska med 12 procent. Men undersökningen visar att de som gör tjänsteresor inte är beredda att sluta med fysiska möten.

Ett annat sätt att minska utsläppen vore att alla semesterresor som går utanför Europa, inklusive Kanarieöarna, istället skulle gå till destinationer inom Europa. Det skulle kapa flygutsläppen med 21 procent.

Enligt forskarna bakom studien finns det i Sverige en stor acceptans både för att välja närmare destinationer och att välja andra transportslag än flyget. 

”Detta innebär att det finns en realistisk potential för att minska utsläppen från svenskarnas flygresor med cirka en fjärdedel”, säger Erik Lundberg, forskare vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

Studien har också kartlagt vilka det är som reser och konstaterar att högutbildade höginkomsttagare som bor i storstäder står för den större andelen utsläpp från privatresor och tjänsteresor. 

Flygutsläppen från privata resor är ungefär lika stor för män och för kvinnor, men män står för hela 77 procent av utsläppen från tjänsteresor

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?