1515

Högt tempo på Cop26 – avskogning, metanutsläpp och 1,5-gradersmål

Nu har klimatmötet Cop26 dragit igång på riktigt. Politiker, delegationer och näringslivstoppar har varit på plats i Glasgow sedan i söndags. Di går igenom de viktigaste händelserna från första dygnen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med Indiens premiärminister Narendra Modi och FN:s generalsekreterare António Guterres under Cop26 i Glasgow.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med Indiens premiärminister Narendra Modi och FN:s generalsekreterare António Guterres under Cop26 i Glasgow.Foto:Christopher Furlong

Under klimatmötets öppningsceremoni på måndagen höll FN:s generalsekreterare António Guterres ett anförande där han framförde hur kritiskt det är att klimatmötets resulterar i åtgärder för att nå målet på 1,5 grader. 

”Forskningen är klar. Vi vet vad vi måste göra. Det första är att hålla målet med 1,5 grader vid liv. Det betyder större ambitioner för migration och snabba konkreta handlingar för att reducera utsläppen med 45 procent till 2030”, sa han och konstaterade:

”Antingen stoppar vi – eller så stoppar det oss. Vi gräver våra egna gravar.”

Även G20-ländernas ledare ställer sig bakom målet på 1,5 grader. I kommunikén efter helgens toppmöte i Rom uppges länderna vara eniga om det nya globala målet.

På öppningsceremonin annonserade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att Storbritannien lanserar Green Climate Initiative, där de under en fem års period satsar cirka 35 miljoner kronor på grön teknologi och hållbara infrastruktursprojekt i utvecklingsländer. 

Sent på måndagskvällen kom klimatmötets första stora avtal. Där fler än 100 länder lovar att stoppa avskogningen innan 2030. En viktig punkt då skogen anses som en faktor för att hålla nere koldioxidutsläppen.

Bland de länderna som sagt att de ska skriva på avtalet finns bland annat Kanada, Brasilien, Ryssland, Kina, Indonesien och Kongo. Enligt Reuters står de drygt 100 länderna för omkring 85 procent av världens skogar.

Även Sverige har undertecknat deklarationen, men statsminister Stefan Löfven uppger att den svenska kolsänkan växer.

”Svenskt skogsbruk innebär att vi använder skogen. Men skogen växer, vår skogsyta växer och växer och har gjort så i 100 år”, sa han på en pressträff i Glasgow uppger TT.

Ett nyckelmål för klimatmötet är att medlemsländerna lovar att kraftigt reducera sina koldioxidutsläpp fram till 2030 för att kunna bli klimatneutral till 2050. Något som både EU och USA skrivit under på i sina nationella klimatplaner, som på engelska kallas NDC (Nationally Determined Contributions). Enligt Parisavtalet från 2015 skulle alla länder lämna in uppdaterade klimatplaner inför mötet. 

Indien, som inte lämnade in en uppdaterad klimatplan inför mötet, lovade under gårdagen att de kommer bli klimatneutrala till 2070, och missar därför målet med 20 år. Samtidigt har Kina annonserat planer att de ska nå målet till 2060. Länderna ligger på fjärde respektive första plats på listan över världens koldioxidutsläpp. 

Under tisdagen kom nästa stora avtal, där mer än 80 länder har undertecknat ett globalt löfte som går ut på att minska utsläppen av metan med 30 procent till 2030. 

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyden säger att minska metanutsläppen ”är en av de mest effektiva saker som vi kan göra” för att nå målet på 1,5 grader, uppger BBC.


Innehåll från KIAAnnons

Biltillverkarens plan: Ska lansera 11 nya elbilar

Nya EV6 är startskottet på en ambitiös elbilssatsning.

Målet är att kunna erbjuda ett utbud av 11 elbilar varav 7 dedikerade elbilar fram till 2026.

– Vi har en vision och ett mål med omställningen till laddbara bilar. EV6 var första dedikerade elbilen – och redan nu visar allt på att det är en succé, säger David Lilja, press- och kommunikationschef Kia Sverige.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Elrevolutionen är här när det kommer till fordonsmarknaden. I dag finns över 90 000 personbilar med ren eldrift i Sverige, enligt elbilsstatistik.se, och totalt rullar över 275 000 laddbara bilar på våra vägar. Allt pekar mot att detta bara är början på den laddbara revolutionen.

Ett företag som var tidiga med en tydlig strategi om att ställa om till elektrifierade och laddbara bilar är Kia. Inte mindre än 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken är i dag laddbar – och Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken från 2011 och framåt.

Kia är i dag marknadsledare på laddbara bilar: laddhybrider och rena elbilar – och ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet. Företaget har nu en laddbar försäljning på 77 procent, men det stannar inte där.

– 2024 ska 100 procent av bilar Kia säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, VD Kia Sverige.

11 nya elbilar

När Kia nu tar nästa steg i den elektrifierade utvecklingen är det med ett stort fokus på rena elbilar.

Fram till 2026 kommer företaget att lansera 11 elbilar, varav 7 dedikerade elbilar byggda på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform).

– Kia har serietillverkat elbilar i snart tio år. Nu har man tagit all kunskap vidare och utvecklat en dedikerad elbil som från början är byggd för att vara en elbil, förklarar David Lilja, press och kommunikationschef Kia Sverige.

800 volts-teknik

Den första av de sju dedikerade elbilarna har precis lanserats – Kia EV6.

Baserad på elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform) har bilen stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Alla versioner av EV6 på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

EV6 släpps i fyra olika versioner: EV6, EV6 Plus, GT Line och GT. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

EV6 GT, som kommer i slutet av nästa år, är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Detta ger bilen 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

EV9 – en ny elsuv

EV6 är den första av 7 dedikerade elbilar byggda på plattformen E-GMP som Kia planerar att lansera fram till 2026.

Nyligen fick vi en föraning om nästa elbil – en elsuv – när Kia visade upp Concept EV9 på AutoMobility Los Angeles, USA.

Concept EV9 är Kias vision för suv-segmentet och konceptbilen för samman design i framkant, hög tekniknivå och en avancerad helelektrisk drivlina i en banbrytande paketering.

Designen är inspirerad av naturen och Kia har använt material från återvunnet skräp från våra hav.

Elektriska suven EV9 har en räckvidd på upp till 480 kilometer och har, likt EV6, utrustats med ultrasnabb laddningskapacitet. 10-80 procent laddning på 20-30 minuter.

7 dedikerade elbilar

Förutom att den helelektriska drivlinan innebär nollutsläpp under körning har Concept EV9 rymd, hög tekniknivå och god flexibilitet vilket innebär att suven är lika hemma i urbana områden som på utflykter utanför stadsmiljön.

När och hur elsuven från Kia kommer att lanseras till allmänheten är inte klart, men den är en del i Kias laddbara rörelse för att påskynda elektrifieringen av bilar.

Fram till 2026 kommer Kia att presentera ett utbud av 11 elbilar varav 7 dedikerade elbilar byggda på den nya elbilsplattformen.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?