Annons

Högt tempo på Cop26 – avskogning, metanutsläpp och 1,5-gradersmål

Nu har klimatmötet Cop26 dragit igång på riktigt. Politiker, delegationer och näringslivstoppar har varit på plats i Glasgow sedan i söndags. Di går igenom de viktigaste händelserna från första dygnen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med Indiens premiärminister Narendra Modi och FN:s generalsekreterare António Guterres under Cop26 i Glasgow.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med Indiens premiärminister Narendra Modi och FN:s generalsekreterare António Guterres under Cop26 i Glasgow.Foto:Christopher Furlong

Under klimatmötets öppningsceremoni på måndagen höll FN:s generalsekreterare António Guterres ett anförande där han framförde hur kritiskt det är att klimatmötets resulterar i åtgärder för att nå målet på 1,5 grader. 

”Forskningen är klar. Vi vet vad vi måste göra. Det första är att hålla målet med 1,5 grader vid liv. Det betyder större ambitioner för migration och snabba konkreta handlingar för att reducera utsläppen med 45 procent till 2030”, sa han och konstaterade:

”Antingen stoppar vi – eller så stoppar det oss. Vi gräver våra egna gravar.”

Även G20-ländernas ledare ställer sig bakom målet på 1,5 grader. I kommunikén efter helgens toppmöte i Rom uppges länderna vara eniga om det nya globala målet.

På öppningsceremonin annonserade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att Storbritannien lanserar Green Climate Initiative, där de under en fem års period satsar cirka 35 miljoner kronor på grön teknologi och hållbara infrastruktursprojekt i utvecklingsländer. 

Sent på måndagskvällen kom klimatmötets första stora avtal. Där fler än 100 länder lovar att stoppa avskogningen innan 2030. En viktig punkt då skogen anses som en faktor för att hålla nere koldioxidutsläppen.

Bland de länderna som sagt att de ska skriva på avtalet finns bland annat Kanada, Brasilien, Ryssland, Kina, Indonesien och Kongo. Enligt Reuters står de drygt 100 länderna för omkring 85 procent av världens skogar.

Även Sverige har undertecknat deklarationen, men statsminister Stefan Löfven uppger att den svenska kolsänkan växer.

”Svenskt skogsbruk innebär att vi använder skogen. Men skogen växer, vår skogsyta växer och växer och har gjort så i 100 år”, sa han på en pressträff i Glasgow uppger TT.

Ett nyckelmål för klimatmötet är att medlemsländerna lovar att kraftigt reducera sina koldioxidutsläpp fram till 2030 för att kunna bli klimatneutral till 2050. Något som både EU och USA skrivit under på i sina nationella klimatplaner, som på engelska kallas NDC (Nationally Determined Contributions). Enligt Parisavtalet från 2015 skulle alla länder lämna in uppdaterade klimatplaner inför mötet. 

Indien, som inte lämnade in en uppdaterad klimatplan inför mötet, lovade under gårdagen att de kommer bli klimatneutrala till 2070, och missar därför målet med 20 år. Samtidigt har Kina annonserat planer att de ska nå målet till 2060. Länderna ligger på fjärde respektive första plats på listan över världens koldioxidutsläpp. 

Under tisdagen kom nästa stora avtal, där mer än 80 länder har undertecknat ett globalt löfte som går ut på att minska utsläppen av metan med 30 procent till 2030. 

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyden säger att minska metanutsläppen ”är en av de mest effektiva saker som vi kan göra” för att nå målet på 1,5 grader, uppger BBC.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera