Annons

H&M delar ut miljoner till textilier av alger och svamprötter

Kläder av alger och tyg av gamla skörderester.

Det är några av innovationerna som prisas i Global Change Award, när stiftelsen H&M Foundation, för tredje året, delar ut omkring 10 miljoner kronor till modevärldens mest hållbara idéer.

Karl-Johan Persson och Crop-A-Porter.
Karl-Johan Persson och Crop-A-Porter.Foto:Carolina Byrmo/Oskar Omne

Vid en ceremoni i Stockholms stadshus på tisdagskvällen prisades de fem bästa idéerna som bidrar till att sluta modets kretslopp och göra det mer cirkulärt. Målen med innovationstävlingen Global Change Award är att reducera modets påverkan på miljön, något idén ”Crop-A-Porter”, som tog hem den största prissumman på nära 3 miljoner kronor, lever upp till.

”Jag har jobbat inom hållbart mode i 20 år, så när jag först hörde talas om Global Change Award undrade jag: varför har ingen tänkt på att göra en sådan här tävling tidigare?”, säger Isaac Nichelson, som tillsammans med sitt amerikanska team gör textil av skörderester.

Jämfört med tidigare vinnare i tävlingen har de kommit relativt långt i utvecklingen. Redan nu har de en prototyp av en pikétröja i bananfiber klar och med hjälp av priset hoppas de kunna skala upp tillverkningen.

En annan innovation som kommit långt är ”Algae Apparel”, där far och dotter i familjen Krebs tagit fram en metod för att skapa textil, och samtidigt göra infärgningen av tyget, med hjälp av alger.

”För oss är priset bevis på att vi är på rätt väg. Genom vår metod kan vi spara både tid och resurser. När infärgning sker samtidigt som tyget skapas slipper vi onödiga kemikalier och uppåt 2.000 liter vatten per t-shirt kan sparas. Dessutom har alger bonuseffekten att de släpper ifrån sig antioxidanter som är bra för vår hud”, säger Renana Krebs.

I år, precis som tidigare år, delas 1 miljon euro, cirka 10 miljoner kronor ut till vinnarna. Utöver prissumman ingår också ett ettårigt utvecklings- och mentorsprogram, som leds av Accenture och KTH. På det sättet tillförs inte bara kapital utan också kunskap och affärsstöd där stipendiaterna ska få möjlighet att testa sina idéer i modeindustrin.

”Det unika med Global Change Award är att det är den enda tävlingen som för samman teknik, mode och hållbarhet och stödjer tidiga innovationer i den här branschen”, säger Cedric Vanhoeck.

Han har tillsammans med sin belgiska kollega utvecklat en sytråd som löses upp vid temperaturer mellan 100 och 200 grader. Det ska underlätta processen med att avlägsna knappar och blixtlås när man återvinner textilier. Inför kvällen hade Cedric Vanhoeck, som gått en skräddarutbildning, också sytt sin egen kostym, men han vågade inte använda den egna sytråden denna gång.

”Den är fortfarande under utveckling, så jag var orolig att den skulle smälta när jag strök mina kläder”, säger han och skrattar.

Initiativtagare till priset är stiftelsen H&M Foundation som finansieras av familjen Persson.

”När mode, miljö och teknik möts finns potentialen att lösa några av modeindustrins största utmaningar. Jag är stolt över att vi ihop med våra acceleratorpartners Accenture och KTH kan skapa en grogrund för innovation”, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i stiftelsen och vd för H&M.

Det är också stiftelsen tillsammans med en namnkunnig jury som valt ut vinnarna bland de 2 600 bidrag från 151 länder som kommit in i år. Juryn har bland annat bestått av Vikram Widge, chef för klimatfinansiering på Världsbanken, Bandana Tewari, redaktör för Vogue India och svenska Sophia Bendz, Sverigeansvarig på riskkapitalbolaget Atomico.

”Vi står inför stora utmaningar. Sättet som vi konsumerar resurser på kommer inte att vara gångbart i längden. Men inom dessa utmaningar finns stora affärsmöjligheter när människan strävar efter att leva och konsumera på ett hållbarare sätt. Där är ny teknik möjliggöraren”, kommenterade Sophia Bendz i samband med att vinnarna presenterades.

I samband med prisutdelningen var också tidigare vinnare på plats, bland dem det italienska företaget Vegea som gör vegetabiliskt läder av rester från vinproduktion. Sedan prisutdelningen förra året har företaget skapat prototypläder till bland annat skor, som Valentina Longobardo, talesperson för bolaget, bar dagen till ära. Företaget har också tilldelats EU:s prestigefyllda Horizon 2020-pris.

”Efter prisutdelningen blev vi överväldigade av alla förfrågningar som vi fick från medier, investerare och modeföretag världen över. Så jag uppmanar de nya vinnarna att utnyttja alla möjligheter den här vinsten ger”, säger hon.

Och det verkar flera av de nya vinnarna redan göra, bland dem Aniela Hoitink, som skapat en teknik för att 3D-printa kläder gjorda av svamprötter, mycel.

”Att träffa de nya och tidigare vinnarna är ett bra sätt att lära sig av andras misstag och framgångar”, säger hon och får medhåll av Lisa Schwarz Bour, som tillsammans med sitt team utvecklat en teknik för att separera bomulls- och polyesterfibrer så att de kan återanvändas:

”Att få tillgång till varandras kompetens och nätverk är ovärderligt. Att jobba tillsammans och samarbeta kring de här frågorna är avgörande för framtiden.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?