ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

H&M delar ut miljoner till textilier av alger och svamprötter

  • Karl-Johan Persson och Crop-A-Porter. Foto: Carolina Byrmo/Oskar Omne

Kläder av alger och tyg av gamla skörderester.

Det är några av innovationerna som prisas i Global Change Award, när stiftelsen H&M Foundation, för tredje året, delar ut omkring 10 miljoner kronor till modevärldens mest hållbara idéer.

Vid en ceremoni i Stockholms stadshus på tisdagskvällen prisades de fem bästa idéerna som bidrar till att sluta modets kretslopp och göra det mer cirkulärt. Målen med innovationstävlingen Global Change Award är att reducera modets påverkan på miljön, något idén ”Crop-A-Porter”, som tog hem den största prissumman på nära 3 miljoner kronor, lever upp till.

”Jag har jobbat inom hållbart mode i 20 år, så när jag först hörde talas om Global Change Award undrade jag: varför har ingen tänkt på att göra en sådan här tävling tidigare?”, säger Isaac Nichelson, som tillsammans med sitt amerikanska team gör textil av skörderester.

Jämfört med tidigare vinnare i tävlingen har de kommit relativt långt i utvecklingen. Redan nu har de en prototyp av en pikétröja i bananfiber klar och med hjälp av priset hoppas de kunna skala upp tillverkningen.

En annan innovation som kommit långt är ”Algae Apparel”, där far och dotter i familjen Krebs tagit fram en metod för att skapa textil, och samtidigt göra infärgningen av tyget, med hjälp av alger.

”För oss är priset bevis på att vi är på rätt väg. Genom vår metod kan vi spara både tid och resurser. När infärgning sker samtidigt som tyget skapas slipper vi onödiga kemikalier och uppåt 2.000 liter vatten per t-shirt kan sparas. Dessutom har alger bonuseffekten att de släpper ifrån sig antioxidanter som är bra för vår hud”, säger Renana Krebs.

I år, precis som tidigare år, delas 1 miljon euro, cirka 10 miljoner kronor ut till vinnarna. Utöver prissumman ingår också ett ettårigt utvecklings- och mentorsprogram, som leds av Accenture och KTH. På det sättet tillförs inte bara kapital utan också kunskap och affärsstöd där stipendiaterna ska få möjlighet att testa sina idéer i modeindustrin.

”Det unika med Global Change Award är att det är den enda tävlingen som för samman teknik, mode och hållbarhet och stödjer tidiga innovationer i den här branschen”, säger Cedric Vanhoeck.

Han har tillsammans med sin belgiska kollega utvecklat en sytråd som löses upp vid temperaturer mellan 100 och 200 grader. Det ska underlätta processen med att avlägsna knappar och blixtlås när man återvinner textilier. Inför kvällen hade Cedric Vanhoeck, som gått en skräddarutbildning, också sytt sin egen kostym, men han vågade inte använda den egna sytråden denna gång.

”Den är fortfarande under utveckling, så jag var orolig att den skulle smälta när jag strök mina kläder”, säger han och skrattar.

Initiativtagare till priset är stiftelsen H&M Foundation som finansieras av familjen Persson.

”När mode, miljö och teknik möts finns potentialen att lösa några av modeindustrins största utmaningar. Jag är stolt över att vi ihop med våra acceleratorpartners Accenture och KTH kan skapa en grogrund för innovation”, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i stiftelsen och vd för H&M.

Det är också stiftelsen tillsammans med en namnkunnig jury som valt ut vinnarna bland de 2 600 bidrag från 151 länder som kommit in i år. Juryn har bland annat bestått av Vikram Widge, chef för klimatfinansiering på Världsbanken, Bandana Tewari, redaktör för Vogue India och svenska Sophia Bendz, Sverigeansvarig på riskkapitalbolaget Atomico.

”Vi står inför stora utmaningar. Sättet som vi konsumerar resurser på kommer inte att vara gångbart i längden. Men inom dessa utmaningar finns stora affärsmöjligheter när människan strävar efter att leva och konsumera på ett hållbarare sätt. Där är ny teknik möjliggöraren”, kommenterade Sophia Bendz i samband med att vinnarna presenterades.

I samband med prisutdelningen var också tidigare vinnare på plats, bland dem det italienska företaget Vegea som gör vegetabiliskt läder av rester från vinproduktion. Sedan prisutdelningen förra året har företaget skapat prototypläder till bland annat skor, som Valentina Longobardo, talesperson för bolaget, bar dagen till ära. Företaget har också tilldelats EU:s prestigefyllda Horizon 2020-pris.

”Efter prisutdelningen blev vi överväldigade av alla förfrågningar som vi fick från medier, investerare och modeföretag världen över. Så jag uppmanar de nya vinnarna att utnyttja alla möjligheter den här vinsten ger”, säger hon.

Och det verkar flera av de nya vinnarna redan göra, bland dem Aniela Hoitink, som skapat en teknik för att 3D-printa kläder gjorda av svamprötter, mycel.

”Att träffa de nya och tidigare vinnarna är ett bra sätt att lära sig av andras misstag och framgångar”, säger hon och får medhåll av Lisa Schwarz Bour, som tillsammans med sitt team utvecklat en teknik för att separera bomulls- och polyesterfibrer så att de kan återanvändas:

”Att få tillgång till varandras kompetens och nätverk är ovärderligt. Att jobba tillsammans och samarbeta kring de här frågorna är avgörande för framtiden.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer