H&M delar ut miljoner till textilier av alger och svamprötter

Kläder av alger och tyg av gamla skörderester.

Det är några av innovationerna som prisas i Global Change Award, när stiftelsen H&M Foundation, för tredje året, delar ut omkring 10 miljoner kronor till modevärldens mest hållbara idéer.

Karl-Johan Persson och Crop-A-Porter.
Karl-Johan Persson och Crop-A-Porter.Foto:Carolina Byrmo/Oskar Omne

Vid en ceremoni i Stockholms stadshus på tisdagskvällen prisades de fem bästa idéerna som bidrar till att sluta modets kretslopp och göra det mer cirkulärt. Målen med innovationstävlingen Global Change Award är att reducera modets påverkan på miljön, något idén ”Crop-A-Porter”, som tog hem den största prissumman på nära 3 miljoner kronor, lever upp till.

”Jag har jobbat inom hållbart mode i 20 år, så när jag först hörde talas om Global Change Award undrade jag: varför har ingen tänkt på att göra en sådan här tävling tidigare?”, säger Isaac Nichelson, som tillsammans med sitt amerikanska team gör textil av skörderester.

Jämfört med tidigare vinnare i tävlingen har de kommit relativt långt i utvecklingen. Redan nu har de en prototyp av en pikétröja i bananfiber klar och med hjälp av priset hoppas de kunna skala upp tillverkningen.

En annan innovation som kommit långt är ”Algae Apparel”, där far och dotter i familjen Krebs tagit fram en metod för att skapa textil, och samtidigt göra infärgningen av tyget, med hjälp av alger.

”För oss är priset bevis på att vi är på rätt väg. Genom vår metod kan vi spara både tid och resurser. När infärgning sker samtidigt som tyget skapas slipper vi onödiga kemikalier och uppåt 2.000 liter vatten per t-shirt kan sparas. Dessutom har alger bonuseffekten att de släpper ifrån sig antioxidanter som är bra för vår hud”, säger Renana Krebs.

I år, precis som tidigare år, delas 1 miljon euro, cirka 10 miljoner kronor ut till vinnarna. Utöver prissumman ingår också ett ettårigt utvecklings- och mentorsprogram, som leds av Accenture och KTH. På det sättet tillförs inte bara kapital utan också kunskap och affärsstöd där stipendiaterna ska få möjlighet att testa sina idéer i modeindustrin.

”Det unika med Global Change Award är att det är den enda tävlingen som för samman teknik, mode och hållbarhet och stödjer tidiga innovationer i den här branschen”, säger Cedric Vanhoeck.

Han har tillsammans med sin belgiska kollega utvecklat en sytråd som löses upp vid temperaturer mellan 100 och 200 grader. Det ska underlätta processen med att avlägsna knappar och blixtlås när man återvinner textilier. Inför kvällen hade Cedric Vanhoeck, som gått en skräddarutbildning, också sytt sin egen kostym, men han vågade inte använda den egna sytråden denna gång.

”Den är fortfarande under utveckling, så jag var orolig att den skulle smälta när jag strök mina kläder”, säger han och skrattar.

Initiativtagare till priset är stiftelsen H&M HM B +1,09% Dagens utveckling Foundation som finansieras av familjen Persson.

”När mode, miljö och teknik möts finns potentialen att lösa några av modeindustrins största utmaningar. Jag är stolt över att vi ihop med våra acceleratorpartners Accenture och KTH kan skapa en grogrund för innovation”, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i stiftelsen och vd för H&M.

Det är också stiftelsen tillsammans med en namnkunnig jury som valt ut vinnarna bland de 2 600 bidrag från 151 länder som kommit in i år. Juryn har bland annat bestått av Vikram Widge, chef för klimatfinansiering på Världsbanken, Bandana Tewari, redaktör för Vogue India och svenska Sophia Bendz, Sverigeansvarig på riskkapitalbolaget Atomico.

”Vi står inför stora utmaningar. Sättet som vi konsumerar resurser på kommer inte att vara gångbart i längden. Men inom dessa utmaningar finns stora affärsmöjligheter när människan strävar efter att leva och konsumera på ett hållbarare sätt. Där är ny teknik möjliggöraren”, kommenterade Sophia Bendz i samband med att vinnarna presenterades.

I samband med prisutdelningen var också tidigare vinnare på plats, bland dem det italienska företaget Vegea som gör vegetabiliskt läder av rester från vinproduktion. Sedan prisutdelningen förra året har företaget skapat prototypläder till bland annat skor, som Valentina Longobardo, talesperson för bolaget, bar dagen till ära. Företaget har också tilldelats EU:s prestigefyllda Horizon 2020-pris.

”Efter prisutdelningen blev vi överväldigade av alla förfrågningar som vi fick från medier, investerare och modeföretag världen över. Så jag uppmanar de nya vinnarna att utnyttja alla möjligheter den här vinsten ger”, säger hon.

Och det verkar flera av de nya vinnarna redan göra, bland dem Aniela Hoitink, som skapat en teknik för att 3D-printa kläder gjorda av svamprötter, mycel.

”Att träffa de nya och tidigare vinnarna är ett bra sätt att lära sig av andras misstag och framgångar”, säger hon och får medhåll av Lisa Schwarz Bour, som tillsammans med sitt team utvecklat en teknik för att separera bomulls- och polyesterfibrer så att de kan återanvändas:

”Att få tillgång till varandras kompetens och nätverk är ovärderligt. Att jobba tillsammans och samarbeta kring de här frågorna är avgörande för framtiden.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?