Annons

Hit går statens klimatmiljarder

Från och med 10 februari och månaden ut kan företag återigen ansöka om investeringsstöd från Klimatklivet. Fokuset i år ligger på nio branscher som kan uppnå betydande klimatvinster.

”Det finns ett intresse från industrin som kanske inte fanns för några år sedan”, säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivets industrienhet.

Elektrifiering, jordbruk och vätgas är tre av Naturvårdsverkets prioriterade branscher.
Elektrifiering, jordbruk och vätgas är tre av Naturvårdsverkets prioriterade branscher.Foto:Most Photos

Under 2022 kan Naturvårdsverket bevilja upp emot fem miljarder kronor i stöd inom ramen för sitt investeringsstöd Klimatklivet. Det handlar om stöd till satsningar som minskar klimatutsläpp.

Företag, organisationer och kommuner kommer kunna ansöka om pengar i tre omgångar, varav den första börjar redan på torsdag. 

”Vi är i en grön omstart nu. Vi har alla förutsättningar där det finns gott om kapital både vad gäller bidrag och annan finansiering”, säger Carl Mikael Strauss.

Den andra ansökningsperioden kommer att vara i början av maj och den tredje i augusti och september. Ansökningarna lämnas in till Länsstyrelsen, men det är Naturvårdsverket som tar beslut om vilka projekt som får stöd.

Hittills har över 3.600 projekt beviljats kapital genom Klimatklivet. Den stora merparten av de 8 miljarder som hittills fördelats har gått till företag. På senare tid har bland annat Scandinavian Biogas beviljats 135 miljoner kronor för ett anläggningsbygge. Ett samarbete mellan Boliden och Skellefteå kraft, där spillvärmen från metallbolagets smältverk ska omvandlas till fjärrvärme, har också fått 125 miljoner.

”Vi har byggt upp en viss kompetens på myndigheten nu. Bland annat vet vi vilka branscher som har störst potential”, säger Carl Mikael Strauss.

De branscher och områden som identifierats är bland annat elektrifiering, vätgas och cirkulära flöden. De anses kunna uppnå betydande klimatvinster vid investeringar i nya lösningar.

”Nu har vi alla möjlighet att fördela ut pengarna till bra projekt. Det finns ett intresse från industrin som kanske inte fanns för några år sedan. Och så har vi en mognad på tekniksidan som kanske inte heller fanns där innan”, säger Carl Mikael Strauss. 

Naturvårdsverket håller för närvarande på att gå igenom ansökningarna som kom in under den senaste sökomgången i november. Di har nyligen rapporterat om ett samarbete mellan Shell och Vattenfall om att producera fossilfritt flygbränsle som väntar på svar. Myndigheten hoppas på att kunna lämna besked senast i mars på om ansökan om rekordbeloppet på 290 miljoner kronor beviljas eller inte.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera