1515
Annons

Historiskt avtal ska lösa de globala plastproblemen

Under FN:s miljöförsamling i Kenya fattades under onsdagen ett rättsligt bindande avtal om världens plastanvändning. Avtalet beskrivs som historiskt och den största globala miljööverenskommelsen sedan Parisavtalet om klimatet år 2015.

Annika Strandhäll (S) på plats i Nairobi.
Annika Strandhäll (S) på plats i Nairobi.

”Det är ett historiskt beslut som har fattats. Sverige har länge drivit på för ett globalt bindande plastavtal. Vi är väldigt nöjda med resultatet”, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) som befinner sig på plats i Nairobi. 

Den största segern är enligt Annika Strandhäll att världens länder nu kommit överens om att avtalet ska vara rättsligt bindande. Hon är också glad att avtalet innehåller globala mål och att hela plastens livscykel räknas med och att det innefattar plast både på land och i haven. Avtalet kommer också att hantera den växande mängden mikroplaster. 

Annika Strandhäll berättar att näringslivet nu kommer att bli inbjuden till diskussioner.

”Företag kommer att spela en riktig roll för att lösa det globala plastproblemet”, säger hon. 

Ramarna i avtalet trycker också på framtagandet av nationella planer. 

”Här ligger Sverige redan i framkant då vi för två veckor sedan lade fram en plan som minskar plastens påverkan på klimat och miljö.”

Annika Strandhäll säger att det inte bara är politiska ledare som ställer sig bakom ett bindande avtal. Hon menar att också väldigt många företag i världen ställt krav på ett bindande avtal. Något som bekräftas av den svenska branschorganisationen Ikem. 

”Plastbranschen välkomnar det här beslutet. Den europeiska plastbranschen arbetar redan hårt mot en cirkulär plastanvändning med målsättningen att helt få bort plastläckage till miljön”, säger Lena Lundberg som är ansvarig för plastråvarufrågor på Ikem. 

Lena Lundberg säger att det är bra att Sveriges regering varit drivande i frågan. Däremot anser många i plastbranschen att den nationella plasthandlingsplan som regeringen lade fram för två veckor sedan saknar ambitioner. 

”Vi tycker att regeringen hade för låga ambitioner. Vi saknade flera viktiga åtgärder som skulle stödja branschens arbete med en cirkulär ekonomi för plasten. Dessutom var det mesta i handlingsplanen redan beslutade åtgärder, befintliga lagkrav, gamla EU-direktiv och uppdrag till myndigheter som redan fanns i deras regleringsbrev”.

En av de åtgärder som Ikem saknar i handlingsplanen handlar om kemisk återvinning av plast. 

”Kemisk plaståtervinning kompletterar den mekaniska återvinningen. Den är viktig för att gammal plast ska kunna användas. Kemisk plaståtervinning är också en förutsättning för att återvunnen plast ska kunna användas i vissa känsliga applikationer, till exempel plast i kontakt med livsmedel.”

Det beslut som fattats på onsdagen rör ramarna för avtalet. De exakta detaljerna ska nu arbetas fram.

”Men det som beslutades i dag är den tunga delen”, säger Annika Strandhäll som inte väntar något motstånd mot avtalet i Sverige, vare sig hos svenska företag eller i riksdagen. 

”Alla är överens om att vi måste komma åt den allvarliga plastproblematiken. Kan man komma överens med länder i hela världen och världens största företag så har jag enormt svårt att se några större motsättningar i den svenska kontexten”. 

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Almi Green Invest – så ska näringslivet klara omställningen

Almi hör till de aktörer som föreslås få utökat uppdrag då näringslivet ska ställa om till hållbarhet. Den utredning som i dag lämnades över till regeringen vill se ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, och en grön Venture Debt-fond.

Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Ali Lorestani/TT

På måndagen presenterade regeringens utredare sina förslag på hur staten bättre ska kunna stötta näringslivets gröna omställning. Flera idéer lades på bordet, och klart är att Almi får flera nya uppdrag, om utredarna får som de vill. 

Främst handlar det om att Almi ska få skapa ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor. 

”De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar hos företag. Det ska vara uthålligt, aktivt och en flexibel minoritetsägare”, sa Martin Janhäll, en av de tre utredarna. 

Utredarna vill också se en grön Venture Debt-fond under Almi Green Invest. 

”Också den på 1,5 miljarder”, säger Martin Janhäll. 

Han och hans båda kolleger vill därtill tillföra Saminvest 1 miljard kronor för att utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

”Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta.”

I utredningen finns också förslag om att ta bort exportkriteriet för Exportkreditnämndens gröna krediter samt göra det möjligt för EKN och Riksgälden att ställa ut kreditgarantier för följdinvesteringar och samhällsomvandling. 

Utöver de finansiella delarna slår utredarna fast att Sverige i dag behöver mer kompetens för den gröna omställningen, inte minst offentliga rådgivare. 

”Personer som förstår ny teknik och nya affärsmodeller och kan bedöma risker som är kopplade till investeringar”, säger Kersti Karltorp. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger tog emot utredningen under en pressträff. 

De båda intygade att klimatomställningen är ett prioriterat område för den svenska regeringen, men att ”det finns ett enormt kapitalbehov”. 

Max Elger passade på att ge Sverigedemokraterna en känga efter, möjligen efter partiledare Jimmie Åkessons utspel i Sveriges Radio, där han bland annat säger att ”fler dör av kyla än av värme”. 

”Det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att ett sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen”, sa ministern. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera