1515
Annons

Hexagon miljardsatsar på solen – "annars är det kört år 2050"

Hexagon investerar en miljard i nytt dotterbolag, R-evolution, där syftet är att lösa hållbarhetsutmaningar. 

”Fortsätter vi så här så går det åt fanders,” säger Hexagons vd Ola Rollén.

Hexagon investerar 250 Mkr i eget kapital i R-evolution. På bild: Hexagons vd, Ola Rollén.
Hexagon investerar 250 Mkr i eget kapital i R-evolution. På bild: Hexagons vd, Ola Rollén.Foto:Jack Mikrut.

Hexagon HEXA B -2,37% Dagens utveckling bildar dotterbolag inom hållbara energilösningar. Teknikbolaget R-evolution ska med hjälp av Hexagons teknik effektivisera produktionen av förnybar energi.

”När man börjar gräva i miljöfrågor så ser man ganska snabbt att om hela jordens befolkning fortsätter leva på samma sätt som vi gör i dag, så är det kört runt år 2050. Det är inte så långt bort, just nu är det 29 år kvar dit. Fortsätter vi så här så går det åt fanders,” säger Ola Rollén, vd för Hexagon.

Hexagon utvecklar sensorer och mjukvara för bland annat tillverkningsindustrin, säkerhet och mobilitet. Nu ska tekniken användas i det nya dotterbolaget.

”Effektiviseringen kommer exempelvis ske genom att vi använder mätinstrument för att mäta vinkeln till solstrålarna eller för att hela tiden ha optimal vinkel på vindkraftverk. Detta kan öka effektiviteten med upp emot 40 procent”, säger Ola Rollén.

I ett första steg kommer R-evolution att investera i solparker och där applicera Hexagons teknik för att effektivisera processen. 

”Vi kommer att äga och operera solparkerna. När vi har samlat ihop den erfarenheten kommer vi att med avkastningen och kassaflödet från första projektet att gå in i nästa projekt,” säger Erik Josefsson, vd för R-evolution.

Erik Josefsson är tidigare chef för avancerade industrier på Ericsson och tillträder nu som vd för R-evolution. Erik Josefsson tror att hans tidigare erfarenheter inom branschen kan komma till användning i hans nya uppdrag.

”Jag har ett stort intresse för teknik och affärsutveckling. Under min tid på Ericsson har jag introducerat IoT-lösningar och stängt större affärer i USA, lanserat mjukvarulösningar i Sydostasien och de senaste fem åren lett Ericssons satsning på Industri 4.0 med nya 5G produkter och affärsmodeller.” 

”Det är en liknande resa som vi nu ska göra med Hexagon och R-evolution. Vi ska bygga ett bolag i bolaget och motivera våra anställda och partners att ta sig an hållbarhetsutmaningen och -affärsmöjligheten.”

Hexagon investerar 250 Mkr i eget kapital i R-evolution och lånar ytterligare 750 Mkr.

”Vi investerar en miljard kronor på det här vilket ger ungefär 30 procent avkastning före skatt på eget kapital på sikt,” säger Ola Rollén.

Man pratar ibland om en ESG-bubbla, som R-evolution nu tillhör. Tror du att det finns en risk att den kan spricka?
”Jag tror det och det är därför man inte bör prata om ESG. Vad man kallar det är totalt ointressant. Sanningen är den att vi måste ändra våra konsumtionsmönster annars har vi inget jordklot. Och det är ju faktiskt inte jorden som ligger illa till utan mänskligheten,” säger Ola Rollén.

Tror du att det går att rädda mänskligheten då?
”Det är jag helt övertygad om att vi kan. Men det måste ske på rätt sätt. Lösningen är inte att vi går tillbaka och lever i grottor igen utan att vi med modern teknik snabbt ställer om vårt konsumtionsmönster.”

Innehåll från AteaAnnons

Så sätts säkerhet och sekretess i fokus när välfärden digitaliseras

Digitala lösningar skapar bättre och mer effektiv vård och omsorg inom välfärdssektorn – men det finns utmaningar som måste hanteras.

Säkerheten och sekretessen får inte glömmas bort när den nya tekniken introduceras. 

– Det är viktigt att se över helheten och väga vinsterna mot riskerna. Säkerheten måste utvärderas löpande för att se till så att säkerhetsfunktionerna används rätt, säger Carl-Johan Ekelund, informationssäkerhetsexpert på Atea. 

Den nya digitala välfärdstekniken kan göra stor skillnad för brukare, personal och anhöriga. Tekniken kan verkligen revolutionera hur hela verksamheten inom välfärdssektorn bedrivs. Samtidigt som vården och omsorgen blir bättre finns också besparingar att göra.

Exemplen är många. En enda medicinrobot som placeras ut hos en äldre kan exempelvis frigöra 300 timmar för personalen som då kan läggas på andra brukare. Tekniska lösningar som gör det möjligt att skriva journaler direkt på plats eller hålla digitala möten kan också effektivisera arbetet.

Hemmonitorering, som innebär tillsyn och vård i hemmet via digitala möten och teknik som brukarna själva kan använda för att mäta sitt hälsotillstånd, är ytterligare ett exempel. 

– Man ser redan nu att hemmonitorering ger stora vinster. Prover följs upp digitalt och vårdtagaren får snabb återkoppling och vet direkt om något inte stämmer. Det ger bättre koll på den egna hälsan och minskar oron. Hemmonitorering avlastar samtidigt vården och minskar risken för smittspridning, säger Malin Sölsnaes, chef för fokusområdet äldreomsorg på Atea.

Många utmaningar med ny teknik inom välfärden

Men innan vård- och omsorgsgivare investerar i ny teknik måste man säkerställa att alla regulatoriska krav är uppfyllda. 

Hur ska behörigheter regleras och av vem? På vilka servrar lagras patientdata? Uppfyller datalagringen GDPR och andra krav? Hur tar man backup på data och var lagras den? Används rätt säkerhetsnivå när det gäller kryptering? Hur ska personalen veta vilka patientuppgifter som får delas i chattar? Fungerar trygghetslarmen på de nätverk som finns och uppfyller de kraven hos SOS Alarm? Vad händer med inloggningsuppgifter när någon slutar?

– Innan man tar in nya, digitala lösningar för välfärdstekniken är det viktigt att göra ett grundligt förarbete tillsammans med verksamheten, it-avdelningen och andra experter. Annars kanske man sitter där med något som inte uppfyller säkerhetskraven. Ska man bygga på säkerhet i efterhand kan det bli mycket dyrare och sämre. Hela besparingen som den nya välfärdstekniken skulle medföra bara försvinner, säger Carl-Johan Ekelund. 

Atea kan hjälpa till att introducera välfärdsteknik säkert

Atea har lång och bred erfarenhet av att hjälpa kommuner och andra omsorgsoperatörer att bättre dra nytta av den välfärdsteknik och de digitala lösningar som marknaden erbjuder – på ett tryggt, säkert och effektivt sätt. 

– Det råder inga tvivel om att välfärdsteknik är en förutsättning för högkvalitativ vård och omsorg – och för att äldre ska kunna leva självständigt och bo kvar hemma så länge de själva vill och kan. Men fällorna är många när det gäller tekniken. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger innan man släpper in en ny, glimrande attraktiv lösning i verksamheten. Här kan vi på Atea hjälpa till, avslutar Carl-Johan Ekelund.

Om Atea

Genom att skapa en it-infrastruktur i världsklass är Atea med och lägger grunden till ett smartare och mer innovativt Sverige.

Läs mer om Atea här! 

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera