Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Hemköp vill ha riksomfattande pant på plastpåsar

Efter att under ett år ha testat pant på plastpåsar uppmanar Hemköp regering och riksdag att införa ett nationellt system för pant på plastbärkassar.

Hemköp har ett system som innebär att kassar som inte längre kan användas ska pantas i butiken för att återvinnas och bli till nya kassar.
Hemköp har ett system som innebär att kassar som inte längre kan användas ska pantas i butiken för att återvinnas och bli till nya kassar.Foto:Stina Stjernkvist

I en debattartikel i Dagens Samhälle pekar Hemköps hållbarhetschef Maria Nobel på att en sådan pant skulle bidra till att öka återanvändningen av kassar samtidigt som det skulle ge ett flöde av återvunnen, ren plast.

”Enligt Naturvårdsverket köpte svensk handel in 832 miljoner plastbärkassar avsedda för konsumenter att packa ned och bära hem varor i under förra året. Det innebär i genomsnitt 83 plastbärkassar per person. För att minska den siffran uppmanar vi till att plastbärkassar kommer in i pantlagstiftningen och att ett nationellt system för pant på plastbärkassar införs”, skriver hon.

Den pant som Hemköp självt använt innebär att kassar som inte längre kan användas ska pantas i butiken för att återvinnas och bli till nya kassar.

Maria Nobel menar även att retursystemet som hanterar de plastförpackningar som samlas in är undermåligt. 

Enligt henne har inte producenterna haft återvinning i fokus vid tillverkning av nya förpackningar och olika sorters plast blandas ofta i samma förpackningar, vilket begränsar efterfrågan från industrin.

Innehåll från Crona SoftwareAnnons

Kassasystemet från Crona POS tar taktpinnen inom handeln: ”Det vinner alla på”

De senaste åren har tydliggjort att framtiden fortsätter digitaliseras, så även i den dagliga handeln. Samtidigt befinner vi oss mitt i en stor omställning inom kassasystemens värld – där svenska Crona POS nu växer ännu större och starkare i samband med köpet av Boxnet och Vendolink.

– Tack vare vårt webbaserade system blir det väldigt mycket enklare att hantera en vardag i ständig förändring, säger Daniel Chruzander, Business Developer på Crona Software och tidigare vd för Boxnet. 

Så gott som alla företag runtom världen arbetar med att utnyttja samtidens nya tekniker och innovationer, med en vision att både effektivisera och förstärka kundupplevelsen. När det kommer till kassasystem är användningen av molnbaserad programvara en viktig trend, som möjliggör för företag att ta del av sina kassasystem både var och när som helst. Det blir också smidigare att bygga integrationer till andra system, som exempelvis bokföringssystemet Fortnox. 

– Ett webbaserat system innebär också att allt som behöver uppdateras gör det per automatik, något som tidigare varit väldigt omständligt. Dessutom kan butiker snabbt och enkelt ta del av statistik, rapporter, lagersaldo och erbjuda individualiserade rabatter till alla kunder. Det vinner alla på, säger Daniel Chruzander.

Nytt, mindre system

I dag har kassa- och kommissionssystemet Crona POS cirka 1500 försäljningsställen runtom Sverige, från små till större aktörer. Dessutom är det tack vare systemets skalbarhet enkelt att arbeta helt utifrån butikens egna förutsättningar och önskemål. Nu lanseras även Crona POS senaste produkt: ett väldigt enkelt och avskalat kassasystem, perfekt för de lite mindre kunderna.

– I denna kan de lägga upp artiklar men också få exempelvis bokföringsunderlag och rapporter under en väldigt attraktiv prisnivå.

Daniel förklarar att de även vill vara ett alternativ för de kunder som i dag använder det traditionella ESR-systemet. De äldre kassamodellerna kommer inte längre uppfylla kraven i samband med Skatteverkets nya regler, och många handlare står inför ett obligatoriskt byte inom de närmaste året.

– Just av den anledningen är denna tjänst så bra. Det är en nedbantad version som innehåller all funktionalitet som krävs för att företagen ska kunna sälja och hålla koll på sin business som vanligt – och när de växer eller vill ha mer är det enkelt att skala upp.

Ett säkert alternativ

Oavsett typ av system står Crona POS väl förberedda inför den digitala framtiden. Mycket handlar idag om införandet av QR-streckkoder, likväl utfasningen av klassiska EAN-koder, och även här försäkrar Daniel Chruzander att man står redo.

– Tack vare att vi är webbaserade är vi också framtidssäkrade. Det gäller inte bara i det här fallet, utan också vid till exempel nya, plötsliga lagförändringar och uppdateringar som behöver implementeras direkt.

Avslutningsvis berättar han att det finns alternativa lösningar i handeln med snarlik funktionalitet, men att affärs- och prismodellen är det som väntas göra Crona POS till en av de ledande aktörerna. 

– Många tar procentuell andel av försäljningen, medan vi i stället tar en fast kostnad per månad. Det krävs således inte jättemycket för att kunna ta del av det stora värdet som vår tjänst innebär. 

Här kan du läsa mer om Crona POS 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crona Software och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera