ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Helsingborg miljöbästa kommun 2019

  • Anställda som väljer tåget åker gratis i Skåne. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

För tredje året i rad, och för fjärde gången totalt, får Helsingborgs stad utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun. 

Utmärkelsen Sveriges Miljöbästa Kommun har delats ut sedan 2009. Nytt för i år är att utmärkelsen också delas ut i kategorin Storstäder och storstadsnära kommuner där Nacka kommun hamnar på första plats, samt i kategorin Mindre städer och landsbygdskommuner där Lidköping placerar sig som etta.

Helsingborgs framgångar i rankningen förklaras till stor del av stadens så kallade livskvalitetsprogram som för samman miljö och folkhälsa. Enligt Helsingborgs stads miljödirektör Henrik Frindberg tydliggör programmet miljöarbetet för kommuninvånarna på ett bra sätt och tillsammans med översiktsplanerna pekar livskvalitetsprogrammet ut den övergripande inriktningen för miljöarbetet.

Under det gångna året har också ett ambitiöst klimatväxlingsprogram sjösatts där de kommunanställdas utsläpp minskas genom ett eget styrmedel. För alla anställda som i tjänsten flyger inrikes eller använder egen bil får förvaltningen betala en extra avgift på 50 procent. Anställda som väljer tåget åker gratis i Skåne, något som flygavgifterna betalar. Resultatet så här långt är 30 procents minskning av flygresor och resor med egen bil.

”Tidigare när vi hade en avgift på tio procent gav det inte så mycket, det är först när vi kommer upp i 50 procent som vi märker skillnad. Det visar hur viktigt det är att hålla i frågorna, testa olika metoder och inte ge sig”, säger Henrik Frindberg till Aktuell Hållbarhet.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer