1515

Helsingborg miljöbästa kommun 2019

För tredje året i rad, och för fjärde gången totalt, får Helsingborgs stad utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun. 

Anställda som väljer tåget åker gratis i Skåne.
Anställda som väljer tåget åker gratis i Skåne.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Utmärkelsen Sveriges Miljöbästa Kommun har delats ut sedan 2009. Nytt för i år är att utmärkelsen också delas ut i kategorin Storstäder och storstadsnära kommuner där Nacka kommun hamnar på första plats, samt i kategorin Mindre städer och landsbygdskommuner där Lidköping placerar sig som etta.

Helsingborgs framgångar i rankningen förklaras till stor del av stadens så kallade livskvalitetsprogram som för samman miljö och folkhälsa. Enligt Helsingborgs stads miljödirektör Henrik Frindberg tydliggör programmet miljöarbetet för kommuninvånarna på ett bra sätt och tillsammans med översiktsplanerna pekar livskvalitetsprogrammet ut den övergripande inriktningen för miljöarbetet.

Under det gångna året har också ett ambitiöst klimatväxlingsprogram sjösatts där de kommunanställdas utsläpp minskas genom ett eget styrmedel. För alla anställda som i tjänsten flyger inrikes eller använder egen bil får förvaltningen betala en extra avgift på 50 procent. Anställda som väljer tåget åker gratis i Skåne, något som flygavgifterna betalar. Resultatet så här långt är 30 procents minskning av flygresor och resor med egen bil.

”Tidigare när vi hade en avgift på tio procent gav det inte så mycket, det är först när vi kommer upp i 50 procent som vi märker skillnad. Det visar hur viktigt det är att hålla i frågorna, testa olika metoder och inte ge sig”, säger Henrik Frindberg till Aktuell Hållbarhet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?