Hela listan: Sveriges 33 största talanger inom hållbarhet

Tidningen Aktuell Hållbarhet har tillsammans med sina läsare listat 33 hållbarhetstalanger som kommer kämpa för att nå målen i Agenda 2030.

Isabella Palmgren, vd Mimbly, Alexandra Davidsson, generalsekreterare Medveten konsumtion och Erik Wottrich, hållbarhetschef Tele 2
Isabella Palmgren, vd Mimbly, Alexandra Davidsson, generalsekreterare Medveten konsumtion och Erik Wottrich, hållbarhetschef Tele 2Foto:Montage
Foto:Press
Foto:Daniel Söderberg
Foto:Fotograf, Patrik Olsson

Aktuell Hållbarhet har listat 2020 års 33 entreprenörer, kommunikatörer, ingenjörer, idealister, aktivister och jurister som alla driver på den hållbara utvecklingen.  

Samtliga på listan är är 33 år eller yngre. Här återfinns bland andra:

Alexandra Davidsson, 29, Generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion

”Genom folkbildningskampanjer som ”Buy nothing day” och ”White Monday” har hon och hennes team lyckats få en enorm exponering genom sociala medier. Hashtagen för ”White Monday” uppges ha exponerats 75 miljoner gånger i 23 länder med över 500 deltagande företag, organisationer och influencers”, skriver Aktuell Hållbarhet. 

Ett annat namn på listan är Isabella Palmgren, 28, vd och grundare av Mimbly, startupbolaget som nyligen vann pitchtävlingen Female Founders. Mimbly har tagit in 8,5 miljoner kronor för att få företagets produkter på marknaden. Mimbly har utvecklat ett system till tvättmaskiner som återvinner vatten, sparar energi och filtrerar bort mikroplaster under tvättning. 

Ett tredje namn är Erik Wottrich, 33, hållbarhetschef på Tele2. ”Enligt en av dem som nominerat Erik till listan är han på Tele2 också drivande i att utmana normer kring hur företag kan göra affärer och samtidigt förändra världen till det bättre”, skriver Aktuell Hållbarhet.

Här hittar du hela listan över 2020 års hållbarhetstalanger. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från CoredinationAnnons

Med Coredination blir arbetsflödet digitaliserat – och mer miljövänligt

Digitaliseringen har länge varit på tapeten i alla branscher, och inom byggindustrin har man kommit en bit på vägen. Bland annat har faktureringsprocessen blivit mer effektiv och papperslappar har bytts ut till digitala motsvarigheter, och med hjälp av Coredinations verktyg blir det enklare att hantera fältarbete.  

– Vi digitaliserar hela flödet och möjliggör en mer effektiv arbetsprocess liksom förbättrad miljö, förklarar Folke Lundblad, vd på Coredination. 

Genom Coredination digitaliseras och förenklas hela hanteringen av fältarbetet, från administration och planering till leveransaviseringar och kundportaler. Samtidigt innebär denna effektivisering av arbetet även att det kan ske mer miljövänligt än någonsin förut.

– Det finns flera exempel på det. Fordonsparken kan optimeras och transporter kan nyttjas mer effek-tivt. Likväl kan man bland annat se svart på vitt hur mycket man kört och hur lång tid en bil stått stilla, förklarar Folke Lundblad, vd på Coredination.

– På så vis kan företag enkelt vidta nödvändiga åtgärder; exempelvis att minska tiden ståendes på tomgång, hur de kan göra mer med färre transporter, och om möjligheten finns att gå från tio bilar till fem.

Effektivare leveranser

Byggbranschen har blivit mer digitaliserad men än finns utrymme för förbättring, menar han. Inom B2C kan företag leverera produkter och prognoser med precision, men detsamma gäller inte alltid inom B2B. 

Genom Coredination finns möjligheten att få effektivare leveranser; detta genom att erbjuda en trans-parens mot slutkunden. 

– Om mottagaren vet att det kommer en stor transport och får en tydlig ETA kan den enklare se till att det blir en effektiv leverans, utan stillestånd. Där kan vi tillhandahålla en förmåga mot våra kunder, som i sin tur gynnar slutkunderna, säger Folke Lundblad.

En digital framtid

I dag är mycket uppkopplat, både generellt men även så inom byggindustrin. Hissar, kranar och liftar är några få exempel på produkter som idag är tekniska och kan signalera om de får ett fel som måste åtgärdas. Det Coredination fokuserar på är vad som händer i skedet efter. 

– Om ett fel uppstår med en maskin på ett bygge så är det klassiska att någon upptäcker felet, upprättar en felanmälan, den hanteras av en arbetsledare som skickar ut en tekniker. Teknikern kan först då konstatera vad felet är och kanske därefter behöver återkomma med reservdelar.

– Vår målbild på det här området är att kapa så många av dessa steg som möjligt. Maskinen rapporterar själv att något är fel innan det upptäcks av en människa, en tillgänglig tekniker får uppdraget automatiskt och kan redan då konstatera vilken felkod det gäller. Då har man vunnit mycket mer än om man exempelvis ger kunden möjlighet att upprätta en felanmälan via en webbsida, vilket är ett mer klassiskt exempel på digitala lösningar.

Många fördelar

Med hjälp av Coredinations tjänst effektiviseras flödena rätt av; du kan ta betalt snabbare och du minimerar riskerna att tappa på vägen på vad som annars skulle varit en intäkt. Det hela innebär att du i realtid kan se över företagets befintliga processer.

– Hur mycket tid spenderar vi på att fakturera, hur långt kör vi, hur länge står vi stilla – vi får en annan spårbarhet. Ett värde har med pengar att göra; att kunna ta betalt snabbare. Ett annat har med säkerhet att göra, förklarar han.

Vid installation av exempelvis en hiss ska en arbetsberedning och riskanalys genomföras, med dagliga tillsyner på maskinerna. Det är något som idag i mångt och mycket görs analogt i form av besiktningsprotokoll, vilket lätt kommer bort. Genom Coredinations samlas allt på en tjänst och om något skulle ske finns tryggheten att det alltid är enkelt att hitta nödvändig dokumentation.

– Genom digitaliseringen blir det enklare att nyttja sina resurser bättre, och lyckas åstadkomma mer med mindre. Du måste digitalisera dig för att på riktigt kunna nå högt uppsatta miljömål, avslutar han. 

Läs mer om Coredination här

Om Coredination

Tjänsten Coredination lanserades år 2012 och är ett ledande digitalt verktyg för att hantera fältarbete med kunder som Skanska, Ramirent och Region Stockholm. Bolaget har sitt säte i Sundby-berg och drivs fortfarande av grundarna. Läs mer på https://coredination.com

Mer från Coredination

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Coredination och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?