1515
Annons

Hela listan: Sveriges 33 största talanger inom hållbarhet

Tidningen Aktuell Hållbarhet har tillsammans med sina läsare listat 33 hållbarhetstalanger som kommer kämpa för att nå målen i Agenda 2030.

Isabella Palmgren, vd Mimbly, Alexandra Davidsson, generalsekreterare Medveten konsumtion och Erik Wottrich, hållbarhetschef Tele 2
Isabella Palmgren, vd Mimbly, Alexandra Davidsson, generalsekreterare Medveten konsumtion och Erik Wottrich, hållbarhetschef Tele 2Foto:Montage
Foto:Press
Foto:Daniel Söderberg
Foto:Fotograf, Patrik Olsson

Aktuell Hållbarhet har listat 2020 års 33 entreprenörer, kommunikatörer, ingenjörer, idealister, aktivister och jurister som alla driver på den hållbara utvecklingen.  

Samtliga på listan är är 33 år eller yngre. Här återfinns bland andra:

Alexandra Davidsson, 29, Generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion

”Genom folkbildningskampanjer som ”Buy nothing day” och ”White Monday” har hon och hennes team lyckats få en enorm exponering genom sociala medier. Hashtagen för ”White Monday” uppges ha exponerats 75 miljoner gånger i 23 länder med över 500 deltagande företag, organisationer och influencers”, skriver Aktuell Hållbarhet. 

Ett annat namn på listan är Isabella Palmgren, 28, vd och grundare av Mimbly, startupbolaget som nyligen vann pitchtävlingen Female Founders. Mimbly har tagit in 8,5 miljoner kronor för att få företagets produkter på marknaden. Mimbly har utvecklat ett system till tvättmaskiner som återvinner vatten, sparar energi och filtrerar bort mikroplaster under tvättning. 

Ett tredje namn är Erik Wottrich, 33, hållbarhetschef på Tele2. ”Enligt en av dem som nominerat Erik till listan är han på Tele2 också drivande i att utmana normer kring hur företag kan göra affärer och samtidigt förändra världen till det bättre”, skriver Aktuell Hållbarhet.

Här hittar du hela listan över 2020 års hållbarhetstalanger. 

 


Almedalen ska bli fossilfritt – men ingen vet hur

År 2028 ska Almedalsveckan som evenemang vara fossilfritt – ett mål som arrangörerna ännu inte vet hur man ska uppnå. 

Statsminister Magdalena Andersson och hennes företrädare Stefan Löfven på plats i Almedalen 2022.
Statsminister Magdalena Andersson och hennes företrädare Stefan Löfven på plats i Almedalen 2022.Foto:TT

En start i jakten på fossilfrihet har varit att låta de många tusen seminarierna sträva efter att miljödiplomeras, alltså klassificeras som hållbara. I skrivande stund är 56 procent av eventen godkända för certifiering, men Mia Stuhre, verksamhetsledare vid Region Gotland, hoppas att andelen blir högre i år än 2019, det år Almedalsveckan senast arrangerades som vanligt.

”Då kunde vi miljödimplomera 66,6 procent av evenemangen. Jag tror att det blir fler nu. Det finns en stark vilja hos våra arrangörer att göra rätt.”

För att få en miljödiplomering krävs bland annat att man håller igen på alltför nedskräpande marknadsföring, att avfallet tas om hand, att man har tänkt till kring mat och dryck samt att tjänster och underleverantörer inte belastar miljön alltför mycket (se faktaruta).

Svårast att lösa, enligt Mia Stuhre, är resorna till och från Visby.

”Transporterna är en utmaning när man befinner sig på en ö”, konstaterar hon.

Än så länge vill hon inte ställa några krav på arrangörerna när det gäller hur de tar sig till och från Gotland. Hon vet inte heller om det kommer att ingå i den definition av fossilfritt som de snart ska besluta om.

”Vi har färjor med naturgas. Det är inte optimalt, men bättre än tidigare. Sen hoppas jag på elflyg. Då kommer vi att resa med ett betydligt mindre klimatavtryck.”

Mia Stuhre, verksamhetsledare vid Region Gotland.
Mia Stuhre, verksamhetsledare vid Region Gotland.Foto:Malin Ericsson

Mäter ni Almedalsveckans koldioxidavtryck?
”Nej, inte än, men vi ska ta tag i det. I dagsläget har vi inte kompetensen i huset. Vi skulle gärna samarbeta med någon organisation som använder Almedalsveckan som fallstudie.”

Hur ska ni då kunna bli fossilfria till 2028?
”Det har vi inte landat i ännu. Var går gränserna? Är det bara arrangemanget Almedalsveckan? Allt material som produceras inför veckan? Resorna till och från? Det är en maffig fråga. Vi började med att se vilket resultat vi vill ha.”

Kan ni lösa det utan att börja mäta?
”Nej. Tanken var att ta fram en färdplan före pandemin. Det tar vi tag i nu i stället. Vi börjar med avfall och renhållning, de områden vi har kontroll själva över i Region Gotland.”

Almedalsveckan påverkar dock inte miljön enbart genom sitt direkta avtryck. Arrangemanget är också en arena där aktuella frågor kan lyftas och dryftas.

Cirka vart tionde evenemang brukar ha fokus på klimat och miljö, en siffra som enligt Mia Stuhre legat stabil de senaste åren.

”Nu har vi just haft FN-konferensen Stockholm +50. Jag hoppas att man använder Almedalen som en fortsättning på de samtalen”, säger hon. 

I fjol föreslog Svenska FN-förbundet och tankesmedjan Global Utmaning att samtalen i Visby ska föras utifrån Agenda 2030. Är det något ni övervägt?
”Vi planerar att börja arbetet med att knyta Almedalsveckan tydligare till de globala målen i höst. Det är något vi kanske kan lansera som en nyhet nästa år.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?