Hoppa till innehållet

Annons

Hela listan: Här är börsens mest hållbara bolag – alla kategorier

För fjärde året i rad har Di och Aktuell hållbarhet, tillsammans med Ekonomihögskolan i Lund, granskat de svenska bolagens hållbarhetsarbete. Här är hela listan över hur väl bolagen presterat.

Foto:Most Photos

I rankningen ingår: OMX Nasdaq-noterade bolag som tillhör GICS-­industrigrupperna Kapitalvaror, Dagligvaror, Konsumtionsvaror och kläder samt Material. Dessutom ingår banker och investmentbolag.

Förutom en kartläggning av information i företagsrapporter och hemsidor baseras resultatet på en enkät där de uppmanats att lämna information om företagens arbete med riskkartläggning, miljö, klimat, mänskliga rättigheter och anti-korruption. Arbetet har letts av Susanne Arvidsson, docent vid företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet.

LÄS OCKSÅ: Fem frågor och svar om Di:s undersökning

Innehåll från Danske BankAnnons

Klimatomställning för fastigheter: Agera i tid för ökad möjlighet till finansiering

Sara Lindahl och Gustav Runeberg Schultz är hållbarhetsspecialister på Danske Bank.
Sara Lindahl och Gustav Runeberg Schultz är hållbarhetsspecialister på Danske Bank.Foto:Rickard L Eriksson

Fastighetssektorn står för cirka 40 procent av Sveriges totala energiförbrukning. Av både hållbarhets- och kostnadsskäl är det läge att se över fastigheternas energiprestanda.

Prata med Danske Bank om ditt företags utmaningar och möjligheter

Det finns tre viktiga anledningar för företag att utreda möjligheterna att sänka sin energianvändning.

 Energikostnaderna väntas sannolikt vara fortsatt volatila och därmed svåra att förutse och det kan innebära en stor utgiftspost för fastighetsägare. 

 EU:s kommande regleringar kan tvinga fastighetsägare till energieffektiviseringar på fastigheter med låga energiklasser.

 En tredje viktig anledning till att börja investera i energieffektiviseringar är att kraven på hållbarhetsrapportering blir allt mer omfattande. Storföretag har börjat rapportera sitt eget klimatavtryck, men inom kort behöver dessa bolag även se över klimatavtrycket från sin värdekedja. Då ökar förväntningarna på underleverantörer att kunna agera klimatsmart och rapportera sitt klimatavtryck på ett transparent sätt.

– Att investera i energibesparande åtgärder kan vara en bra investering för flera fastighetsbolag. Förutom att säkerställa att man inte är lika känslig för höga elpriser så säkerställer man att fastighetsbeståndet klarar kommande EU-krav och genom sitt minskade klimatavtryck kan man även uppnå konkurrensfördelar, säger Gustav Runeberg Schultz som är hållbarhetsspecialist på Danske Bank.

Eftersom energibesparande åtgärder kan ta lång tid att implementera är det bra att starta projekten innan hårdare krav från EU träder i kraft.  Exempel på projekt kan vara att tilläggsisolera eller energioptimera fastigheten och att ta vara på spillenergi, för en kostnadseffektiv drift. 

Danske Banks hållbarhetsspecialister pratar varje dag med kunder som aktivt väljer att investera i energibesparande åtgärder.  

– Mitt första råd är att prata med oss på banken. Vänta inte. Vi kan ge konkreta råd kring både kort- och långsiktiga finansieringslösningar för projekt, som kan minska företagets energiförbrukning och som bidrar till en hållbar omställning, säger Sara Lindahl som även hon är specialist på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank. 

Gröna lån till hållbara projekt

En attraktiv finansieringslösning är gröna lån – företagslån öronmärkta till att finansiera omställningen till ett fossilfritt och mer långsiktigt hållbart samhälle. De gröna lånen har oftast en förmånlig ränta jämfört med andra företagslån. 

— Det är viktigt att känna till att ett flertal banker ser över klimatavtrycket från sin låneportfölj. Genom att förstå sina fastigheters klimatavtryck och investera i förbättrad energiprestanda kan företagen öka möjligheten  till finansiering över tid, säger Gustav Runeberg Schultz.

 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera