ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hårt tryck på FN:s klimatmöte

  • Hybrit, ett samarbete mellan LKAB, Vattenfall och SSAB, hör till de initiativ som presenteras på FN-mötet. Här första spadtaget. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Kina och Indien kommer att framträda på dagens gröna toppmöte i FN — liksom Sverige. Men USA, Brasilien och Saudiarabien får ingen plats i talarstolen.

”Ribban är hög för att komma in på klimattoppmötet. Man måste visa en hög ambition eller presentera något helt nytt”, konstaterar FN-ambassadör Olof Skoog.

Det är generalsekreterare António Guterres som bestämt att länder som är exempelvis alltför ovilliga att lämna kolsektorn helt enkelt inte får tala på den haussade klimatträffen i FN-skrapan i New York.

”Det är ett svar på känslan att omställningen går alldeles för långsamt. Mötet har en koppling till helgens ungdomstoppmöte, FN och världssamfundet måste svara upp på människors oro”, säger Skoog.

Att Kina och Indien, som står för en mycket stor del av de globala utsläppen och som är långt i från att överge kol, ändå får vara med har sannolikt att göra med att de aktivt arbetar med att sätta mer ambitiösa klimatmål, skriver tidningen Financial Times. Indien leder dessutom tillsammans med Sverige ett av de nio gröna ”spår” som ska presenteras på mötet, det som handlar om omställning av tung industri.

Spåren — som även omfattar exempelvis energi, infrastruktur och hållbara städer — är tänkta som stöd så att världens länder ska klara att leva upp till åtagandena i Parisavtalet om klimatet som slöts 2015. Vid toppmötet väntas deltagarna både avge ambitiösa egna klimatlöften och komma med inspirerande idéer.

Tillställningen i generalförsamlingen startar klockan 16 svensk tid. Då ska ungdomsrörelsens affischnamn Greta Thunberg tala. Thunberg, som klimatvänligt seglat över Atlanten för att delta i mötet och som har lett jättelika klimatprotester i USA, är inte känd för att stryka medhårs.

”Jag vill inte att ni lyssnar på mig, jag vill att ni lyssnar på forskarna, sade hon häromdagen när hon besökte USA:s kongress.”

Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP), som också är på plats i New York, säger att Thunberg tillfört ”enormt mycket” till klimatdebatten.

”Det är fantastiskt vilken energi och engagemang hon väckt världen över. Hon är en respektingivande och välinformerad ung person som förtjänar att lyssnas på”, säger Lövin till TT.

Frågan är om Thunberg kommer att lyfta det interna brev till Guterres som pekar ut FN som en oförsiktig klimatbov och som offentliggjordes under helgen. I det skriver en grupp som kallar sig Unga FN att organisationen måste leva upp till de ideal den säger sig stå för och bland annat dra ner på onödigt resande, i synnerhet i business class. Gruppen tycker också att FN ska avyttra de nära 600 miljarder kronor man placerat i fossila bränsleföretag genom sina pensionsfonder.

Efter toppmötets invigning följer ett antal segment med tal från ledare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Indiens premiärminister Narendra Modi, franske presidenten Emmanuel Macron och Pakistans premiärminister Imran Khan.

Sverige, representerat av statsminister Stefan Löfven (S) och ståljätten SSAB:s vd Martin Lindqvist, framträder strax efter 23 svensk tid under segmentet ”Ekonomi från grått till grönt”. De ska bland annat berätta om det blågula projektet Hybrit som syftar till att framställa fossilfritt stål.

Brasilien och Saudiarabien, som kritiserat Parisavtalet, får inte tala på mötet. Inte heller USA, vars president Donald Trump 2017 drog sig ur överenskommelsen. Trump och vicepresident Mike Pence ska under måndagen hålla ett möte om religionsfrihet i FN-skrapan, enligt Vita huset.

 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer