1515

Hård EU-strid om grönklassning av skogsbruk

Det är strid in i det sista om vilka delar av skogsbruk, vattenkraft och biobränsle som klassas som gröna investeringar i EU:s katalog.

I veckan ska EU-kommissionen spika förslaget.

Foto:Henrik Holmberg / TT

För klimatomställning och tillgång på kapital till gröna investeringar är klassningen viktig. Spänningen är stor hos både bilföretag, skogsindustri och energibranschen.

Den svenska regeringen, riksdagen och inte minst skogsindustrin var mycket kritisk till det utkast för den så kallade taxonomin som kommissionen lade fram i november. Viktiga delar av det svenska skogsbruket, och även vattenkraft utan kostsamma anpassningar, skulle inte klara kriterierna för att räknas som gröna och hållbara investeringar. Sverige hade också synpunkter på kriterierna för bioenergi.

Men protester och påtryckningar på många nivåer tycks ha gett effekt. För några veckor sedan läckte kommissionen ut ett ändrat förslag.

”Jag är försiktigt positiv. Det verkar som att man tagit steg framåt”, sade Åsa Lindhagen, biträdande finansmarknadsminister (MP) till TT då.

En av EU-parlamentets tunga rapportörer i frågan, nederländaren Bas Eickhout från den Gröna gruppen, är mindre nöjd.

”Genom framgångsrik lobbying har Sverige och Finland fått igenom att allt som görs i skogsbruket betraktas som grönt i taxonomin”, hävdade Bas Eickhout vid en pressträff häromdagen.

Det är helt fel, enligt honom.

”Sverige och Finland hävdar att de har ett skogsbruk i världsklass. Låt så vara, men det är inte säkert att det räcker för att nå klimatmålen för 2050.”

Han menar att det senaste förslaget grönklassar delar av skogsbruket som inte bidrar till minskade klimatutsläpp.

När EU-kommissionen har lagt fram sitt slutförslag den 21 april ska det synas av ministerrådet, som samlar samtliga medlemsländer, och EU-parlamentet. Men ingen av dem kan ändra delar i förslaget – valet står mellan att säga ja eller nej till hela förslaget.

Vad handlar då taxonomin om? Det är en viktig del i EU:s paket för att nå de klimatmål som FN och EU satt upp på vägen mot 2050. Den innebär att olika verksamheter klassas utifrån sin klimat- och miljöpåverkan.

Syftet är att kanalisera investeringar bort från sådant som är dåligt ur klimat- och miljö-synpunkt och i stället få investerare att satsa grönt. Till exempel ska olja och kolkraft skrämma bort investerarna, medan sol och vind ska locka till sig kapital till bra villkor. Efterfrågan är stor på gröna projekt att investera i från pensionsfonder och andra stora investerare. Taxonomin är tänkt att bli ett tillförlitligt system över vad som uppfyller kraven på en grön och hållbar investering. Med det kan EU sätta en global standard.

Av det som tidigare kommit ut har det framgått att varken skogsbruk eller vattenkraft ansetts helt okej. Inte heller biobränslet har fått helt godkänt, det har bara setts som en halvbra övergångslösning.

Men ännu har ingen fått nys om slutförslagen.

”Vi vet inte mer än det som läckte ut då för ett par veckor sedan. Det var bra att skogsbruk tagits med då, men skrivningarna var så otroligt svåra att förstå”, säger Marcus Berg, näringspolitisk chef på branschorganisationen Skogsindustrierna.

”Skrivningarna måste vara begripliga för att vi ska kunna rätta oss efter dem.”

När det gäller energin så har både vattenkraft, biobränsle och kärnkraft varit omdiskuterat. Hur det nu blir till slut känner inte branschorganisationen Energiföretagen till.

”Men vi har sett i medier att den svenska regeringen inte vill ha någon taxonomihets. Regeringen tycker tydligen att vi ska ta vara på den försening som blivit och arbeta igenom detta ordentligt. Det tycker vi är bra”, säger Carl Berglöf, samordnare för taxonomifrågor på Energiföretagen.

Bilbranschen berörs också av taxonomin, eftersom biobränsle har en roll i klimatomställningen. Det har glunkats i internationella medier om att laddhybridbilar inte skulle anses ”fina” nog, utan bara som en övergångslösning.

”Vi kommer inte att klara målen utan biodrivmedel”, säger Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Vi i Sverige, med all vår skog, har en annan syn på biobränslen än övriga Europa, konstaterar han.

”Vi ser laddhybrider som en inkörsport till elektrifiering. Vi vet inte vad som kommer att sägas i förslaget, men vi vet att riktningen går mot att göra det svårare för laddhybrider”, säger Mattias Bergman.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Fastighetsbolag kan flytta sin energiövervakning till molnet

Power Monitoring Expert
Power Monitoring Expert

Digitalisering av elektriska anläggningar och HVAC-system har varit det första viktiga steget i att göra byggnader mer hållbara, motståndskraftiga, hypereffektiva och där människan kan vara i fokus. 

Framväxten av molnbaserade lösningar inom dessa områden är därför en möjlighet att undvika kostnader för att underhålla hårdvara och programvara på plats, samtidigt som de öppnar för tjänster som kan komplettera personal på plats genom att erbjuda rådgivning och övervaknings-, analys- och underhållsstöd dygnet runt. Dessa molnbaserade plattformar och tjänster är särskilt relevanta för verksamheter som äger eller hanterar stora portföljer av små och medelstora anläggningar.

En av Sveriges största bostadsrättsföreningar, valde nyligen en hostingtjänst för energiövervakning från Schneider Electric - läs mer här. 

– Idag finns förutsättningar för en mer effektiv uppföljning där ny teknologi möjliggör mer granulär och aktuell information och möter ökade krav på dataöverföring och analys. Dock har inte alla verksamheter möjlighet att analysera data i detalj och agera så snabbt som det skulle behövas. Därav uppstår behovet av tjänster, säger Kenneth Elfving produktchef på Schneider Electric och fortsätter:

– Det finns ett intresse för tjänster och mjukvaror som möjliggör en mer innovativ och effektiv energihantering som ger lägre energianvändning, klimatpåverkan och energikostnad. Nyligen lanserade vi ett tjänsteerbjudande av vårt energiövervakningssystem EcoStruxure™ Power Monitoring Expert, IT-driften av systemet, som samlar in och analyserar energianvändningen i byggnaden, sköts av oss.

Schneider Electric erbjuder sedan tidigare en analystjänst, EcoStruxure ™ Power Advisor, som med AI utför diagnostik av energihanteringssystemet och gör en enklare elkvalitetsanalys. Detta bearbetas automtiskt då mängden data är för stor att analysera manuellt. Utifrån vilka möjligheter den här typen av tjänster skapar för enklare, mer proaktivt och effektivt arbete med energianvändning i byggnader är förhoppningen, enligt Kenneth Elfving, att fler får upp ögonen för dessa tjänster. 

Om du arbetar i en verksamhet som äger små och medelstora anläggningar och är intresserad av att veta mer om någon av tjänsterna från Schneider Electric som nämnts i texten kan du boka en kostnadsfri online-demo här

Om Schneider Electric: 

Schneiders syfte är att ge alla möjlighet att göra det mesta av deras energi och resurser som gynnar utveckling och hållbarhet för alla. Företaget ser till att Life Is On. Schneider vill vara din digitala partner för ökad hållbarhet och effektivitet. De driver digital transformation genom att integrera världsledande process- och energiteknik, uppkopplade produkter, styrning, programvara och tjänster på alla nivåer genom hela livscykeln för hem, byggnader, datacenter, infrastruktur och industrier.

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?