Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Här brister börsbolagen – ”riskarbetet blir eftersatt”

Mer information om positiva avtryck än risker och utmaningar. Så ser det ut i de stora börsbolagens beskrivningar av riskarbetet, enligt Di:s rankning Hållbara bolag.

Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för hållbarhetsgranskningen ”Walking the talk?”
Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för hållbarhetsgranskningen ”Walking the talk?”Foto:Amanda Lindgren

Di:s och Aktuell Hållbarhets årliga undersökning Hållbara Bolag visar att en majoritet av de svenska börsbolagen kartlägger hållbarhetsrisker och har system för att identifiera, mäta och hantera dessa. 

Läs mer: Hållbara bolag 2020 - här är vinnarna  

Vanligast, visar undersökningen, är det att företagen gör riskanalyser inom antikorruptionsområdet, att de har visselblåsarsystem på plats och att de kartlägger hur verksamheten på ett positivt sätt kan bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

När det kommer till detaljerna i riskarbetet är resultatet svagare. Frågor som företagen inte har kommit lika långt i, utifrån vad de berättar på hemsidor och i hållbarhetsredovisningar, handlar om att göra riskanalyser enligt det frivilliga regelverket för risktransparens TCFD , presentera en skattepolicy, göra en vattenriskanalys och kartlägga hur verksamheten påverkar de globala målen för hållbar utveckling negativt.

 

”Vad de ska och inte ska redovisa är en utmaning för bolagen, men vi ser här att det finns en utvecklingspotential. Som företag behöver man exempelvis fundera kring risker på kort och lång sikt, det ser ägare och intressenter som viktigt”, säger Torbjörn Westman, partner på KPMG som ingår i den rådgivande kommittén till Hållbara Bolag.

Även om Agenda 2030 har fått ett stort genomslag i de svenska börsbolagens hållbarhetsarbete är det få företag som redovisar risker förknippade med agendans hållbarhetsmål, något Torbjörn Westman spår kommer att ändras.

”EU:s kommande taxonomi kräver att verksamheten ska analyseras utifrån ”do no harm”, det vill säga att den inte bidrar negativt till olika hållbarhetsaspekter. Det perspektivet har vi inte sett så mycket ännu, men det är en väsentlig fråga och kanske kommer tas upp mer framöver.”

Synen på hållbarhetsarbetet förändras över tid och de senaste åren har risker och kostnader fått stå tillbaka för värdeskapande och möjligheter. Det ser Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för hållbarhetsgranskningen ”Walking the talk?”. Och även om det inte borde påverka ett företags riskanalys kan det bidra till företagens prioriteringar.

”Jag tror att den här förändringen har gjort att företag kommunicerar mer möjligheter än risk och kostnad. Hela grejen är att ”win-win” och delat värdeskapande är mycket lättare att sälja in till en vd. Kanske blir då riskarbetet eftersatt”, säger hon.

Även om klimatfrågan är en av de mest uppmärksammade i hållbarhetsdebatten är Lin Lerpold inte förvånad över att korruption är det riskområde där flest företag i Hållbara Bolag redovisar sina resultat.

”Det är rimligt eftersom det finns lagkrav kring de frågorna, till skillnad från om ett företag har satt upp mål för olika SDG-risker eller inte. Sedan är det förvånande att företag som SEB, Nordea och Ericsson har ertappats med sådana problem och inte tycks ha sett penningtvätt och korruption som risker”.

Hur väl arbetet med olika hållbarhetsrisker utvecklas i ett företag hänger enligt Lin Lerpold samman med vilken utbildning medarbetarna får och hur personer på ledande befattningar bedöms. Av resultatet i Hållbara Bolag framgår att hälften av företagen rapporterar att personalen utbildas i företagets hållbarhetsarbete och i en femtedel av företagen utvärderas chefer utifrån icke-finansiella prestationsmått.

”Om du vill att cheferna ska jobba mot hållbarhet behöver de frågorna vägas in i bedömningen av deras arbete. På samma sätt behövs utbildning. Många vet att korruption är dåligt, men de vet sällan vad de ska göra när de hamnar i en svår situation.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?