1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Här brister börsbolagen – ”riskarbetet blir eftersatt”

Mer information om positiva avtryck än risker och utmaningar. Så ser det ut i de stora börsbolagens beskrivningar av riskarbetet, enligt Di:s rankning Hållbara bolag.

Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för hållbarhetsgranskningen ”Walking the talk?”
Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för hållbarhetsgranskningen ”Walking the talk?”Foto:Amanda Lindgren

Di:s och Aktuell Hållbarhets årliga undersökning Hållbara Bolag visar att en majoritet av de svenska börsbolagen kartlägger hållbarhetsrisker och har system för att identifiera, mäta och hantera dessa. 

Läs mer: Hållbara bolag 2020 - här är vinnarna  

Vanligast, visar undersökningen, är det att företagen gör riskanalyser inom antikorruptionsområdet, att de har visselblåsarsystem på plats och att de kartlägger hur verksamheten på ett positivt sätt kan bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

När det kommer till detaljerna i riskarbetet är resultatet svagare. Frågor som företagen inte har kommit lika långt i, utifrån vad de berättar på hemsidor och i hållbarhetsredovisningar, handlar om att göra riskanalyser enligt det frivilliga regelverket för risktransparens TCFD , presentera en skattepolicy, göra en vattenriskanalys och kartlägga hur verksamheten påverkar de globala målen för hållbar utveckling negativt.

 

”Vad de ska och inte ska redovisa är en utmaning för bolagen, men vi ser här att det finns en utvecklingspotential. Som företag behöver man exempelvis fundera kring risker på kort och lång sikt, det ser ägare och intressenter som viktigt”, säger Torbjörn Westman, partner på KPMG som ingår i den rådgivande kommittén till Hållbara Bolag.

Även om Agenda 2030 har fått ett stort genomslag i de svenska börsbolagens hållbarhetsarbete är det få företag som redovisar risker förknippade med agendans hållbarhetsmål, något Torbjörn Westman spår kommer att ändras.

”EU:s kommande taxonomi kräver att verksamheten ska analyseras utifrån ”do no harm”, det vill säga att den inte bidrar negativt till olika hållbarhetsaspekter. Det perspektivet har vi inte sett så mycket ännu, men det är en väsentlig fråga och kanske kommer tas upp mer framöver.”

Synen på hållbarhetsarbetet förändras över tid och de senaste åren har risker och kostnader fått stå tillbaka för värdeskapande och möjligheter. Det ser Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för hållbarhetsgranskningen ”Walking the talk?”. Och även om det inte borde påverka ett företags riskanalys kan det bidra till företagens prioriteringar.

”Jag tror att den här förändringen har gjort att företag kommunicerar mer möjligheter än risk och kostnad. Hela grejen är att ”win-win” och delat värdeskapande är mycket lättare att sälja in till en vd. Kanske blir då riskarbetet eftersatt”, säger hon.

Även om klimatfrågan är en av de mest uppmärksammade i hållbarhetsdebatten är Lin Lerpold inte förvånad över att korruption är det riskområde där flest företag i Hållbara Bolag redovisar sina resultat.

”Det är rimligt eftersom det finns lagkrav kring de frågorna, till skillnad från om ett företag har satt upp mål för olika SDG-risker eller inte. Sedan är det förvånande att företag som SEB, Nordea och Ericsson har ertappats med sådana problem och inte tycks ha sett penningtvätt och korruption som risker”.

Hur väl arbetet med olika hållbarhetsrisker utvecklas i ett företag hänger enligt Lin Lerpold samman med vilken utbildning medarbetarna får och hur personer på ledande befattningar bedöms. Av resultatet i Hållbara Bolag framgår att hälften av företagen rapporterar att personalen utbildas i företagets hållbarhetsarbete och i en femtedel av företagen utvärderas chefer utifrån icke-finansiella prestationsmått.

”Om du vill att cheferna ska jobba mot hållbarhet behöver de frågorna vägas in i bedömningen av deras arbete. På samma sätt behövs utbildning. Många vet att korruption är dåligt, men de vet sällan vad de ska göra när de hamnar i en svår situation.”

 


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?