Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Här är SAS klimatåtgärder för att få statligt stöd

SAS skärper sitt klimatmål till att minska koldioxidutsläppen med 25 procent till 2025, fem år tidigare än tidigare planerat. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Dessutom ska flygbolaget undersöka möjligheterna till kommersiella samarbeten med järnvägsoperatörer och försöka ta en ledande roll när det kommer till användningen av förnyelsebara flygbränslen. Det är klimatåtgärder som SAS nu presenterar som en del av underlaget till den rekapitilisering på högst 5 miljarder kronor som flygbolaget har beviljats av regeringen.

”I kombination med andra effektivitetsåtgärder, såsom en fullt implementerad Single European Sky, kan detta potentiellt möjliggöra för SAS att nå upp till en 50 %-reduktion av nettokoldioxidutsläpp till år 2030 (jämfört med år 2005)”, skriver SAS om sin renoverade affärsplan.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beror åtagandena på att regeringen har ställt klimat- och miljökrav på SAS i samband med rekapitaliseringen.

”Det är mycket positivt att SAS ser att utsläppen kan minska med femtio procent till 2030. Detta mål ska nås och regeringen kommer som ägare att fortsätta dialogen med bolaget i dessa frågor. Flygets utsläpp ska minska”, säger han i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?