1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Här är ”coronakrisens klimatprofitörer”

Fossilindustrin, flygbolag, biltillverkare, köttindustrin och skogsindustrin målas i en ny rapport ut som ”klimatprofitörer i coronakrisen”. Det skriver Aktuell Hållbarhet.

Foto:Gerald Herbert

En ny rapport har kartlagt ett antal branscher och företag med hög klimatpåverkan som i coronakrisen försöker få skattesubventioner för att fortsätta bedriva sin verksamhet.

Rapporten är framtagen av den amerikanska miljöorganisationen Mighty Earth som hävdar att branschorganisationerna för dessa industrier i dag bedriver ett aktivt lobbyarbete för att kunna dra nytta av de skattefinansierade stöd som delas ut med anledning av coronakrisen. Miljöorganisationen varnar i rapporten för att beslutsfattare i USA, Europa och Indonesien pressas hårt för att skapa räddningspaket på miljardtals kronor för att rädda industrier som genom åren kraftigt bidragit till klimatkrisen. 

”Många av världens värst förorenande företag har använt coronakrisen som en ursäkt för att extrahera tiotals miljarder USD i nya statliga subventioner och skapa lättnader i gällande miljölagstiftning. Företagen gör det dessutom på sätt som gör människor ännu mer sårbara för coronavirus och ökar sannolikheten för framtida pandemier”, skriver Mighty Earth i rapportens inledning. 

Bland de företag som kritiseras i rapporten finns amerikanska köttproducenten JBS som enligt rapporten fått 67 miljoner USD i stöd och det brittiska flygbolaget Easy Jet som uppges ha fått ett stödpaket om 600 miljoner GBP. Rapporten nämner också Exxon Mobile och Shell, som genom sin branschorganisation American Petroleum Institute bett USA:s regering att ta bort göra lättnader i miljölagstiftningen med anledning av coronapandemin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?