ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Entreprenör

Hans app ska få svenskarna att bli miljömedvetna – "en knuff i rätt riktning"

  • MILJÖMEDVETEN KONSUMTION. David Andersson, här tillsammans med sin son Pelle, är grundare av klimattjänsten Svalna. Foto: Bo Håkansson

David Anderssons forskning om livsstil och klimatpåverkan har lagt grunden för den världsunika webbtjänsten Svalna som analyserar ditt bankkonto och avslöjar hur din konsumtion påverkar miljön.

I ett samarbete med Uppsala kommun ska Svalna hjälpa kommunens invånare minska sina klimatutsläpp.

”Vi vill hjälpa svenskarna att agera mer hållbart. Själv har jag precis blivit pappa till Pelle och det har gått upp för mig hur snabbt samhället kommer att behöva ställas om för att vi ska klara klimatutmaningen. När han tar studenten behöver vi vara en bra bit på väg mot ett helt fossilfritt samhälle”, säger David Andersson, grundare och vd för klimattjänsten Svalna.

”För att klara den utmaningen behöver människor vara engagerade att själva göra förändringar och kräva lösningar från politiker och marknaden. Det är drivkraften till varför jag engagerar mig i detta.”

Med hjälp av den webbaserade klimattjänsten Svalna, som till hösten också lanserar en mobilapplikation, kan användarna beräkna sina koldioxidutsläpp genom att transaktionsdata från bankutdrag analyseras.

”Svalna föreslår en målsättning som ligger i linje med hur mycket varje person får släppa ut om världen ska nå målet max två graders uppvärmning 2050. Utifrån användarens bankkonto räknar tjänsten sedan ut utsläpp och ger skräddarsydda förslag på vad man som enskild kan göra”, säger David Andersson.

Om du äter kött kan du få rådet att äta mer vegetariskt. Eller om du tar bilen till arbetet eller flyget på semestern kan rådet bli att cykla till arbetet och ta tåget på semestern. Eftersom tjänsten kan följa förändringar i köpvanor över tid kan man få återkoppling när exempelvis bilen inte används så ofta eller elanvändningen minskar.

Enligt David Andersson visar forskning att människor kan minska sina klimatutsläpp med upptill 13 procent bara genom att få förklarat konsekvenserna av sitt eget konsumtionsbeteende.

”Vi vill inte stå med pekpinnar, men med Svalna får man veta var ens växthusgasutsläpp kommer från och det kan ge en knuff i rätt riktning till förändring.”

Alltför många förlitar sig på att den tekniska utvecklingen ska minska klimatutsläppen och därmed lösa problemet anser han.

”Tekniken är en viktig del av lösningen men människor måste vara med och hjälpa till genom att ändra sin livsstil annars äter vi upp vinsterna med ny teknik”, säger David Andersson.

Svalna som är gratis lanserades förra året och har cirka 12 000 användare. Den har sitt ursprung i David Anderssons forskning. Han doktorerade 2016 i fysisk resursteori på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

”Min doktorsavhandling visar att ju mer du tjänar desto mer konsumerar du och desto större klimatpåverkan har din livsstil”, säger han.

Förutom att minska svenskarnas klimatpåverkan, bidrar Svalna också till klimatforskningen.

”Svalnas användare kan välja att ge sitt samtycke till att deras data används för forskningsändamål. Det innebär en oerhört spännande möjlighet att förstå vad som möjliggör eller försvårar mer hållbara livsstilar. Forskaren i mig är väldigt nyfiken på att analysera olika samband och kanske förstå vilka motiven kan vara”, säger David Andersson.

Utvecklingen av Svalna har finansierats med stöd från bland annat Västra Götalandsregionen, Chalmers, Naturvårdsverket, Vinnova och Energimyndigheten.

Svalnas klimatkalkylator för utsläppsberäkningar har även använts tillsammans med olika partners såsom SEB så att bankens kunder kan se sin klimatpåverkan. Och nyligen blev det klart att Svalna kommer att ingå i Uppsala kommuns kampanj Klimathjälpen som ska skynda på klimatomställningen.

”Detta är ett stort samarbetsprojekt mellan Svalna, Chalmers, Uppsala kommun, Svenska kyrkan, Studiefrämjandet, Vattenfall och flera företag i kommunen. Vi är väldigt glada att få testa en del av våra idéer på riktigt.”

David Andersson lever som han lär. Vegetarian och bor i stan utan bil. Och familjens senaste semester till Italien blev en resa med färja och tåg.

”Det var väldigt smidigt att ta färja till Tyskland och sedan vidare med nattåg till Italien. Jag väljer bort flyget när det är möjligt.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies