1515

Han utnyttjar klimatkrisen – odlar vin i Borlänge

Bryggaren Erik Sahlin i Borlänge ska bli Sveriges nordligaste vinodlare. En omöjlighet för bara något decennium sedan, men i dag möjligt då klimatförändringarna i rask takt ändrar förutsättningarna för samhälle och näringsliv.

Foto:Maria Hansson

Strax innan man kommer riksväg 70 in i Borlänge och kan skönja stadens största arbetsgivare, SSAB:s stålverk vid Domnarvet, finns ett av stadens största utflyktsmål. 

Sahlins med stor strutsfarm och väletablerat hantverksbryggeri satsar nu på att också bli Sveriges nordligaste kommersiella vinproducent. Något som blir möjligt när klimatförändringarna flyttar upp odlingszonerna. 

Bryggaren Erik Sahlin är en riktig dryckesentusiast. Han har redan tillverkat och sålt hantversksöl, läsk, tonic, cider, glögg, vodka, gin...

”Det har blivit lite av en dryckesverkstad, det är bara vinet kvar nu”, skrattar han medan vi står i det lilla labbet och luktar på essenser.

”Min flaskleverantör i Danmark fixade så jag fick komma ner på en ‘arbetssemester’ i Dyrehöj, en timme norr om Köpenhamn. Där finns Danmarks största vingård som startade 2008.”

Besöket i Danmark gav både mersmak och blodad tand.

”Kan danskarna så ska väl vi kunna odla vin här uppe också, tänkte jag.”

Läs även: Svenska bönder inte redo för nya katastrofvädret – ”väldigt bråttom”

Nu står vi ute på den bördiga Tunaslätten, framför fältet där man tidigare odlat vall och vete men nu späda vindruvsplantor i rader som sträcker sig ner mot Tunaån som mynnar ut i Dalälven.

Erik Sahlin har satsat på flera druvssorter, dels en lettisk druva som ska klara ner mot 40 minusgrader samt Solaris, som är den vanligaste druvan som odlas i Sverige.

”Jag har också satt Rondo, en röd druva som förmodligen befinner sig för långt norrut här. Men vi får väl se, de får kämpa sig upp”, konstaterar han glatt och utan större oro.

Nya förädlade druvsorter som både är resistenta mot svamp och andra angrepp samt är köldtåliga är en viktig förklaring till att vinodlingen kan dra sig norrut.

Foto:Maria Hansson

Tidigare samma dag som Di besöker Sahlins odling har FN:s klimatpanel IPCC släppt sin nya, alarmerande rapport som konstaterar att klimatförändringarna går allt snabbare. 

Stigande temperaturer innebär att det kommer att finnas fler tider på året när temperaturerna överstiger vad grödor tål på många håll i världen, enligt IPCC:s rapport.

”Det är så klart cyniskt att säga, men just i det här fallet med svenskt vin är det ju bra. Men globalt är det totalt katastrofalt. Längre söderut i Europa börjar det redan bli för varmt för vinodling”, konstaterar Erik Sahlin.

De stora vinproducenterna satsar mycket riktigt redan stort i England och Danmark, som flera franska champagnehus. Den brittiska vinproduktionen har fyrfaldigats de senaste 20 åren. På den Nordamerikanska kontinenten ser utvecklingen likadan ut, där har Kanada de senaste åren utvecklats till ett lovande vinland. 

På Sicilien har medeltemperaturen stigit med 1 grad de senaste 30 åren enligt italienska forskare. På den sydliga, italienska öns tidigare vinodlingar frodas nu istället avokado, bananer och mango.

Forskare i Kanada har uppskattat att över hälften av dagens vinodlingsareal i världen skulle bli obrukbara för detta ändamål om jordens medeltemperatur fortsätter att öka till 2 graders uppvärmning som många klimatprognoser pekar mot.

Sahlins kommer att bli den nordligaste kommersiella vinodlingen i Sverige. Längre norrut odlas det visserligen druvor, men i växthus, och enligt EU-regler får den drycken som framställs inte kallas för vin.

Det kommer dock att dröja innan det blir möjligt att köpa dalavin på Systembolaget. Det tar minst tre-fyra år innan Erik Sahlin kan börja skörda druvor för sin vinproduktion.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?