Annons

Han ska vädra ut finansbranschens grabbighet

”Tjejerna klarar sig säkert utmärkt utan finansbranschen, men vi klarar oss inte utan tjejerna.”
Det säger Urban Funered, vd på Svensk Värdepappersmarknad, som vill förändra de fortfarande starkt mansdominerade delarna av finansbranschen som investment banking och analys. 

Urban Funered, vd på Svensk Värdepappersmarknad.
Urban Funered, vd på Svensk Värdepappersmarknad.

”I finansbranschen i stort är det relativt jämnt fördelat mellan kvinnor och män. Vi har kvinnliga bank-vd:ar och en hel del kvinnor i övrigt inom affären, administration, backoffice och liknande. Men vi har inte lika många tjejer som killar i min del av branschen, värdepappersmarknaden som särskilt riktar sig till kund”, säger Urban Funered, vd på Svensk Värdepappersmarknad.

Därför har branschföreningen Svensk Värdepappersmarknad under en längre tid diskuterat behovet av att öka andelen kvinnor i sin del av finansbranschen.

”Eftersom vi vet att organisationer funkar bättre med mer mångfald, genom att vi tillför olika perspektiv. Tjejerna klarar sig säkert utmärkt utan finansbranschen, men vi klarar oss inte utan tjejerna.”

Det handlar alltså om verksamheter som investment banking, värdepappersrörelse, analys och markets, där det fortfarande är betydligt färre kvinnor än män som jobbar. 

Enligt Svensk Värdepappersmarknad handlar det om uppskattningsvis 25-30 procent kvinnor på företagen inom värdepappersområdena i branschen.

”Jag möter själv kvinnor som har kommit en bra bit i karriären, som upplever att det inte har förändrats så mycket i branschen. Delar av den har fortfarande ett visst rykte med klimat, arbetstider och annat som inte ligger helt i fas med tiden.”

Dessutom ser man att även om det finns ett inflöde av unga kvinnor till dessa delar av branschen så lämnar en hel del av dem för att gå till andra delar av branschen. 

”Så det börjar absolut upplevas som, om inte ett problem så i alla fall en utmaning för många av våra medlemmar i investmentbankerna och värdepappersbolagen.”

I syfte att öka kunskapen om hur kvinnor som arbetar i denna del av branschen upplever sin situation, vad som är bra och vad som skulle kunna förbättras, genomför Svensk Värdepappersmarknad därför en enkätundersökning. En liknande undersökning har gjorts i Norge nyligen. Där kom man fram till att kvinnor som jobbar i finansbranschen trivs väldigt bra. Men att bland annat arbetstider, flexibilitet och bristen på kvinnliga förebilder sågs som hinder.

Resultatet av den svenska undersökningen kommer att delpresenteras i början av december och redovisas i en rapport i början på nästa år.

”Vi har fått in över 200 svar hittills, vilket vi tycker är jättebra och visar på det engagemang som finns bland kvinnorna i branschen.”

Urban Funered är dock redan på det klara med en del av utmaningen.

”Redan på gymnasie- och universitetsnivå ser vi att tjejer inte är lika intresserade av finans och matematik som killar är. Det kan mycket väl vara så att vi inte informerar och pratar om vad vi gör i branschen och hur den ser ut tillräckligt bra, om nu den här förlegade bilden av Stureplansmäklaren som jobbar jämt lever kvar. Tänk om vi istället kan förklara hur mycket vi jobbar med hållbarhetsfrågor och hur man kan påverka genom att hjälpa företagen med deras miljöarbete.”

Redan har också ett nytt nätverk lanserats, Kvinnor inom finans i Sverige, Kifs.

”Det är ett nätverk där vi kommer att kunna lyfta fram kvinnliga förebilder och där vi ska ha nätverksträffar med start i början av nästa år. Så att man kan stödja varandra och diskutera olika professionella frågor. Det här vet vi har efterlysts. Det finns liknande nätverk på köpsidan, på fondsidan, men inget inom värdepapper”, berättar Urban Funered.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera