1515
Annons

Han är årets hållbarhetsmäktigaste 2021

Svante Axelsson - hållbarhetsmäktig.
Svante Axelsson - hållbarhetsmäktig.Foto:Joey Abrait, Joey Abrait

Svante Axelsson toppar årets lista över Sveriges hållbarhetsmäktiga. På pallen står också klimataktivisten Greta Thunberg, förra gångens etta och Johan Kuylenstierna, ordförande, Klimatpolitiska rådet, som klättrat från en 15:e plats. 

Listan från Aktuell Hållbarhet och dess föregångare har presenterats sedan 2009, de första åren först som ”Miljömäktigaste-listan”.

Svante Axelsson har som nationell samordnare lyckats samla i stort sett hela det svenska näringslivet för en total klimatomställning. Nu är det dags för näringslivets klimatfärdplaner att genomföras när Fossilfritt Sverige går in i andra halvlek. Att ta över mäktigaste-placeringen efter Greta Thunberg med hennes globala genomslag kan ha sina sidor. 

”Man känner sig ödmjuk. Greta är ett mirakel och det är helt otroligt hur hon har lyckats föra ut sitt budskap över hela världen. Jag såg filmen nyligen. Jag blev helt tagen av hur en enskild individ kan få en så enormt stor kraft i sitt budskap. Samtidigt känns det bra att ta över utmärkelsen. Greta Thunberg visar på de naturvetenskapliga utmaningar vi står inför och påminner om att klockan är fem över tolv. Mitt fokus är att lösa problemen”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera