1515
Annons

Hållbarhet borde rankas högre

Näringstopparna verkar inte till fullo ha förstått vikten av att hålla hållbarhet högt. 

Foto:Luca Bruno

Det finns ett ämne under årets politikervecka i Visby som fullkomligt krossar övriga – nämligen hållbarhet. I år berörs frågorna vid drygt vart tionde evenemang i Almedalen.

Att debatterna om klimat och miljö dominerar dagarna innanför ringmuren är inte konstigt. Fjolårets extremsommar, FN:s senaste larmrapport och Greta Thunbergs skolstrejk har gett frågorna välbehövlig uppmärksamhet.

Inte minst inom näringslivet har intresset ökat. Varje vd med självbevarelsedrift vet i dag att lyfta fram hållbarhet som avgörande för sitt bolag.

Men frågan är vad dylika ställningstaganden betyder i praktiken? När Di/Ipsos låter tusen näringslivstoppar svara på hur regeringens satsningar bör se ut under mandatperioden tycks intresset svalt. Bara 33 procent anser att klimat och miljö ska prioriteras – vilket kan ställas mot 70 procent som lyfter polis och rättsväsende.

Under kommande skattereform tycker 36 procent av topparna att minskad miljöpåverkan är mycket viktigt – jämfört med 86 procent som anger lika starka preferenser för ökade drivkrafter för arbete.

Hur resultatet ska tolkas finns förstås inget givet svar på.

En farhåga är att siffrorna hade varit ännu lägre om Ipsos hade ställt frågorna för ett år sedan. I 2019 års upplaga av vd-barometern var hållbarhet undersökningens raket – där 24 procent, jämfört med fjolårets 7 procent, uppgav klimatet som en av två frågor med störst betydelse för företagandet.

En annan farhåga är att tillfrågade chefer inte tycker att klimat och miljö är något regeringen borde prioritera. Det skulle i så fall gå på tvärs med de svar man ofta får i samtal med bolagen – där de flesta snarast kräver mer politik och ökat statligt stöd under omställningen.

Oavsett vad det svala intresset för hållbarhet beror på, så är siffrorna ett tecken på att näringslivstopparna inte till fullo förstått frågornas vikt.

”Det spelar ingen roll vad skatterna är om inte rättssäkerheten fungerar”, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

En avgörande sak bör adderas till det: Det spelar ingen roll vad skatterna är om klimatet tillåts skena och klotet blir i det närmaste obeboeligt.


Göteborg lanserar system för cirkulär take away

Göteborg lanserar take away utan klimatnej. Det cirkulära systemet Panter ska underlätta för caféer och restauranger, samt deras besökare, att skräpa ned mindre. Mat och dryck delas ut i flergångsartiklar som ska lämnas tillbaka efter förtäring.

Med Panter kan kunder lämna tillbaka muggar och förpackningar efter att ha köpt hämtmat.
Med Panter kan kunder lämna tillbaka muggar och förpackningar efter att ha köpt hämtmat.Foto:Peter Kvarnström / Göteborg & Co AB

Från och med 2024 kommer restauranger och caféer ha lagkrav på sig att erbjuda alternativ till engångsartiklar. För att stötta verksamheterna att hantera omställningen går Göteborgs stad nu ut med lösningen Panter. 

Det är ett system där kunder får sin mat eller dryck i behållare uppmärkta med en QR-kod. Efter förtäring kan kunden lämna tillbaka behållaren på valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet. Systemet är framtaget av företaget TINT.

”Panters unika system är helt i linje med vad vi vill uppnå med vårt hållbarhetsarbete i staden, då de återanvändningsbara lådorna och muggarna bidrar till en bättre miljö redan efter 20 användningar. Förpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller måttet tas de tillbaka till fabriken där de återvinns och blir nya behållare”, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på kommunala Göteborg & Co, i ett pressmeddelande.

Staden kallar det för ett cirkulärt flergångssystem. Det testades nyligen på Scandinavium under en Miriam Bryant-konsert och tanken är att Panter ska provas vidare på fler evenemang framöver. Systemet uppges vara en viktig pusselbit i stadens strävan att skapa engångsfria evenemang i Göteborg.

”Vår förhoppning är att vi kan inspirera andra städer att göra detsamma. Det finns bara fördelar. Med mindre nedskräpning får vi en fin stad och en smartare resursanvändning”, säger Filip Eklund.

Panter kan användas på ett antal restauranger och caféer för närvarande. Men ambitionen är att fler ska ansluta sig. Panter är ett samarbete med Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Got Event, Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Göteborg samt med stöd från Naturvårdsverket.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?