ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbarhet borde rankas högre

  • Foto: Luca Bruno

Näringstopparna verkar inte till fullo ha förstått vikten av att hålla hållbarhet högt. 

Det finns ett ämne under årets politikervecka i Visby som fullkomligt krossar övriga – nämligen hållbarhet. I år berörs frågorna vid drygt vart tionde evenemang i Almedalen.

Att debatterna om klimat och miljö dominerar dagarna innanför ringmuren är inte konstigt. Fjolårets extremsommar, FN:s senaste larmrapport och Greta Thunbergs skolstrejk har gett frågorna välbehövlig uppmärksamhet.

Inte minst inom näringslivet har intresset ökat. Varje vd med självbevarelsedrift vet i dag att lyfta fram hållbarhet som avgörande för sitt bolag.

Men frågan är vad dylika ställningstaganden betyder i praktiken? När Di/Ipsos låter tusen näringslivstoppar svara på hur regeringens satsningar bör se ut under mandatperioden tycks intresset svalt. Bara 33 procent anser att klimat och miljö ska prioriteras – vilket kan ställas mot 70 procent som lyfter polis och rättsväsende.

Under kommande skattereform tycker 36 procent av topparna att minskad miljöpåverkan är mycket viktigt – jämfört med 86 procent som anger lika starka preferenser för ökade drivkrafter för arbete.

Hur resultatet ska tolkas finns förstås inget givet svar på.

En farhåga är att siffrorna hade varit ännu lägre om Ipsos hade ställt frågorna för ett år sedan. I 2019 års upplaga av vd-barometern var hållbarhet undersökningens raket – där 24 procent, jämfört med fjolårets 7 procent, uppgav klimatet som en av två frågor med störst betydelse för företagandet.

En annan farhåga är att tillfrågade chefer inte tycker att klimat och miljö är något regeringen borde prioritera. Det skulle i så fall gå på tvärs med de svar man ofta får i samtal med bolagen – där de flesta snarast kräver mer politik och ökat statligt stöd under omställningen.

Oavsett vad det svala intresset för hållbarhet beror på, så är siffrorna ett tecken på att näringslivstopparna inte till fullo förstått frågornas vikt.

”Det spelar ingen roll vad skatterna är om inte rättssäkerheten fungerar”, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

En avgörande sak bör adderas till det: Det spelar ingen roll vad skatterna är om klimatet tillåts skena och klotet blir i det närmaste obeboeligt.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer