Annons

Hållbarhet borde rankas högre

Näringstopparna verkar inte till fullo ha förstått vikten av att hålla hållbarhet högt. 

Foto:Luca Bruno

Det finns ett ämne under årets politikervecka i Visby som fullkomligt krossar övriga – nämligen hållbarhet. I år berörs frågorna vid drygt vart tionde evenemang i Almedalen.

Att debatterna om klimat och miljö dominerar dagarna innanför ringmuren är inte konstigt. Fjolårets extremsommar, FN:s senaste larmrapport och Greta Thunbergs skolstrejk har gett frågorna välbehövlig uppmärksamhet.

Inte minst inom näringslivet har intresset ökat. Varje vd med självbevarelsedrift vet i dag att lyfta fram hållbarhet som avgörande för sitt bolag.

Men frågan är vad dylika ställningstaganden betyder i praktiken? När Di/Ipsos låter tusen näringslivstoppar svara på hur regeringens satsningar bör se ut under mandatperioden tycks intresset svalt. Bara 33 procent anser att klimat och miljö ska prioriteras – vilket kan ställas mot 70 procent som lyfter polis och rättsväsende.

Under kommande skattereform tycker 36 procent av topparna att minskad miljöpåverkan är mycket viktigt – jämfört med 86 procent som anger lika starka preferenser för ökade drivkrafter för arbete.

Hur resultatet ska tolkas finns förstås inget givet svar på.

En farhåga är att siffrorna hade varit ännu lägre om Ipsos hade ställt frågorna för ett år sedan. I 2019 års upplaga av vd-barometern var hållbarhet undersökningens raket – där 24 procent, jämfört med fjolårets 7 procent, uppgav klimatet som en av två frågor med störst betydelse för företagandet.

En annan farhåga är att tillfrågade chefer inte tycker att klimat och miljö är något regeringen borde prioritera. Det skulle i så fall gå på tvärs med de svar man ofta får i samtal med bolagen – där de flesta snarast kräver mer politik och ökat statligt stöd under omställningen.

Oavsett vad det svala intresset för hållbarhet beror på, så är siffrorna ett tecken på att näringslivstopparna inte till fullo förstått frågornas vikt.

”Det spelar ingen roll vad skatterna är om inte rättssäkerheten fungerar”, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

En avgörande sak bör adderas till det: Det spelar ingen roll vad skatterna är om klimatet tillåts skena och klotet blir i det närmaste obeboeligt.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?