1515

Hållbara upphandlingar ska hjälpa Sverige nå FN-mål

Fem år har redan gått sedan världens länder enades om de 17 FN-målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Nu lägger regeringen ett förslag till riksdagen om hur Sverige ska jobba för att nå målen under de tio år som återstår. Bland annat lyfts näringslivets roll och hållbarhetskrav i offentliga upphandlingar.

Miljö- och klimat­minister Isabella Lövin.
Miljö- och klimat­minister Isabella Lövin.Foto:Henrik Montgomery/TT

Sverige placerade sig i topp bland världens länder när de 17 FN-målen om hållbar utveckling antogs 2015.

Målen handlar bland annat om att utrota svält och fattigdom, öka jämställdheten och minska ojämlikheten i världen samt att rädda klimatet genom mer hållbar produktion och konsumtion.

Sedan dess har många länder hämtat in en del av Sveriges försprång och i fjolårets rankning hade Danmark till och med gått om och tagit över förstaplatsen.

En återkommande kritik, inte minst från civilsamhället – men också delar av näringslivet, är att det händer för lite på hållbarhetsområdet i svensk politik.

Sedan regeringens särskilda delegation för Agenda 2030 presenterade sitt slutbetänkande i mars 2019 har det varit tyst – fram tills nu.

Vid sitt sista sammanträde före midsommar har regeringen under onsdagen beslutat om en proposition som anger inriktningen för Sveriges fortsatta arbete med hållbar utveckling.

”Alla länder har ett ansvar för att genomföra agendan nationellt, men också att vi klarar att genomföra den internationellt. Genom att vi förankrar arbetet i Sveriges riksdag innebär det också att vi kommer ha regelbundna uppföljningar minst en gång per mandatperiod av hur vi närmar oss målen”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin till Dagens industri.

Bland de områden där Sverige har jobb kvar att göra nämner hon förutom sitt eget ansvarsområde i regeringen även åtgärder mot ökade ekonomiska klyftor i samhället samt våld, mobbning och psykisk ohälsa.

”Hela samhället behöver vara involverat, för det här är inte bara en agenda för regeringar utan även för näringslivet, kommuner, regioner, skolor, universitet och civilsamhälle”, säger hon.

Den pågående coronapandemin har också visat vad en global kris innebär och hur sårbart samhället är om inte beredskapen är bättre, både mot framtida pandemier och extrema väderhändelser på grund av klimatförändringar, menar Isabella Lövin.

Därför är det viktigt att återstarten av ekonomin sker på ett hållbart sätt, enligt regeringen. I det arbetet blir näringslivet en viktig part, bland annat när det kommer till offentliga upphandlingar.

Enligt regerings proposition ska upphandlingarna genomsyras av hållbarhet så långt det är möjligt, både inom Sverige och när det kommer till det internationella biståndet.

”Upphandlingar är ett av de allra skarpaste instrumenten som finns för samhället att ha hårda krav och se till att det gynnar en hållbar konsumtion och produktion. För svensk del handlar det om över 700 miljarder kronor om året som kan snabba på en hållbar omställning och göra att vi närmar oss de globala målen”, säger Isabella Lövin.

Samtidigt finns det också gott om inbördes motsatser inbyggda i Agenda 2030, så kallade målkonflikter. Bara den senaste veckan har bjudit på flera sådana exempel, som nyheten om räddningspaketet för SAS i kombination med beslutet om bromsad expansion för Arlanda för att inte öka klimatbelastningen från flyget.

”Det som är bra med Agenda 2030 är att den lägger ut ett längre tidsperspektiv för hur vi ska uppnå hållbarhet till år 2030 och att hela världen ska göra det. På kort sikt kan det finnas konflikter och vara jobbigt att genomföra, men på längre sikt är det något som är gynnsamt för alla.”

Ett annat färskt exempel är utbygganden av Preems raffinaderi i Lysekil, som både riskerar att påverka klimatet negativt genom ökade utsläpp och samtidigt uppges kunna skynda på omställningen till fossilfria bränslen – en tillståndsfråga som ska avgöras av regeringen.

”Det är inte något jag kommer att yttra mig om nu, utan det är något som regeringen kommer att behandla utifrån de ramar som finns”, säger Isabella Lövin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?