H&M:s nya obligation ger mer pengar om bolaget misslyckas

H&M har annonserat en hållbarhetslänkad obligation motsvarande 500 miljoner euro. Räntan på obligationen är knuten till hur väl klädjätten möter en rad mål inom cirkulära affärsmodeller och utsläppsminskningar.

H&M:s vd Helena Helmersson.
H&M:s vd Helena Helmersson.Foto:Amanda Lindgren

En ny trend på finansieringsmarknaden är så kallade hållbarhetslänkade obligationer, eller sustainability linked bonds. 

Till skillnad mot hållbara obligationer, som är knutna till ett specifikt projekt inom exempelvis förnybar energi eller fattigdomsbekämpning, är de länkade obligationerna kopplade till ett bolags generella hållbarhetsarbete och räntan styrs av hur väl bolaget möter sina hållbarhetsmål.

I somras lanserades Sustainability-Linked Bond Principles, som ger rekommendationer kring emitteringen av hållbarhetslänkade obligationer, men hittills har bara ett fåtal nått marknaden. 

Först ut bland de nordiska bolagen var det norska rederiet Odfjell, som i januari emitterade en hållbarhetslänkad obligation för att finansiera utsläppsminskningar i sin flotta.

Nu ansluter sig H&M HM B +1,09% Dagens utveckling . Klädjätten har annonserat sin avsikt att lansera en hållbarhetslänkad obligation på motsvarande 500 miljoner euro och med 8,5 års löptid. 

Bakom obligationen står BNP Paribas, Commerzbank, Danske Bank, SEB och Standard Chartered.

Obligationen kommer att vara knuten till tre hållbarhetsmål. Misslyckas H&M med att uppfylla målen tvingas bolaget betala en premie till obligationsinnehavarna.

Målen H&M förbinder sig att uppfylla är att öka andelen återvunnet material från dagens nivå på 2 procent till 30 procent 2025. 

Man ska också minska de egna utsläppen samt utsläppen från inköp av el och värme (scope 1 och 2) med 20 procent jämfört med 2017 års nivåer.

Slutligen ska H&M minska utsläppen hos kunder och leverantörer (scope 3) med 10 procent jämfört med nivån 2017. 

Målen ligger i linje med H&M:s generella hållbarhetsmål att minska de egna utsläppen med 40 procent till 2030 och minska utsläppen hos leverantörer med 59 procent per produkt 2030, jämfört med 2017. H&M avböjer än så länge att kommentera sina obligationsplaner.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?