1515
Annons

H&M:s nya obligation ger mer pengar om bolaget misslyckas

H&M har annonserat en hållbarhetslänkad obligation motsvarande 500 miljoner euro. Räntan på obligationen är knuten till hur väl klädjätten möter en rad mål inom cirkulära affärsmodeller och utsläppsminskningar.

H&M:s vd Helena Helmersson.
H&M:s vd Helena Helmersson.Foto:Amanda Lindgren

En ny trend på finansieringsmarknaden är så kallade hållbarhetslänkade obligationer, eller sustainability linked bonds. 

Till skillnad mot hållbara obligationer, som är knutna till ett specifikt projekt inom exempelvis förnybar energi eller fattigdomsbekämpning, är de länkade obligationerna kopplade till ett bolags generella hållbarhetsarbete och räntan styrs av hur väl bolaget möter sina hållbarhetsmål.

I somras lanserades Sustainability-Linked Bond Principles, som ger rekommendationer kring emitteringen av hållbarhetslänkade obligationer, men hittills har bara ett fåtal nått marknaden. 

Först ut bland de nordiska bolagen var det norska rederiet Odfjell, som i januari emitterade en hållbarhetslänkad obligation för att finansiera utsläppsminskningar i sin flotta.

Nu ansluter sig H&M HM B -5,85% Dagens utveckling . Klädjätten har annonserat sin avsikt att lansera en hållbarhetslänkad obligation på motsvarande 500 miljoner euro och med 8,5 års löptid. 

Bakom obligationen står BNP Paribas, Commerzbank, Danske Bank, SEB och Standard Chartered.

Obligationen kommer att vara knuten till tre hållbarhetsmål. Misslyckas H&M med att uppfylla målen tvingas bolaget betala en premie till obligationsinnehavarna.

Målen H&M förbinder sig att uppfylla är att öka andelen återvunnet material från dagens nivå på 2 procent till 30 procent 2025. 

Man ska också minska de egna utsläppen samt utsläppen från inköp av el och värme (scope 1 och 2) med 20 procent jämfört med 2017 års nivåer.

Slutligen ska H&M minska utsläppen hos kunder och leverantörer (scope 3) med 10 procent jämfört med nivån 2017. 

Målen ligger i linje med H&M:s generella hållbarhetsmål att minska de egna utsläppen med 40 procent till 2030 och minska utsläppen hos leverantörer med 59 procent per produkt 2030, jämfört med 2017. H&M avböjer än så länge att kommentera sina obligationsplaner.

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera