Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Gutelands klimatförslag backas av europeisk miljörörelse

Jytte Guteland (S), EU-parlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag, lämnade i maj ett förslag om att höja EU:s utsläppsmål för år 2030 från 40 procent till 65 procent. Nu backas förslaget upp av den europeiska miljörörelsen, som i en ny analys visar att målet är fullt möjligt att nå. 

Foto:Anna Karolina Eriksson/TT

Enligt den nya analysen som är framtagen av Climate Action Network, CAN, och miljörörelsernas paraplyorganisation European Environmental Bureau, EEB, är det fullt möjligt att nå klimatneutralitet redan år 2040, det vill säga tio år tidigare än EU-kommissionens föreslagna mål till 2050. I analysen görs också bedömningen att det är möjligt att nå en 65 procentig utsläppsminskning år 2030 genom att helt övergå till förnybar energi. 

”Målet är klart realistiskt och det är dessutom nödvändigt att öka takten redan inledningsvis i omställningen. Det kommer att bli svårare och svårare att reducera utsläppen, därför är det viktigt att vi plockar de lågt hängande frukterna redan i ett tidigt skede”, säger Jytte Guteland till Aktuell Hållbarhet. 

Under gårdagen hölls ett skuggmöte i EU-parlamentets miljöutskott och Jytte Guteland berättar att man där just nu börjat diskutera frågan. Jytte Guteland berättar att det finns ett tydligt stöd för förslaget i hennes egen politiska grupp. Utanför den partigruppen spretar det dock stort då vissa grupper vill ha upp till 70-procentig utsläppsminskning medan andra grupper vill ligga kvar på dagens 40 procent. Jytte Gutelands förslag om ett 65-procentigt utsläppsmål ska voteras i EU-parlamentets miljöutskott den 10 september, inför EU-parlamentets omröstning i oktober.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?