1515

Grönt ljus för Volvos klimatmål: ”Kräver stora investeringar”

AB Volvos klimatmål håller för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, enligt en ny granskning.

”Det här kräver stora investeringar i duktiga ingenjörer och när det gäller att samarbeta med kunderna”, säger buss- och lastbilstillverkarens vd Martin Lundstedt.

AB Volvos vd Martin Lundstedt inför en kapitalmarknadsdag i Göteborg.
AB Volvos vd Martin Lundstedt inför en kapitalmarknadsdag i Göteborg.Foto:Magnus Gotander

I natt fick den Göteborgsbaserade fordonstillverkaren – som även säljer anläggningsmaskiner – beskedet att koncernens klimatmål har godkänts av Science Based Targets Initiative (SBTI). Det innebär att målen är granskade och vetenskapligt validerade för att nå 1,5-gradersmålet 2050.

Därmed är Volvo VOLV B -1,23% Dagens utveckling bäst i klassen, enligt Martin Lundstedt.

”Volvokoncernens godkända mål är de mest ambitiösa i branschen och vår färdplan är i linje med Parisavtalet och SBTI:s högre ambitionsnivå. Det är tuffa mål”, säger han till TT.

Enligt Peter Westman, tillförordnad generalsekreterare på Världsnaturfonden, innebär valideringen att Volvo gör åtaganden i enlighet med Parisavtalet på en vetenskaplig grund.

”Vi ser det som stora framsteg när företag gör en så seriös planering och sedan får det validerat och godkänt så att säga. De är på rätt väg”, säger han.

AB Volvo ska enligt sina klimatmål få ned utsläppen med 40 procent per fordonskilometer till 2030, jämfört med nivån 2019. Ett annat mål är att till 2040 uppnå noll i utsläpp netto på alla produkter som levereras. Och tio år efter det, till 2050, ska sedan nettonollutsläpp ha uppnåtts.

Konkret innebär detta att merparten av AB Volvos försäljning 2040 ska vara elektrifierade fordon, antingen med vätgasbaserade bränsleceller eller batteri.

Någon total utfasning av förbränningsmotorer blir det dock inte. Volvochefen bedömer att denna typ av motor behövs för vissa tyngre, längre och mer avlägsna användningsområden. Men drivmedlet ska då vara förnybart och det får inte produceras på bekostnad av biologisk mångfald eller i konkurrens med matproduktion.

”Det kan vara syntetiskt eller biobaserade drivmedel som är helt förnybara. Även vätgas går ju in i det här”, säger han. 

En allt större del av de årliga investeringar i forskning och utveckling som Volvo gör – på i runda slängar 20 miljarder kronor – går redan till projekt med koppling till omställningen till mer hållbara produkter. Det Lundstedt vill bygga upp är ett nytt modulbaserat produkt- och tjänstesystem, där exempelvis Volvos satsning på utveckling av bränsleceller tillsammans med den tyska ärkerivalen Daimler och utveckling av battericeller är två viktiga komponenter.

”Vi ser att gör vi inte det så är vi inte konkurrenskraftiga”, säger han.

Läs mer: Volvo och Daimler om bränslecellssatsningen: ”Fortfarande rivaler”

De största riskerna i omställningsarbetet ser han inom infrastrukturen och när det handlar om politiska åtaganden. Han ser exempelvis möjligheter att redan nu med befintlig teknik ta stora kliv inom exempelvis hamnar, terminaler och stadstrafik.

”Där finns redan förutsättningar. Det måste hända här och nu, steg för steg”, säger han.

För att klimatmålen ska gå att uppnå krävs enligt Lundstedt inte bara en omställning inom transportsektorn, som står för 20 procent av dagens koldioxidutsläpp. Volvochefen efterlyser även mer gröna energikällor, bättre energilagringskapacitet, utbyggda kraftnät och ny infrastruktur för exempelvis laddning av batterifordon.

”Det tror jag är den största utmaningen.”

Han utlovar samtidigt transparens från AB Volvo framöver, så att det i rapporteringen från bolaget ska gå att följa inte bara orderingång och leveranser av fossilfria produkter och tjänster men också öppna för en kontinuerlig prövning av om koncernens klimatmål är vetenskapligt trovärdiga.

”Det handlar om investerare som vill känna att Volvo är ett ”case” som man tror på inför framtiden, det handlar om kunder som ska våga tror på att det här är rätta samarbetspartnern, det handlar om anställda som vill jobba i ett bolag med en framtid”, säger han.

”Här har vi en jätteviktig fråga. De kommande 4–5 åren kommer vara helt avgörande om vi ska klara den här accelerationen upp till 2030, 2040 och så vidare.”


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?