Annons

Gröna obligationer rusar - investerarna skriker efter mer

Värdet på utgivna gröna obligationer i svenska kronor kan i år öka med 80 procent till 70 miljarder, enligt Danske Bank. Samtidigt skriker investerarna efter mer.

”Det finns ett övertryck hos investerarna”, säger Lars Mac Key på Danske Bank.

Foto:Kallestad, Gorm, Gorm Kallestad

Hittills i år har det emitterats gröna obligationer, där kapitalet viks åt hållbara projekt, i svenska kronor för drygt 27 miljarder. Det utgör omkring 12 procent av den totala emissionsvolymen av obligationer i svenska kronor, enligt Danske Bank.

Det kan jämföras med att det i fjol emitterades gröna obligationer för totalt 39 miljarder kronor, 6 procent av den totala marknaden.

”Vi ser en stadig tillväxt av nya emittenter som flyttar över mer och mer skuld från vanliga obligationer till gröna. Jag tror vi når upp till fjolårets siffror innan maj månads utgång och fortsätter det på den bogen så når vi mellan 60 och 70 miljarder kronor i år”, säger Lars Mac Key som ansvarar för gröna obligationer på Danske Bank.

Trots den kraftiga tillväxten är utbudet för litet för att möta efterfrågan, framför allt ifrån pensionsfonder och försäkringsbolag, enligt Lars Mac Key.

”Det finns helt enkelt en investerarbas som uppskattar det extra arbetet som det innebär att ge ut en grön obligation. Det gör att många emittenter har fått en bättre prissättning än om de hade gett ut en vanlig obligation”, säger han

Under 2018 har nio nykomlingar gett ut gröna obligationer på den svenska marknaden. Bland dem finns det börsnoterade fastighetsbolaget Klövern som i april fick in 900 miljoner kronor från investerarna.

”Vi har länge arbetat med miljöfrågor och för ungefär ett år sedan fattade vi beslut att alla större projekt ska vara gröna. När den gröna obligationsmarknaden nu har vaknat till liv så ger ju det också möjligheter att hämta hem pengar till projekten till en lägre finansieringskostnad”, säger Jens Andersson, finanschef på Klövern.

Den svenska kronan är fjärde största valutan i världen för gröna obligationer och flera utländska aktörer har emitterat i svenska kronor. Till exempel gavs den allra första obligationen som kallades grön ut av Världsbanken 2008 i just svenska kronor.

”Vi har en otroligt stark investerarbas för gröna obligationer i Sverige. Dels ligger vi generellt sett långt fram när det gäller hållbarhet, dels har vi en lång tradition av gröna obligationer vilket har gjort att investerarna har en bra förståelse för att hållbarhet och kapitalmarknadsprodukter kan gå hand i hand”, säger Lars Mac Key.

Enligt Lars Mac Key ser allt fler branscher och sektorer möjligheter att finansiera miljöprojekt med gröna obligationer.

”Skogsbolag har redan börjat finansiera sig med gröna obligationer och fastigheter är stort i Sverige men inte globalt. En bransch vi saknar är industribolagen. Produktion använder väldigt mycket energi. Att finansiera effektivare produktion med gröna obligationer ör definitivt något vi får se mer av”, säger Lars Mac Key.

Gröna obligationer pekas ofta ut som en viktig finansieringskälla för att uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Totala volymen utestående gröna obligationer emitterade i svenska kronor är nu uppe i 147 miljarder och antalet investerare uppgår till omkring 200, varav 150 är nordiska, enligt Danske Bank.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera