Annons

Gröna obligationer rusar - investerarna skriker efter mer

Värdet på utgivna gröna obligationer i svenska kronor kan i år öka med 80 procent till 70 miljarder, enligt Danske Bank. Samtidigt skriker investerarna efter mer.

”Det finns ett övertryck hos investerarna”, säger Lars Mac Key på Danske Bank.

Foto:Kallestad, Gorm, Gorm Kallestad

Hittills i år har det emitterats gröna obligationer, där kapitalet viks åt hållbara projekt, i svenska kronor för drygt 27 miljarder. Det utgör omkring 12 procent av den totala emissionsvolymen av obligationer i svenska kronor, enligt Danske Bank.

Det kan jämföras med att det i fjol emitterades gröna obligationer för totalt 39 miljarder kronor, 6 procent av den totala marknaden.

”Vi ser en stadig tillväxt av nya emittenter som flyttar över mer och mer skuld från vanliga obligationer till gröna. Jag tror vi når upp till fjolårets siffror innan maj månads utgång och fortsätter det på den bogen så når vi mellan 60 och 70 miljarder kronor i år”, säger Lars Mac Key som ansvarar för gröna obligationer på Danske Bank.

Trots den kraftiga tillväxten är utbudet för litet för att möta efterfrågan, framför allt ifrån pensionsfonder och försäkringsbolag, enligt Lars Mac Key.

”Det finns helt enkelt en investerarbas som uppskattar det extra arbetet som det innebär att ge ut en grön obligation. Det gör att många emittenter har fått en bättre prissättning än om de hade gett ut en vanlig obligation”, säger han

Under 2018 har nio nykomlingar gett ut gröna obligationer på den svenska marknaden. Bland dem finns det börsnoterade fastighetsbolaget Klövern som i april fick in 900 miljoner kronor från investerarna.

”Vi har länge arbetat med miljöfrågor och för ungefär ett år sedan fattade vi beslut att alla större projekt ska vara gröna. När den gröna obligationsmarknaden nu har vaknat till liv så ger ju det också möjligheter att hämta hem pengar till projekten till en lägre finansieringskostnad”, säger Jens Andersson, finanschef på Klövern.

Den svenska kronan är fjärde största valutan i världen för gröna obligationer och flera utländska aktörer har emitterat i svenska kronor. Till exempel gavs den allra första obligationen som kallades grön ut av Världsbanken 2008 i just svenska kronor.

”Vi har en otroligt stark investerarbas för gröna obligationer i Sverige. Dels ligger vi generellt sett långt fram när det gäller hållbarhet, dels har vi en lång tradition av gröna obligationer vilket har gjort att investerarna har en bra förståelse för att hållbarhet och kapitalmarknadsprodukter kan gå hand i hand”, säger Lars Mac Key.

Enligt Lars Mac Key ser allt fler branscher och sektorer möjligheter att finansiera miljöprojekt med gröna obligationer.

”Skogsbolag har redan börjat finansiera sig med gröna obligationer och fastigheter är stort i Sverige men inte globalt. En bransch vi saknar är industribolagen. Produktion använder väldigt mycket energi. Att finansiera effektivare produktion med gröna obligationer ör definitivt något vi får se mer av”, säger Lars Mac Key.

Gröna obligationer pekas ofta ut som en viktig finansieringskälla för att uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Totala volymen utestående gröna obligationer emitterade i svenska kronor är nu uppe i 147 miljarder och antalet investerare uppgår till omkring 200, varav 150 är nordiska, enligt Danske Bank.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EonAnnons

Nya möjligheter med solenergi – de sju bästa tipsen för ditt företag

Intresset ökar bland företagen att minska sitt klimatavtryck och bli mer hållbara – bland annat genom att installera solceller. 

Här är tipsen för hur man på bästa sätt kan utnyttja solenergin. 

Så kan ditt företag göra skillnad på riktigt 

Se över vilka outnyttjade ytor ni har

– Att installera solceller är inte så komplicerat. Tipset är att bara göra det. En bra början är att titta över vilka ytor man har. Om du exempelvis är fastighetsägare: vilka takytor har du som skulle kunna lämpa sig för solceller? Sedan är det bara att dra igång, antingen själv eller i samverkan med andra, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon. 

Inget eget tak eller egen markyta? Samarbeta med någon som har

– Saknar du ett eget tak men driver ett företag som ändå vill bidra kan du fråga om någon annan har ett tak. Jag tror på helt andra delningslösningar i framtiden, säger Anna Heide.  

Redan nu möjliggör E.ON för denna typ av lösningar genom att koppla ihop företag eller markägare som vill bygga en solcellspark med företag som vill köpa närproducerad förnybar solel. På så sätt får kunden förnybar el från en anläggning som inte hade byggts om inte E.ON kopplat samman producent och elkund. Trianon är först ut att testa det nya upplägget.

Gör det inte så krångligt – ta hjälp

Genom att installera solceller och producera er egen förnybara energi sänker ni energikostnaderna och kan dessutom få avkastning på investeringen. För att en solcellsanläggning ska bli så lönsam som möjligt kan det vara bra att anlita någon som förstår hela verksamhetens energisystem. E.ON har experter som hjälper till på vägen och tar fram ett solsystem som blir en integrerad del av verksamheten.  

Stärk varumärket

Förutom att man får kontroll över företagets energikostnader och kan få mellan sex och elva procent i avkastning på sitt kapital stärker det varumärket att skaffa solceller. Det visar att ni som företag tar ansvar för er klimatpåverkan och tar aktiva kliv mot att förbättra hållbarheten i er verksamhet. 

Få el för ert behov

Beroende på hur mycket el ni förbrukar och storleken på er anläggning går det att få el för hela eller delar av ert behov. Ett bra första steg är att ta reda på hur mycket el fastigheten förbrukar på sommaren, på dagtid och så vidare. 

– Ett shoppingcenter behöver till exempel ha energi på sommaren för luftkonditionering – och då kan solceller passa bra. En tillverkningsindustri behöver kanske mer el dagtid när solen är uppe. Blir det sedan överskott kan man sälja in det på nätet. Allt är beroende på hur mycket el man använder, hur stort taket är och hur mycket solen skiner, säger Johan Hörlin, key account manager på E.ON.

Använd elen till mycket

Användningsområdena för solceller är många. Företag i dag satsar både på solceller för sin energiförsörjning och på laddlösningar för elbilar till sin fordonsflotta. De två går utmärkt att kombinera. Laddboxarna blir då bara ytterligare ett uttag dit solelen går. 

Bli helt eller delvis självförsörjande

Ett realistiskt mål är att bli självförsörjande halva året under dygnets ljusa timmar.

– Oavsett storlek på företag och hustak – solen är en stark och hållbar energikälla att räkna med. Solen räcker till alla och det finns enormt mycket outnyttjad potential. Om man sätter solceller på hela Schweiz, alltså hela ytan, så behövs det bara 15 minuter för att täcka landets hela årsförbrukning. Då förstår man vilken enorm energi som finns i solen, säger Johan Hörlin, key account manager på E.ON.

Läs mer om hållbara energilösningar för företag  

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?