Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Gröna företagslån införs för mindre bolag

Nordea som för ett år sedan emitterade en grön obligation utvecklar nu sin finansiering med så kallade gröna företagslån.

Nordea inför gröna företagslån.
Nordea inför gröna företagslån.

Lånen som ska främja gröna investeringar införs bland annat för att små och medelstora företagskunder ska kunna utveckla sitt hållbarhetsarbete. 

Exempel på investeringar som lånen är tänkta för handlar om energieffektiva fastigheter, vindkraft, vattenrening, elbilar och solenergi. Det första gröna lånet har tecknats av företaget K2A som jobbar med miljöanpassad bostadsproduktion. 

Nordea NDA SE -3,57% Dagens utveckling säger sig samtidigt vara första aktör som erbjuder gröna lån till små och medelstora företag inom flera branscher.

"Det unika med gröna företagslån är att hela kedjan är grön, det vill säga från vår marknadsupplåning till kundens investering och finansiering, och att vi kan erbjuda det till små och medelstora företag", säger Magnus Montan, Nordenchef business banking på Nordea.

Skillnaden mot gröna obligationer beskriver han som att gröna obligationer mestadels är avsedda för större företag som har tillgång till kapitalmarknaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?