1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Gröna bilister: Stoppa inte biogasbilar från upphandling

Varför vill regeringen ändra miljöbilsdefinitionen igen, efter bara ett halvår? Det undrar organisationen Gröna Bilister och menar att ett förslag som nu är på remiss kan få kommuner, regioner, företag och privatpersoner att sluta köpa biogasbilar. 

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Bakgrunden är ett EU-direktiv som säger att minst 38,5 procent av de fordon statliga myndigheter upphandlar måste vara rena lätta fordon. Det innebär att fordonet får släppa ut högst 50 gram koldioxid per kilometer fram till 2025, därefter måste utsläppet vara noll.

Läs även: Laddhybrider kastas ut – räknas inte som hållbara från 2026

”I praktiken innebär detta att alla elbilar och vätgasbilar, samt vissa laddhybrider, är rena lätta fordon till och med år 2025. Därefter passerar bara elbilar och vätgasbilar nålsögat”, säger Per Östborn på Gröna Bilister.

Regeringen vill nu ändra miljöbilsdefinitionen så att en miljöbil blir samma sak som ett rent lätt fordon. Myndigheterna ska alltid välja miljöbilar när så är möjligt.  

”Om förslaget till ny miljöbilsdefinition klubbas igenom kommer inte längre biogasbilar att räknas som miljöbilar. De skulle bara i undantagsfall få upphandlas av myndigheterna. Signalvärdet skulle också medföra att kommuner, regioner, företag och privatpersoner drar sig för att skaffa biogasbil”, säger Per Östborn i en kommentar.

Gröna Bilister menar att det går att genomföra ändringsdirektivet om rena lätta fordon utan att ändra i den svenska miljöbilsdefinitionen, eftersom EU:s regler ändå övertrumfar svenska upphandlingsregler.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?