ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Grön giv — EU:s vapen för klimatet

  • Foto: Jean-Francois Badias

En ”grön giv” ska bli EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Löften väntas om allt från skärpta utsläppsmål till rejäla omställningspengar när den nya EU-kommissionen nu lägger fram sina plan. 

Ordförande Ursula von der Leyen och klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans ska presentera sin giv i Bryssel vid lunchtid på onsdagen, följt av en extrainsatt snabbdebatt i EU-parlamentet.

”Vi har ingen tid att förlora”, sade Timmermans i förra veckan, vid en av många presskonferenser på sistone där allvaret har trummats in.

Det som nu lanseras är dock inte någon exakt lagstiftning. I stället handlar det om ett meddelande om vilka åtgärder som är på gång och när de kommer.

En hel del har redan läckt ut på förhand. Nyhetssajten Euractiv skrev redan i slutet av november om att en ”europeisk klimatlag” ska presenteras i mars 2020 för att få det inskrivet i lag att EU år 2050 ska vara klimatneutralt. I oktober 2020 ska man sedan fylla på med en ”omfattande plan” för att till år 2030 ha minskat utsläppen av växthusgaser till minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990 års nivåer.

En avgörande del utgörs dessutom av en omställningsfond som ska förmedla miljardbelopp till områden som i dag är ekonomiskt och socialt beroende av kolkraft och utsläppstunga industrier.

”Vi arbetar på att kunna mobilisera 100 miljarder euro i investeringar under nästa budgetperiod (fram till 2027)”, sade von der Leyen på en presskonferens i Bryssel för en vecka sedan.

”Rätt använt så kan det bli som flera av de framgångsrika förändringar som skedde i flera svenska städer när man gick från det totala beroendet av ett regemente på orten till att i dag ha väldigt blomstrande näringsaktivitet och fler företag”, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer