ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Grön giv — EU:s ”månlöfte” för klimatet

  • Foto: Francois Lenoir

En ”grön giv” blir EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Med allt från skärpta utsläppsmål till rejäla omställningspengar hoppas EU-kommissionen på en klimatneutral union.

”Den gröna given är vår nya tillväxtmodell”, säger ordförande Ursula von der Leyen.

Tillsammans med sin klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans presenterar von der Leyen den nya given i eftermiddag inför en extrainsatt snabbdebatt i EU-parlamentet.

Vid en kort pressträff i Bryssel jämför hon med löftet en gång i tiden från USA:s dåvarande president John F Kennedy att under 1960-talet landa en människa på månen.

”Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle”, säger von der Leyen.

De exakta detaljerna i given har ännu inte offentliggjorts, även om merparten redan läckt ut på förhand.

Tanken är bland annat att i vår slå fast i en klimatlag att EU ska vara klimatneutralt senast år 2050. Det ska bland annat göras med hjälp av rejäla omställningspengar i en särskild fond.

”Vi måste se till att ingen lämnas bakom. Den här omställningen måste fungera för alla och vara rättvis — eller så fungerar den inte alls. Vårt mål är att mobilisera 100 miljarder euro, inriktat på de mest sårbara regionerna och sektorerna”, säger von der Leyen.

”Rätt använt så kan det bli som flera av de framgångsrika förändringar som skedde i flera svenska städer när man gick från det totala beroendet av ett regemente på orten till att i dag ha väldigt blomstrande näringsaktivitet och fler företag”, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

Enligt tidigare utläckta delar väntar senare under 2020 också en ”omfattande plan” för att till år 2030 ha minskat utsläppen av växthusgaser till minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Därefter kommer en lång rad detaljerade förslag att läggas fram. von der Leyen betonar att det som nu sker är ett sorts systemskifte.

”Jag är övertygad om att den gamla tillväxtmodellen, byggd på fossila bränslen och utsläpp är otidsenligt och oförenlig med vår planet. Den gröna given är vår nya tillväxtmodell. Den ger mer tillbaka än vad den tar”, hävdar von der Leyen i Bryssel.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer