Grön giv — EU:s vapen för klimatet

En ”grön giv” ska bli EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Löften väntas om allt från skärpta utsläppsmål till rejäla omställningspengar när den nya EU-kommissionen nu lägger fram sina plan. 

Foto:Jean-Francois Badias

Ordförande Ursula von der Leyen och klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans ska presentera sin giv i Bryssel vid lunchtid på onsdagen, följt av en extrainsatt snabbdebatt i EU-parlamentet.

”Vi har ingen tid att förlora”, sade Timmermans i förra veckan, vid en av många presskonferenser på sistone där allvaret har trummats in.

Det som nu lanseras är dock inte någon exakt lagstiftning. I stället handlar det om ett meddelande om vilka åtgärder som är på gång och när de kommer.

En hel del har redan läckt ut på förhand. Nyhetssajten Euractiv skrev redan i slutet av november om att en ”europeisk klimatlag” ska presenteras i mars 2020 för att få det inskrivet i lag att EU år 2050 ska vara klimatneutralt. I oktober 2020 ska man sedan fylla på med en ”omfattande plan” för att till år 2030 ha minskat utsläppen av växthusgaser till minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990 års nivåer.

En avgörande del utgörs dessutom av en omställningsfond som ska förmedla miljardbelopp till områden som i dag är ekonomiskt och socialt beroende av kolkraft och utsläppstunga industrier.

”Vi arbetar på att kunna mobilisera 100 miljarder euro i investeringar under nästa budgetperiod (fram till 2027)”, sade von der Leyen på en presskonferens i Bryssel för en vecka sedan.

”Rätt använt så kan det bli som flera av de framgångsrika förändringar som skedde i flera svenska städer när man gick från det totala beroendet av ett regemente på orten till att i dag ha väldigt blomstrande näringsaktivitet och fler företag”, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?