ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Greta Thunberg spelare i brittisk inrikespolitik

  • Foto: Peter Frennesson

Efter Greta Thunbergs besök i Storbritannien vill Labourledaren Jeremy Corbyn deklarera nödläge för miljön och klimatet. Strax därefter följde Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister och partiledare för Scottish National Party, som kräver samma sak för Skottland.

För en vecka sedan framträdde Greta Thunberg i det brittiska parlamentet och underkände landets sätt att hantera klimatkrisen. Det fick monumental uppmärksamhet i Storbritannien och bara några dygn senare kommer oväntade politiska förslag på klimatområdet. 

I lördags deklarerade Labourledaren Jeremy Corbyn att han den här veckan tänker tvinga fram en omröstning i parlamentet för att deklarera vad man i Storbritannien kallar ett nödläge för miljön och klimatet. 

Labourledaren hävdar i det här sammanhanget att den konservativa regeringen bara har spenderat en bråkdel av de 100 miljoner pund som år 2015 avsattes för att förbättra luftkvaliteten och minska koldioxidutsläppen.

På söndagen följdes förslaget upp när Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister och partiledare för Scottish National Party, i ett tal till partimedlemmar förklarade att möten med klimatstrejkande ungdomar påverkat henne djupt. 

Skottland ska deklarera nödläge för miljön och klimatet och hon tänker stödja Jeremy Corbyn i den här frågan. I detta ligger också ett krav på ett totalt stopp för så kallad fracking, hydraulisk spräckning, i hela Storbritannien. När dessa inrikespolitiska besluts presenterats ringer brittiska medier till en svensk 16-åring och ber om en kommentar.

”Det är ett bra första steg eftersom det skickar en tydlig signal om att vi befinner oss i en kris och att det måste vara vår första prioritet. Jag hoppas att de andra brittiska politiska partierna stödjer förslagen och att politiska partier i andra länder följer efter”, säger Greta Thunberg till The Guardian.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer