1515

Greta Thunberg satte fart på börsbolagen

”Greta Thunberg-effekten” som svepte över världen i fjol gjorde att mer än åtta av tio börsbolag nu arbetar med klimatfrågan. Det är en trend som är här för att stanna.

”Det blir svårt att backa nu”, säger Johan Säwensten på kommunikationsbyrån Narva.

2019 blev året då klimatfrågan slog igenom även hos börsbolagen. Det syns tydligt i bolagens års- och hållbarhetsredovisningar som genomsyras av åtagande och strategier kring klimatfrågan. Hela 83 procent av bolagen nämner också ordet ”klimatförändringar” i sina årsredovisningar för 2019, att jämföra med 51 procent året före.

Det visar en granskning som kommunikationsbyrån Narva låtit göra av årsredovisningarna från 228 bolag på large och mid cap-listorna.

”Det skulle kunna vara en Greta Thunberg-effekt, hon har synts överallt och jag tror hon har haft en påverkan”, säger Johan Säwensten, partner på Narva.

Healthcare-bolagen sticker ut i undersökningen. Hela 33 procent av bolagen i sektorn nämner inte alls klimatförändringarna i sina rapporter, det kan jämföras med industribolagen där det bara är 13 procent som inte tar upp ämnet.

Många börsbolag har satt upp ambitiösa och långsiktiga klimatmål, frågan är om klimatarbetet kommer förändras av den pågående coronapandemin. Det tror inte Johan Säwensten som pekar på att många bolag gjort stora utfästelser i klimatarbetet.

”Det blir svårt att backa nu. Jag tror inte heller de vill backa”, säger han. 

Fler och fler bolag har också börjat arbeta med FN:s 17 globala hållbarhetsmål som bland annat lyfter fram kampen mot fattigdom, orättvisor och lösningar på klimatkrisen. Narvas granskning visar att 75 procent av bolagen har med FN-målen i sina rapporter, en ökning från 57 procent året före. Flertalet av bolagen beskriver också konkret hur de bidrar till att lösa de globala utmaningarna.

Johan Säwensten lyfter fram hur de globala målen kommuniceras som en viktig orsak till att bolagen gärna tar upp dem i sina årsredovisningar. Målen marknadsförs med 17 färgglada och lättbegripliga ikoner. 

”Enkelheten varit jätteviktig, sedan tror jag inte det är så många bolag som har lyckats integrera målen i sina affärer på ett bra sätt”, säger han.

Han lyfter också fram att det bara är 18 procent av bolagen som nämner pandemi i riskavsnittet i årsredovisningarna. Det visar att bolagen inte såg en pandemi som något större hot mot bolagets verksamhet.

”Jag har full förståelse för att bolagen inte inte har med detta i riskkalkylen eftersom det är så svårt att överblicka. Vi vet att det kan komma en pandemi, men det är svårt veta vilka effekterna blir. Därför tror jag man kommer bli mer resonerande i sina årsredovisningar framöver, där man målar upp olika scenarier för investerarna”, säger Johan Säwensten.

 

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?