ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Greta Thunberg har talat på klimatmötet

  • Foto: Martina Huber

Världens beslutsfattare lyssnade när Greta Thunberg i dag på morgonen klev upp på klimattoppmötets stora scen.

Greta Thunberg har än en gång hållit ett tal som kommer att citeras och skapa stor uppmärksamhet i hela världen. I den största salen på Cop 25, fullsatt till sista raden, med hela världens media på plats, steg Greta Thunberg på onsdagsmorgonen upp i talarstolen.

­”För ett och ett halvt år sedan pratade jag inte med någon, men sedan förstod jag att jag hade något att säga. Och nu har jag talat offentligen i över ett år och jag har lärt mig att man ska börja med något personligt. Men då är det bara det som citeras så i dag ska jag hålla mig till fakta”, sade Greta Thunberg.

Stora delar av talet var tydliga referenser till var vetenskapen står i dag och att det inte finns tid att tveka eller vänta. Hon konstaterade att 100 företag står för 75 procent utsläppen och att de rikaste 10 procenten står för hälften av alla utsläpp.

”Så där är vi igen och det är mitt budskap. Hur kan ni lyssna på detta och bara applådera? Hur kan ni lyssna på detta utan att känna panik och ilska?”

”Om en bil kör i full fart mot ett barn tittar man inte åt sidan. Då springer man ut och räddar barnet”, sade hon.

Greta Thunberg fortsatte med att konstatera att de som inte lyssnar inte är värst, det farligaste är de som låtsas lyssna, låtsas vara på rätt sida i historien och sedan bara fortsätter som om ingenting står på spel.

”Och här på Cop finns de. Cop har blivit någon slags arena för att få låta bli.”

Slutligen konstaterade Greta Thunberg att vi snart stiger in i ett nytt decennium.

– Jag har rest mycket det här året och jag har sett hur lite människor vet, hur lite även de som bestämmer vet. Men det håller på att förändras och det finns hopp. Jag har sett det hos folk. Människor kräver förändring, och de kommer inte sluta. I den fria världen har vi demokrati och det betyder inte bara att vi röstar. Det är demokrati varje minut, varje dag och vi kommer fortsätta att kräva förändring. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer