ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Greta Thunberg fick avbryta klimatstrejk i Madrid

  • Foto: Andrea Comas

Greta Thunberg fick av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen i samband med klimatmötet COP 25 i Madrid.

”Det är för mycket folk och för mycket journalister. Polisen säger att jag inte kan fortsätta.”

Det samlades mängder med människor för att delta i den globala klimatmarschen i den spanska huvudstaden. Klimataktivisten Greta Thunberg har fått stor medial uppmärksamhet sedan hon steg av tåget för att delta under COP 25.

När hon skulle delta i klimatprotesterna på fredagskvällen blev uppmärksamheten en säkerhetsfråga och hon fick efter en kort stund avbryta marschen, men återfanns senare på scenen där hon talade till publiken.

”Det är vi som står för förändringen. De som sitter på makten måste komma ikapp. De behöver göra sitt jobb.”

”Världens ledare sviker oss, vi säger att det är nog nu. Förändringen kommer oavsett vad ni tycker.”

Juan Antonio Correa representerar en av alla de ursprungsbefolkningar som finns på plats i Madrid.

”Vårt traditionella sätt att leva och den relation ursprungsbefolkningen har till Moder jord är en alternativ väg att gå för det moderna samhället när det gäller att bemöta klimatkrisen”, säger han till AFP.

Under fredagseftermiddagen träffade Greta Thunberg och tre andra unga klimataktivister internationella medier för att svara på frågor om deras krav på världens makthavare.

”En del människor är rädda för förändring, och vi unga vill ha en förändring, därför försöker de att tysta oss.”

Klimatmötet är det andra sedan de unga klimataktivisterna började strejka världen över.

”Vi har åstadkommit mycket, genom att vi har ökat medvetenheten hos allmänheten. Det är ett stort steg, men det räcker inte.”

Thunberg får medhåll från de andra aktivisterna som också kräver förändring: ”lovord kommer inte att rädda oss, vi behöver inte fler löften – ni måste agera”.

”Vi kan inte fortsätta så här, i längden är det är inte hållbart att barn skolstrejkar för att rädda klimatet”, säger Thunberg.

Enligt ursprungsplanen skulle COP 25 hållas i Chile men på grund av spänningar och protester i landet flyttades konferensen hastigt till Spanien och Thunberg som hade planerat att ta tåget till Chile från USA fick snabbt ändra sina resplaner.

Temat för fredagens protester är klimaträttvisa – alltså behovet att betrakta klimatförändringarna ur ett människorättsperspektiv.

Runt 25.000 deltagare från nästan 200 länder deltar i COP 25, som pågår fram till den 13 december. Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras.

Under mötets andra vecka, från och med måndag, anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer