Annons

Greta Thunberg fick avbryta klimatstrejk i Madrid

Greta Thunberg fick av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen i samband med klimatmötet COP 25 i Madrid.

”Det är för mycket folk och för mycket journalister. Polisen säger att jag inte kan fortsätta.”

Foto:Andrea Comas

Det samlades mängder med människor för att delta i den globala klimatmarschen i den spanska huvudstaden. Klimataktivisten Greta Thunberg har fått stor medial uppmärksamhet sedan hon steg av tåget för att delta under COP 25.

När hon skulle delta i klimatprotesterna på fredagskvällen blev uppmärksamheten en säkerhetsfråga och hon fick efter en kort stund avbryta marschen, men återfanns senare på scenen där hon talade till publiken.

”Det är vi som står för förändringen. De som sitter på makten måste komma ikapp. De behöver göra sitt jobb.”

”Världens ledare sviker oss, vi säger att det är nog nu. Förändringen kommer oavsett vad ni tycker.”

Juan Antonio Correa representerar en av alla de ursprungsbefolkningar som finns på plats i Madrid.

”Vårt traditionella sätt att leva och den relation ursprungsbefolkningen har till Moder jord är en alternativ väg att gå för det moderna samhället när det gäller att bemöta klimatkrisen”, säger han till AFP.

Under fredagseftermiddagen träffade Greta Thunberg och tre andra unga klimataktivister internationella medier för att svara på frågor om deras krav på världens makthavare.

”En del människor är rädda för förändring, och vi unga vill ha en förändring, därför försöker de att tysta oss.”

Klimatmötet är det andra sedan de unga klimataktivisterna började strejka världen över.

”Vi har åstadkommit mycket, genom att vi har ökat medvetenheten hos allmänheten. Det är ett stort steg, men det räcker inte.”

Thunberg får medhåll från de andra aktivisterna som också kräver förändring: ”lovord kommer inte att rädda oss, vi behöver inte fler löften – ni måste agera”.

”Vi kan inte fortsätta så här, i längden är det är inte hållbart att barn skolstrejkar för att rädda klimatet”, säger Thunberg.

Enligt ursprungsplanen skulle COP 25 hållas i Chile men på grund av spänningar och protester i landet flyttades konferensen hastigt till Spanien och Thunberg som hade planerat att ta tåget till Chile från USA fick snabbt ändra sina resplaner.

Temat för fredagens protester är klimaträttvisa – alltså behovet att betrakta klimatförändringarna ur ett människorättsperspektiv.

Runt 25.000 deltagare från nästan 200 länder deltar i COP 25, som pågår fram till den 13 december. Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras.

Under mötets andra vecka, från och med måndag, anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?