ANNONS:
Till Di.se
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv - anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Greenpeace i fondprotest – riskerar jagas av kronofogden

  • Foto: TT

För att protestera mot att Första och Fjärde AP-fonden placerar pengar i klimatförstörande verksamhet slutar Greenpeace att som arbetsgivare betala in en tredjedel av arbetsgivaravgiften. Det leder troligtvis till utmätning från Kronofogdens sida. 

Det är den tredjedel av arbetsgivaravgiften som motsvarar den statliga pensionsavgiften som i stället för att betalas in som vanligt från och med nu sätts i på ett speciellt skyddat konto. 

"Det vi hoppas att uppnå är att AP-fonderna slutar att steka planeten. Det är vad vi anser att AP-fonderna gör genom att alla våras pensionspengar går till den fossila industrin genom kol, olja och gas i stället för att fullt ut byta till ren och förnybar energi", säger Frode Pleym, Sverigechef på Greenpeace.

Betalar ni så mycket arbetsgivaravgifter att det får någon egentlig effekt att de uteblir?
"Just summan är mer en symbolisk om man tänker i monetära termer. Det får inte heller någon effekt för våra anställda eller för svenska pensionärer. Däremot tror vi att vi genom att gå så långt i vårt användande av verktyget civil olydnad, sätter frågan om klimatet, och de statliga AP-fondernas ansvar att göra hållbara investeringar, än mer på kartan."

Vad som kommer att hända nu vill Frode Pleym inte riktigt spekulera i, men han uppger att organisationen tror att de kommer att avkrävas pengarna. Den viktigaste frågan för Greenpeace är enligt honom inte vad som sker rent juridiskt utan att organisationen anser att AP-fonderna trotsar Parisavtalet samt Sveriges miljömål.

Hur långt är ni beredda att gå när myndigheterna kräver tillbaka pengarna?
"Vårt krav för att återuppta inbetalningarna är att AP-fonderna inför både en policy och färdplan för att flytta pengarna från kol, olja och gas till ren förnybar energi. Om det leder till en rättslig process så blir det som annars när vi bedriver civil olydnad. Vi är beredda att förklara varför vi har gjort som vi gjort och att ta konsekvenserna i rättssystemet."

Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple meddelar att om en arbetsgivare betalar in ett lägre belopp och därför får ett underskott på skattekontot skickar Skatteverket ut ett betalningskrav, och om arbetsgivaren fortfarande inte betalar går ärendet vidare till Kronofogden för utmätning eller andra åtgärder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies