1515

Gotlands elproblem hotar jätteklimatsatsning

Cementtillverkaren Cementa öppnar upp för att minska koldioxidutsläppen till noll.

Men då krävs enligt bolaget utbyggd och säkrare elförsörjning till Gotland.

"De här avbrotten har fått oss att stanna upp och fundera", säger platschefen Fred Grönwall.

Cementa.
Cementa.Foto:Tobias Wallström / TT

Nyligen presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin rapport där beskedet är att det krävs radikala minskningar av de globala koldioxidutsläppen. Detta om målet ska uppnås att stoppa ökningen av den globala uppvärmningen vid 1,5 grader.

I Sverige är Cementas fabrik i Slite på Gotland den näst största enskilda koldioxidutsläpparna efter ståltillverkaren SSAB. Genom att elektrifiera sin verksamhet skulle fabrikens utsläpp reduceras från cirka tre ton till i princip inga alls. Detta är tänkt att kunna ske till 2030.

Bolaget ser dock i nuläget två stora hinder, dels den instabila elförsörjningen till Gotland, dels att det kräver volymmässigt betydligt större elproduktion.

"Om inte elförsörjningen är säker så blir det svårt. Vi skulle behöva åtta-nio gånger mer el jämfört med i dag", säger Fred Grönwall som är platschef för bolaget på Gotland.

Cementa ägs av den tyska jättekoncernen Heidelberg Cement, som har flera anläggningar i Europa. Man har långt gånga planer på att elektrifiera anläggningen och en förstudie har gjorts som ska utvärderas under oktober. Samtidigt skulle en sådan satsning kosta flera miljarder kronor och kanske kommer koncernen att tveka inför en jättestor pilotinvestering om strömmen inte fungerar, tror Fred Grönwall.

"Det gör mig orolig. Kanske vill man satsa någon annanstans i stället för i Slite", säger han.

Tidigare har det funnits planer på att anlägga en tredje kabel från fastlandet till Gotland men de planerna är nu nedlagda.

Ulla Sandborgh, generaldirektör för Svenska kraftnät, skriver i en kommentar till TT: "Svenska kraftnäts analys som offentliggjordes i maj 2017 visade att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga den tredje fastlandskabeln. Vi ser inga skäl att ändra våra slutsatser om det".

TT har även varit i kontakt med Vattenfall som äger kablarna till Gotland men bolaget vill inte kommentera behov av en eventuell utbyggnad. Från regeringshåll hänvisar bland annat miljöminister Karolina Skogs (MP) pressekreterare till Svenska kraftnät och säger dessutom att regeringen nu är en övergångsregering som inte kan ta några politiska initiativ.


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?