Göteborg och Volvo Cars tar ett första steg mot ett bensinförbud

Göteborg tar ett första kliv mot att förbjuda bensin- och dieselbilar. I samarbete med Volvo Cars införs redan i år så kallade Green City Zones på flera håll i staden. Målet: En helt klimatneutral stad 2030.

Nu startar Göteborg Green City Zone – samarbete mellan Göteborgs Stad, Volvo Cars och RISE.
Nu startar Göteborg Green City Zone – samarbete mellan Göteborgs Stad, Volvo Cars och RISE.Foto:Volvo Cars

Göteborgs Green City Zone är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Volvo Cars och det statliga forskningsinstitutet RISE. Ambitionen är att Sveriges näst största stad ska vara helt klimatneutral inom 10 år. I praktiken innebär det ett förbud mot att köra på bensin eller diesel i staden. 

Till 2030 ska alla transporter i följande områden vara helt klimatneutrala:  Kontorsområdet Lindholmen, evenemangsstråket med Ullevi, Scandinavium och Liseberg samt det nya bostadsområdet Forsåker i Mölndal. Arbetet som inleds under våren kommer stegvis att trappas upp de kommande åren.

Stadszonerna kommer att användas för att testa nya tekniker. Och det är där Volvo Cars kommer in. Biltillverkaren skriver i ett pressmeddelande att möjligheten att ha en riktig stadsmiljö som testmiljö kommer snabba upp utvecklingen inom områdena elektrifiering, delad mobilitet, autonom körning, uppkoppling och säkerhet. 

”Vi vill vara med och skapa framtidens städer och se till att de fortsätter att vara beboeliga. Det här initiativet ger oss en möjlighet att göra just det och ta ansvar i vår egen hemstad på samma gång”, säger Håkan Samuelson, vd för Volvo Cars i ett pressmeddelande. 

LÄS OCKSÅ
ANALYS: Därför vill Volvo Cars vd förbjuda bensinbilar
Volvo Cars vd: Förbjud bensinbilar för att locka bilister till elbilar 

Volvo kommer bland annat att testa geo-fencing i området som ska säkerställa att till exempel så kallade plug-in-hybrider enbart körs i elläge och håller sig inom hastighetsgränserna, samt trafikinfrastruktur som kan ansluta till aktiva säkerhetsfunktioner i bilar och dela information mellan trafikanter.

”Genom att testa ny teknik och tjänster i en levande storskalig miljö kan vi visa att om det är möjligt här, då är det möjligt var som helst”, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars. 

Volvo Cars meddelar också att bolaget har ambitionen att ha en flotta med robotaxis, som drivs av företagets helägda mobilitetsleverantörer M. 

I ett annat pressmeddelande skriver den tyska biltillverkaren BMW att den nu inför så kallade eDrive Zones i Göteborg. Det innebär att laddhybrider från biltillverkaren automatiskt kommer att ställa om till elektrisk drift i Göteborgs innerstad.

Området sträcker sig från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Göta Älvbron ner till södra Mölndal.


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?