1515
Annons

Göteborg och Volvo Cars tar ett första steg mot ett bensinförbud

Göteborg tar ett första kliv mot att förbjuda bensin- och dieselbilar. I samarbete med Volvo Cars införs redan i år så kallade Green City Zones på flera håll i staden. Målet: En helt klimatneutral stad 2030.

Nu startar Göteborg Green City Zone – samarbete mellan Göteborgs Stad, Volvo Cars och RISE.
Nu startar Göteborg Green City Zone – samarbete mellan Göteborgs Stad, Volvo Cars och RISE.Foto:Volvo Cars

Göteborgs Green City Zone är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Volvo Cars VOLCAR B -1,77% Dagens utveckling och det statliga forskningsinstitutet RISE. Ambitionen är att Sveriges näst största stad ska vara helt klimatneutral inom 10 år. I praktiken innebär det ett förbud mot att köra på bensin eller diesel i staden. 

Till 2030 ska alla transporter i följande områden vara helt klimatneutrala:  Kontorsområdet Lindholmen, evenemangsstråket med Ullevi, Scandinavium och Liseberg samt det nya bostadsområdet Forsåker i Mölndal. Arbetet som inleds under våren kommer stegvis att trappas upp de kommande åren.

Stadszonerna kommer att användas för att testa nya tekniker. Och det är där Volvo Cars kommer in. Biltillverkaren skriver i ett pressmeddelande att möjligheten att ha en riktig stadsmiljö som testmiljö kommer snabba upp utvecklingen inom områdena elektrifiering, delad mobilitet, autonom körning, uppkoppling och säkerhet. 

”Vi vill vara med och skapa framtidens städer och se till att de fortsätter att vara beboeliga. Det här initiativet ger oss en möjlighet att göra just det och ta ansvar i vår egen hemstad på samma gång”, säger Håkan Samuelson, vd för Volvo Cars i ett pressmeddelande. 

LÄS OCKSÅ
ANALYS: Därför vill Volvo Cars vd förbjuda bensinbilar
Volvo Cars vd: Förbjud bensinbilar för att locka bilister till elbilar 

Volvo kommer bland annat att testa geo-fencing i området som ska säkerställa att till exempel så kallade plug-in-hybrider enbart körs i elläge och håller sig inom hastighetsgränserna, samt trafikinfrastruktur som kan ansluta till aktiva säkerhetsfunktioner i bilar och dela information mellan trafikanter.

”Genom att testa ny teknik och tjänster i en levande storskalig miljö kan vi visa att om det är möjligt här, då är det möjligt var som helst”, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars. 

Volvo Cars meddelar också att bolaget har ambitionen att ha en flotta med robotaxis, som drivs av företagets helägda mobilitetsleverantörer M. 

I ett annat pressmeddelande skriver den tyska biltillverkaren BMW att den nu inför så kallade eDrive Zones i Göteborg. Det innebär att laddhybrider från biltillverkaren automatiskt kommer att ställa om till elektrisk drift i Göteborgs innerstad.

Området sträcker sig från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Göta Älvbron ner till södra Mölndal.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?