ANNONS:
Till Di.se
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv - anmäl dig för vårt nyhetsbrev!
Energi

Global rusning till svensk vindkraft – men kollaps hotar

  • Mattias Wondollek, ansvarig för elnät och marknad på Svensk Vindenergi. Foto: Colourbox/Stefan Tell

Globala investerare satsar tiotals miljarder kronor i svensk vindkraft.

Men branschaktörer varnar för att stödsystemet är feldesignat och hotas av kollaps med potentiellt katastrofala följder för vindkraftsinvesterarna.

”Det är galet. Aldrig har beslut om så stora vindinvesteringar fattats som under 2017. Sammantaget handlar det om investeringar på runt 25 miljarder kronor, varav omkring 17 miljarder beslutades bara under fjärde kvartalet.”, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät och marknad på Svensk Vindenergi.

Branschorganisationens senaste rapport visar på spektakulära siffror för den svenska vindkraften. Medan endast 199 megawatt, MW, ny vindkraft installerades under 2017, fattades förra året beslut om hela 2.079 MW. Det är med stor marginal nytt rekord. Fjärde kvartalet utmärkte sig som det enskilda kvartal med de största investeringsbesluten i svensk vindkraftshistoria med 1.417 MW. Det är nästan lika mycket som nettoeffekten i Sveriges största reaktor, Oskarshamn 3.

”Prognosen bara för 2018 om 794 MW ny vindkraft är 400 procent högre än i fjol”, säger Mattias Wondollek.

Efter fjolårets boom i investeringsbeslut väntas utbyggnadstakten rusa. De kommande fyra åren kommer den svenska vindkraftsproduktionen att öka med runt 60 procent från cirka 17 TWh 2017 till drygt 29 TWh 2021, spår Svensk Vindenergi.

Vad ligger bakom den kraftiga ökningen?
”Det utlösande var den blocköverskridande energiöverenskommelsen. Den innebär ju att Sverige ska ställa om till 100 procent förnybar el och ger investerarna tydliga spelregler under lång tid”, säger Mattias Wondollek.

Bland annat har riksdagen beslutat att förlänga och utvidga elcertifikatsystemet, ett stödsystem för producenter av förnybar el.

”Beslutet har triggat i gång en kapplöpning bland investerare där stora utländska investerare, som vill säkra att de får del av stödet, nu dominerar stort.”

Och den explosiva utbyggnadstakten gör att målet om ytterligare 18 TWh förnybar el mellan 2022 och 2030 kan komma att nås redan 2021. Det är i så fall nästan ett decennium i förväg.

”Investeringar på uppemot 45 miljarder kronor väntar de närmaste åren. Det är inte bara en rivstart mot den stora omställningen av elsystemet. Det blir också en stor ekonomisk injektion och som kommer att skapa många arbetstillfällen och potentiellt stora exportintäkter där de stora volymerna vindel också kan bidra till att sänka klimatutsläppen i Europa”, säger Mattias Wondollek.

OX2, som är en av landets största vindkraftsprojektörer, är en av vinnarna.

”2017 var vårt starkaste år hittills, vi har väldigt mycket att göra och framtiden ser lovande ut”, säger Paul Stormoen, vd för OX2 Wind.

Det privatägda bolaget projekterar, bygger och driver bland annat vindkraft och har en nyckelroll i en rad av de största vindkraftsprojekten som nu byggs och planeras. Senaste exemplet är projekt Valhalla. Vindkraftsparken som ska byggas i Bollnäs och Ockelbo kommuner blir med sina 85 stycken 180 meter höga jätteverk en av Sveriges och Europas största landbaserade vindkraftsparker.

”Investeringen landar på nästan 4 miljarder kronor och parken kommer att kunna förse över 220.000 hushåll med hushållsel”, säger Paul Stormoen.

Bolaget har tidigare byggt vindparker för bland andra Ikea och Google. Nu är Hamburgbaserade Aquila största uppdragsgivaren.

”De förvaltar kapital från institutionella placerare i hela världen som fått upp ögonen för att vindkraft i Sverige kan bli en attraktiv placering till relativt låg risk”, säger Paul Stormoen.

Just pensionsfonder och andra stora placerare alltifrån Europa till Asien är de som nu främst ligger bakom vindinvesteringarna i Sverige, uppger han.

”Marknaden har utvecklats och många av de risker som drabbat tidiga investerare har minimerats. Bland annat har man i regel ett mångårigt elkontrakt”, säger Paul Stormoen.

Men som Di har rapporterat har vindkraft blivit ett ekonomiskt fiasko för många investerare. Och nu kommer nya varningar om att fler förluster och konkurser hotar.

”Tyvärr är krisen för tidigare investerare inte över. Ett stort problem är att elcertifikatsystemet har stora brister. Den stora utbyggnaden som nu planeras riskerar att förvärra läget genom att leda till ett skenande överskott där priserna på elcertifikat kan gå mot noll”, säger David Oscarsson, delägare i Karsholm Vindkraft AB.

”En kollaps för elcertifikatsystemet som är en klar risk skulle bli katastrofalt för många vindkraftsinvesterare. Nu är sista chansen för regeringen som hittills har svikit att agera för att skapa de stabila villkor de tidigare utlovat.”

Även Svensk Vindenergi uppmanar regeringen att agera för att undvika prisras på elcertifikat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies