Miljöorganisationen Verra, en av världens största aktörer inom klimatkompensation, har fått svidande kritik från The Guardian, tyska Die Zeit och Source Material, en icke-vinstdrivande organisation för grävande journalistik.
Tidningarna har tagit forskare till hjälp för att granska Verras projekt för att skydda eller återställa regnskog, projekt som omfattas av FN-mekanismen REDD+. Enligt granskningen motsvaras 90 procent av klimatkrediterna knutna till dessa projekt inte av verkliga utsläppsminskningar.
Verra, å sin sida, har tillbakavisat kritiken och menar att granskningen underskattar den positiva effekten av skogsprojekt.
Bland försäljarna av klimatkompensation på den svenska marknaden finns South Pole och Climate Partner, som båda har Verras regnskogsprojekt i sina portföljer och erbjuder dessa till sina kunder.
När Di når Jens Olejak, vd för South Poles svenska dotterbolag, hänvisar han till bolagets pressavdelning i London. I ett mejl skriver bolaget att man tycker att det är viktigt att ta i beaktande Verras kritik av granskningen, och uppger att man kommer att genomföra en egen utredning av de kritiserade projekten, som kommer att presenteras längre fram. Man kommer dock inte att plocka bort projekten ur sina portföljer i dagsläget.
Climate Partner grundades i Tyskland 2006, men har sedan ett par år tillbaka ett kontor även i Stockholm. Enligt bolaget, som svarar via mejl genom sin tyska pressavdelning, har man satt samman en intern grupp för att granska de anklagelser som riktas mot Verra, och kommer att ta hjälp av externa parter för att utvärdera projekten.
Bland de bolag som använder sig av Verras regnskogsprojekt finns bland annat Disney, Shell och Gucci. Men också en rad svenska bolag, bland annat Ica Gruppen, som använder sig av skogsprojektet Kariba i Zimbabwe för att kompensera för sina egna utsläpp och nå det mål man satt upp om klimatneutralitet.
Bolaget har tagit del av granskningen men har inte för avsikt att lämna något av de skogsprojekt man för närvarande investerar i, enligt Jenny Lönn, hållbarhetsstrateg på Ica Gruppen. Hon framhåller att för Ica är utsläppsminskningar den viktigaste klimatstrategin och kompensation ett komplement.
”Vi är medvetna om att inte bara den här metoden utan klimatkompensation generellt är ett omtvistat område, både vad gäller metoder och klimatnytta. Det är inte första eller sista gången det granskas, vilket är bra eftersom det hjälper marknaden att utvecklas”, säger hon.
Kan granskningen påverka era framtida val av metod för kompensation?
”Det kan komma att påverka i framtiden, men vi vill inte dra förhastade slutsatser av en granskning.”
Ica Gruppen beskriver sin egen verksamhet som klimatneutral sedan 2020. Är det ett rättvisande påstående givet kritiken?
”Jag tycker att det är rättvisande att säga att vi klimatkompenserat utsläppen från vår egen verksamhet enligt bästa vetskap med krediter vi försäkrats är giltiga”, säger Jenny Lönn.