Annons

Global klimatjätte sågas – flera svenska bolag påverkas

En global jätte inom klimatkompensation sågas vid fotknölarna i ny granskning. Flera svenska företag använder sig av kritiserade klimatprojekt i sitt hållbarhetsarbete.

Foto:Vilhelm Stokstad / TT; Helena Landstedt/TT; Mostphotos

Miljöorganisationen Verra, en av världens största aktörer inom klimatkompensation, har fått svidande kritik från The Guardian, tyska Die Zeit och Source Material, en icke-vinstdrivande organisation för grävande journalistik. 

Tidningarna har tagit forskare till hjälp för att granska Verras projekt för att skydda eller återställa regnskog, projekt som omfattas av FN-mekanismen REDD+. Enligt granskningen motsvaras 90 procent av klimatkrediterna knutna till dessa projekt inte av verkliga utsläppsminskningar.

Verra, å sin sida, har tillbakavisat kritiken och menar att granskningen underskattar den positiva effekten av skogsprojekt.

Bland försäljarna av klimatkompensation på den svenska marknaden finns South Pole och Climate Partner, som båda har Verras regnskogsprojekt i sina portföljer och erbjuder dessa till sina kunder.

När Di når Jens Olejak, vd för South Poles svenska dotterbolag, hänvisar han till bolagets pressavdelning i London. I ett mejl skriver bolaget att man tycker att det är viktigt att ta i beaktande Verras kritik av granskningen, och uppger att man kommer att genomföra en egen utredning av de kritiserade projekten, som kommer att presenteras längre fram. Man kommer dock inte att plocka bort projekten ur sina portföljer i dagsläget.

Climate Partner grundades i Tyskland 2006, men har sedan ett par år tillbaka ett kontor även i Stockholm. Enligt bolaget, som svarar via mejl genom sin tyska pressavdelning, har man satt samman en intern grupp för att granska de anklagelser som riktas mot Verra, och kommer att ta hjälp av externa parter för att utvärdera projekten.

Bland de bolag som använder sig av Verras regnskogsprojekt finns bland annat Disney, Shell och Gucci. Men också en rad svenska bolag, bland annat Ica Gruppen, som använder sig av skogsprojektet Kariba i Zimbabwe för att kompensera för sina egna utsläpp och nå det mål man satt upp om klimatneutralitet.

Bolaget har tagit del av granskningen men har inte för avsikt att lämna något av de skogsprojekt man för närvarande investerar i, enligt Jenny Lönn, hållbarhetsstrateg på Ica Gruppen. Hon framhåller att för Ica är utsläppsminskningar den viktigaste klimatstrategin och kompensation ett komplement.

”Vi är medvetna om att inte bara den här metoden utan klimatkompensation generellt är ett omtvistat område, både vad gäller metoder och klimatnytta. Det är inte första eller sista gången det granskas, vilket är bra eftersom det hjälper marknaden att utvecklas”, säger hon.

Kan granskningen påverka era framtida val av metod för kompensation?
”Det kan komma att påverka i framtiden, men vi vill inte dra förhastade slutsatser av en granskning.”

Ica Gruppen beskriver sin egen verksamhet som klimatneutral sedan 2020. Är det ett rättvisande påstående givet kritiken?
”Jag tycker att det är rättvisande att säga att vi klimatkompenserat utsläppen från vår egen verksamhet enligt bästa vetskap med krediter vi försäkrats är giltiga”, säger Jenny Lönn.

 

Innehåll från VolumentalAnnons

Med AI tar Volumental skoshopping till nästa nivå

Foto:Aurora Horwood

Med AI och och 3d-skanning skapar Volumental datadrivna, smarta shoppingupplevelser baserade på passform. Tack vare företagets banbrytande FitTech-plattform hittar kunder skor som verkligen passar, och miljöavtrycket från tillverkning och handel minskar.

Perfekt passform är inte en storlek, det är en känsla. Och framtidens shopping är redan här när det snabbväxande techföretaget Volumental med hjälp av 3d-scans av fötter och artificiell intelligens hittar rätt sko till miljontals kunder. Den världsunika plattform med hård- och mjukvara samt mobila produkter som företaget utvecklat används idag av skotillverkare och återförsäljare över hela världen.

– Varje kropp är unik och förtjänar ett enkelt och roligt sätt att hitta den perfekta passformen. Val av storlek är ett jobb för datorer, säger Alper Aydemir, CEO och medgrundare av Volumental.

Viktigt med både ansvar och frihet

På Volumental arbetar datavetare, machine learning-ingenjörer, UX-forskare och detaljhandelsexperter sida vid sida. För att utveckla banbrytande teknik bygger företaget en kultur där människor med olika erfarenheter och utbildning ges verktyg, resurser – och frihet.

– FitTech-industrin är ny och snabbrörlig. Vi måste hela tiden försöka se flera steg framåt för att förstå nästa tekniksteg och konsumenttrender. För att snabbt ta oss i den riktning vi vill måste vi ge våra team väldigt mycket ansvar och självbestämmande, säger Lukas Tallund, CPO på Volumental.

En av utmaningarna i jobbet är att koppla ihop spjutspetsteknik med bra kundupplevelser. I teamen på Volumental jobbar därför de olika professionerna tätt tillsammans.

– Till skillnad från många konkurrenter har vi lyckats bra med att kunna översätta det AI och våra modeller säger att kunden ska köpa, till något som konsumenter faktiskt vill ha. Vår teknologi ska göra skillnad, den ska kännas rolig, enkel och till och med lite magisk, säger Lukas Tallund.

Fler branscher i framtiden

Efterfrågan på Volumentals teknik ökar, och i framtiden siktar man på att expandera till branscher som glasögon och kläder. Men innan det blir verklighet fortsätter företaget att göra skillnad i skobranschen. Med data från 30 miljoner fötter kan Volumental påverka skoindustrins miljöavtryck både tidigt i produktionskedjan så att användbara skor tillverkas, och i konsumentledet där antalet returer minskar när kunder kan köpa skor som garanterat passar.

– I framtiden vill vi att alla människor ska kunna använda sin egen passforms-profil när som helst, var som helst. Nu sätter Volumental standarden på marknaden och får den utvecklingen att hända, säger Alper Aydemir.

Fakta om Volumental

Volumental lanserade sin första skanner i butik 2016 och har idag skannat 30 miljoner fötter över hela världen. Volumental finns i över 3000 butiker i mer än 46 länder, i Sverige bland annat i butiker som XXL och The Runner’s Store.

www.volumental.com 

 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volumental och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera