1515
Annons

Global Compact vill få med finans- och ekonomichefer

Med ett nytt initiativ vill Global Compact få näringslivets finans- och ekonomichefer att driva företagens strategier och investeringar i linje med Agenda 2030.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Syftet med det nya nätverket ”Financial innovation Platform” är bland annat att minska det finansieringsbehov på 20 till 30 biljoner kronor som enligt Global Compact krävs för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

”Med dagens investeringar blir det omöjligt att nå målen till 2030. Det är dåligt för människor, samhället, miljön och näringslivet”, säger FN:s vice generalsekreterare Amina J. Mohammed i en kommentar.

En förhoppning med det nya nätverket är att ingående finans- och ekonomichefer tillsammans ska utveckla nya finansieringsmodeller med hållbarhetsfokus. Tanken är också att det inom nätverket ska utvecklas guider för hur olika investeringar påverkar Agenda 2030-målen och göras kartläggningar av finansiella instrument. Som ett nytt exempel lyfts den Agenda 2030-obligation som det italienska energibolaget Enel nyligen lanserade.

 


Regeringen: Ja till högre vindkraftverk utanför skånska kusten

Regeringen ger förnyat tillstånd till Vattenfalls vindkraftpark i havet utanför Trelleborg. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) på torsdagen. Förändringen innebär bland att turbinerna kan bli drygt 100 meter högre än tidigare planerat. 

Foto:Drago Prvulovic, Johan Jeppsson, Lars Schröder/TT

”Vi kan möjliggöra en stor energikälla med vindkraften till havs, och den potentialen är enorm. Och det är en potential som vi ska använda oss av”, säger Annika Strandhäll.

Parken Kriegers Flak ska ligga 30 kilometer utanför Trelleborgs kust och beräknas stå klar 2027. Parken kommer enligt plan kunna producera el motsvarande 20 procent av Skånes elförbrukning.

Läs mer: Enorma vindkraftsbyggen planeras till havs 

Regeringen beslutade ursprungligen att ge Vattenfall tillstånd redan 2006, men på grund av snabb teknikutveckling valde bolaget att ansöka om vissa förändringar. Det handlade bland annat om att förlänga anläggningstiden och öka totalhöjden på turbinerna, från 170 upp till 280 meter. Under tiden har Kriegers flak dessutom klassats som Natura 2000-område, vilket krävt omfattande miljöstudier för att få tillstånd.

Länsstyrelsen i Skåne gav projektet grönt ljus 2021 och nu väljer alltså regeringen att gå på samma linje och säga ja till ändringarna.

”I grund och botten handlar det om att regeringen naturligtvis vill stärka Sverige genom att bygga ut vår elproduktion och bryta beroendet av fossil energi från Ryssland”, säger Annika Strandhäll. 

”Utbyggnaden av mer inhemsk elproduktion är bra för vår energisäkerhet. Det är en nyckel för att genomföra den gröna omställningen vi nu ser och elektrifieringen ger oss möjlighet att skapa fler industrijobb över hela landet”, tillägger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?