ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Giganten Shell minskade sina utsläpp – ”det är bråttom”

  • Foto: FREDRIK PERSSON

Olje- och gasjätten Shell minskade sitt koldioxidavtryck i fjol, rapporterar Reuters. Men utsläppen från förbränning av naturgas ökade.

Shell som är världens största olje- och gasbolag satte för några år sedan upp målet att minska sitt koldioxidavtryck   – nettoutsläppen från sålda energiprodukters hela livscykel – med 50 procent till 2050. 

I början av detta år sade bolaget också att avtrycket till 2022 ska minska med 3-4 procent jämfört med 2016.

”2019 blev kraven på brådskande åtgärder mot klimatförändringar allt högljuddare. Shell delar denna känsla av att det är bråttom”, skriver vd Ben van Beurden.

Nu visar Shells hållbarhetsredovisning för 2019 att de direkta koldioxidutsläppen backade från 71 miljoner ton 2018 till 70 miljoner i fjol. Det var den lägsta siffran sedan 2016. 

”Vi kommer att fortsätta att utveckla vår strategi över tid,” skriver vd Ben van Beurden i företagets hållbarhetsrapport.

Den främsta orsaken till minskningen är att Shell sålt tillgångar i bland annat Argentina, Kanada, Irak och Malaysia. Avyttringarna vägs dock upp av att bolagets startat upp en stor naturgasanläggning i Australien. 

Problem vid intrimningen av den anläggningen är orsaken till att Shells utsläpp från förbränning av oanvänd naturgas, så kallad fackling, ökade med 13,5 procent i fjol till motsvarande 5,9 miljoner ton koldioxid.

Till 2030 har Shell utlovat att utsläppen från fackling ska vara borta, och de har redan minskat med hälften sedan 2016.

Coronakrisen har gjort att efterfrågan på oljeprodukter rasat i år. Enligt Reuters räknar nu forskare med att vi år får se den största minskningen av de globala koldixoidutsläppen sedan andra världskriget. Amerikanska energidepartementet släppte till exempel på tisdagen en prognos som pekar på att utsläppen av växthusgaser i USA kommer minska med 7,5 procent i år. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer