1515
Annons

Giganten Shell minskade sina utsläpp – ”det är bråttom”

Olje- och gasjätten Shell minskade sitt koldioxidavtryck i fjol, rapporterar Reuters. Men utsläppen från förbränning av naturgas ökade.

Foto:FREDRIK PERSSON

Shell som är världens största olje- och gasbolag satte för några år sedan upp målet att minska sitt koldioxidavtryck   – nettoutsläppen från sålda energiprodukters hela livscykel – med 50 procent till 2050. 

I början av detta år sade bolaget också att avtrycket till 2022 ska minska med 3-4 procent jämfört med 2016.

”2019 blev kraven på brådskande åtgärder mot klimatförändringar allt högljuddare. Shell delar denna känsla av att det är bråttom”, skriver vd Ben van Beurden.

Nu visar Shells hållbarhetsredovisning för 2019 att de direkta koldioxidutsläppen backade från 71 miljoner ton 2018 till 70 miljoner i fjol. Det var den lägsta siffran sedan 2016. 

”Vi kommer att fortsätta att utveckla vår strategi över tid,” skriver vd Ben van Beurden i företagets hållbarhetsrapport.

Den främsta orsaken till minskningen är att Shell sålt tillgångar i bland annat Argentina, Kanada, Irak och Malaysia. Avyttringarna vägs dock upp av att bolagets startat upp en stor naturgasanläggning i Australien. 

Problem vid intrimningen av den anläggningen är orsaken till att Shells utsläpp från förbränning av oanvänd naturgas, så kallad fackling, ökade med 13,5 procent i fjol till motsvarande 5,9 miljoner ton koldioxid.

Till 2030 har Shell utlovat att utsläppen från fackling ska vara borta, och de har redan minskat med hälften sedan 2016.

Coronakrisen har gjort att efterfrågan på oljeprodukter rasat i år. Enligt Reuters räknar nu forskare med att vi år får se den största minskningen av de globala koldixoidutsläppen sedan andra världskriget. Amerikanska energidepartementet släppte till exempel på tisdagen en prognos som pekar på att utsläppen av växthusgaser i USA kommer minska med 7,5 procent i år. 

 

Valet 2022

Helldén varnar för ny regering – ”skruva tillbaka klockan 20 år”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) blev Stockholms kanske mest kända kommunpolitiker för sina satsningar på gågator och cykelbanor. Nu tar han sin gröna agenda till riksdagen, som ny ledamot i Trafikutskottet.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) blir ny trafikpolitisk talesperson för sitt parti i riksdagen.
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) blir ny trafikpolitisk talesperson för sitt parti i riksdagen.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera