1515

Fursten hyllar Greta Thunberg och uppmanar till flykt från kolet

De förmögna borde sälja alla sina kolinvesteringar Det säger prins Albert av Monaco som är en av Greta Thunbergs beundrare. 

Foto:Charles Sykes

Prins Albert regerar över Monaco, världens näst minsta stat och kanske den rikaste i världen. Men miljöförstöringen och klimatförändringarna håller honom vaken på nätterna. 

”Tyvärr är det många som inte ser detta som det största hotet, men så är det. Därför måste vi göra allt vi kan – för vi kommer känna av effekterna av klimatförändringarna i årtionden framöver”, säger prins Albert i en intervju med den brittiska tidskriften Spears.

Därför tycker att han världens ekonomiska elit ska överge alla investeringar i kol. 

”Vi har inget val. Vi måste gå mot en ekonomi och en värld med låga koldioxidutsläpp. Det finns olika sätt att göra det och det finns redan mycket teknik. Det blir bara bättre om du investerar i det.”

Han uppmanar också till global samling för att bekämpa klimatförändringarna.

”Låt oss försöka samla alla våra talanger, alla vår kompetens och med gemensamma ansträngningar försöka mildra effekterna av klimatförändringar”, säger han och understryker att priset för passivitet är mycket högre än priset för minskade utsläpp och klimatanpassningar.

Den 62-åriga fursten är en hängiven miljövän som genom stiftelsen som bär hans namn donerar stora pengar till olika miljöprojekt. Han säger sig vara imponerad av den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs arbete.

”Jag beundrar henne mycket, för hon var den första som kom med mycket starka uttalanden”, säger han till tidningen Spears.

Samtidigt vill han själv fokusera på möjligheterna, och därför håller han inte med Greta Thunbergs när hon uppmanar till panik. 

”Det måste finnas ljus i slutet av tunneln, annars finns det ingen anledning att kämpa hårt”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?